Scotland Yard a deschis o ancheta penala in urma divulgarilor diplomatice cu privire la Trump

Sambata, 13 Iulie 2019, ora 12:41
2683 citiri
Scotland Yard a deschis o ancheta penala in urma divulgarilor diplomatice cu privire la Trump
Foto: Facebook/Metropolitan Police Service

Scotland Yard a deschis o ancheta penala cu privire la divulgari in presa a unor telegrame diplomatice prea putin magulitoare la adresa presedintelui american Donald Trump, ceea ce a condus la demisia ambasadorului britanic la Washington Kim Darroch.

"Unitatea antiterorista a Politiei Metropolitane (a Londrei), care are responsabilitatea nationala sa ancheteze cu privire la acuzatii de incalcari penale ale legii secretului oficial, a deschis o ancheta penala", a anuntat vineri, intr-un comunicat, adjunctul directorului Scotland Yard, Neil Basu.

"Date fiind consecintele relatate pe larg (de presa) ale acestei divulgari, sunt convins ca aceasta a daunat relatiilor internationale ale Regatului Unit si ca ar fi clar in interesul publicului sa se aduca in justitie vinovatul sau vinovatii", subliniaza Neil Basu.

In telegramele publicate in presa, ambasadorul britanic Kim Darroch il cataloga pe Donald Trump drept "instabil" si "incompetent", iar administratia americana drept "unica in disfunctionalitatea sa".

Aceste divulgari au provocat furia presedintelui american, care a dat asigurari luni ca nu va mai avea "vreun contact" cu Kim Darroch, un "tip foarte prost".

Donald Trump a criticat-o brutal si pe Theresa May, conducatoarea in exercitiu a conservatorilor, care si-a exprimat sustinerea fata de diplomat.

Ambasadorul si-a anuntat demisia miercuri, o plecare catalogata drept "foarte regretabila" de catre May.

Guvernul britanic a anuntat ca a deschis o ancheta in vederea gasirii oficialului sau oficialilor care se fac vinovati de faptul ca au permis publicarea de catre Mail on Sunday a acestor rapoarte confidentiale.

"Il vom cauta pe vinovat cu toate mijloacele pe care le avem la dispozitie", anunta miercuri, in Comisia de Politica externa din Parlament, seful serviciilor diplomatice Simon McDonald.

El a catalogat scandalul drept "cea mai mare incalcare a increderii" intalnita vreodata in cadrul serviciilor sale.

Parand mai imblanzit, locatarul Casei Albe i-a urat vineri "noroc" fostului ambasador britanic si le-a spus unor jurnalisti de la Washington ca este necesar ca Londra sa-si rezolve "problema divulgarilor".

Adresandu-se celui care se face vinovat de divulgare, Neil Basu l-a indemnat "sa se predea cat mai repede posibil, sa se explice si sa suporte consecintele" gestului sau.

El a indemnat, de asemenea, pe oricine se afla in posesia vreunor documente guvernamentale divulgate sa nu le publice si sa le predea Guvernului.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Scotland Yard ancheta telegrame secrete ambasador, #Scotland Yard ancheta ambasador SUA , #Marea Britanie