Se afunda negocierile de Brexit in haos?

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 20:41
4592 citiri
Se afunda negocierile de Brexit in haos?
Foto: Arhiva Ziare.com

Multe semne de intrebare planeaza asupra capitalelor europene dupa alegerile din Marea Britanie. Respectarea calendarului de Brexit nu pare posibila, nesiguranta este mai mare decat oricand.

UE nu si-a putut inchipui un astfel de rezultat al alegerilor din Marea Britanie. Premierul in functie a pierdut majoritatea absoluta pe care o detinea Partidul Conservator din care face parte, iar laburistii de stanga si-au revenit spectaculos, astfel incat viitoarea Camera a Comunelor ameninta sa fie privata de o majoritate clara.

Ce inseamna aceasta concret a explicat Theresa May intr-o luare de pozitie: Un guvern minoritar, condus de conservatori.

S-a produs asadar exact contrariul a ceea ce a urmarit prermierul May prin alegerile anticipate, anume participarea la negocierile de Brexit cu o majoritate parlamentara confortabila in spate. In loc de asta, ea va trebui sa caute noi parteneri in Parlament pentru orice modificare de lege, si vor fi multe legi de modificat pana la iesirea Tarii din UE. Desigur, viitoarea guvernare nu va fi una usoara.

Ce-i cu electoratul britanic?

Eurodeputatul german Jens Geier, mebru al partidului social-democrat SPD, a declarat, la fel ca multi altii: "May a esuat!" Poate ca unii sunt amuzati de ce se intampla in aceste zile in Marea Britanie. Vicepresedintele Parlamentului European, Alexander Graf Lambsdorff, de pilda, a declarat: "Imi aduce aminte de Monty Python. O politiciana pleaca la drum pentru a forma un guvern puternic si stabil. Asa a anuntat, avand in spate o majoritate clara. Iar la final se trezeste in situatia sa nu mai aiba majoritate proprie".

Altora nu le arde insa de glume. Astfel, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat pe un ton aproape amenintator ca se stie cand se vor sfarsi negocierile de Brexit. Adresandu-se Londrei el a adaugat: "Faceti tot ce puteti pentru a evita varianta in care nu se va ajunge la nicio intelegere fiindca nu vor avea loc negocieri".

Mult timp nu le mai ramane celor 27 de state UE si Marii Britanii pentru a incheia un acord de Brexit si a stabili cadrul viitoarelor relatii mutuale. In martie 2019 intreaga procedura trebuie finalizata. Termenul poate fi prelungit doar cu acordul tuturor partilor. Iar ceasul ticaie.

Calendar nesigur

Numerosi politicieni europeni au explicat dupa alegerile din Marea Britanie ca respectarea calendarului de Brexit nu este o responsabilitate a Bruxelles-ului. Daca ar fi dupa UE, negocierile ar putea incepe pe 19 iunie, asa cum este programat.

"Suntem pregatiti sa incepem tratativele", a declarat pentru DW politicianul conservator german David McAllister. "Dar acestea trebuie sa debuteze rapid fiindca altfel ajungem in criza de timp", a avertizat el. De aceea, Londra trebuie "sa se doteze rapid cu un guvern stabil, care poate lua decizii stabile".

Ori, dupa alegerile din Camera Comunelor, nici nu era clar pentru inceput daca Theresa May va purta in calitate de sef al guvernului negocierile de Brexit. De aceea, Michel Barnier, negociatorul pentru Brexit din partea UE a scris pe twitter: "Tratativele vor debuta cand Regatul Unit va fi pregatit".

Chiar daca unul sau altul dintre politicienii UE este destul de satisfacut de infrangerea suferita la urne de Theresa May, cei mai multi dintre ei si-ar fi dorit o majoritate parlamentara clara in spatele guvernului ei conservator. Cu totii stiu ca deciziile dificile sunt mai usor de luat cand ambele parti dispun de un mandat solid. In noua situatie, "negocierile, care si asa se anuntau complexe, vor fi si mai dificile", a opinat Guy Verhofstadt, implicat in procesul de Brexit din partea Parlamentului European.

Ce fel de Brexit?

Rezultatul votului britanic face nesigura acceptarea, de catre opinia publica, a compromisului final privind Brexit, apreciaza Steven Blockmans, expert in cadrul "Centre for European Policy Studies" din Bruxelles. In opinia sa, un singur lucru a devenit evident: Posibilitatea unui "Brexit dur", de felul celui propus de May, a fost sanctionata la urne.

Dar vor accepta asta alti lideri importanti conservatori? Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, si ministrul pentru Brexit, David Davis,sunt pentru o pozitie si mai intransigenta vizavi de UE. Iar May voia de fapt prin anticipate sa faca aceste voci sa nu mai fie auzite in interiorul partidului de guvernamant.

In loc ca sefa guvernului sa scape asadar de opozitia interna, lupta va continua. Nu numai la dreapta ci si la stanga. Partidul scotian si cel liberal au anuntat deja ca isi doresc un Brexit varianta "soft". Si laburistii au subliniat in campania electorala ca doresc mentinerea Marii Britanii in piata interna europeana. Ramane de vazut daca aceasta pozitie se va putea impune.

Bruxelles-ul a explicat foarte clar: Daca britanicii nu doresc libera circulatie a cetatenilor UE in tara lor - una din libertatile pietei comune - atunci Marea Britanie nu va putea profita de avantajele economice oferite de piata interna europeana.

Blockmans este de parere ca acestea sunt temele care ar putea zadarnici negocierile de Brexit. "Va fi mult mai greu daca partile vor dori sa-si conserve numai avantajele", a explicat el.

Guvernul de la Londra va trebui, dimpotriva, sa manifeste vointa de compromis si in chestiuni in care nu a vrut pana acum sa cedeze. Si teme disputate exista cu prisosinta. De pilda drepturile celor 3,2 milioane de cetateni ai UE stabiliti in Marea Britanie sau nota de plata finala ce urmeaza a fi prezentata Londrei, care s-ar putea ridica la maximum 100 de miliarde de euro.

UE este unita, Marea Britanie divizata

"Exista multe de negociat intr-un timp foarte scurt", aminteste Blockmans. De aceea este esential ca ambele parti sa fie unite. Dar, in vreme ce partea europeana este asa, cea britanica este profund divizata. In ultima vreme, mai multe partide moderate au reusit pe continent sa castige alegeri cu un mesaj pro-UE, aminteste expertul. Si, in locul efectului de domino, anticipat de unii dupa Brexit, tendinta a fost inversata.

Intr-adevar, se pare ca trendul favorabil UE va continua. Potrivit sondajelor, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, va obtine majoritatea voturilor si la apropiatele alegeri parlamentare. Sefa executivului german, Angela Merkel, este si ea data ca favorita a alegerilor generale din septembrie.

Nina Niebergall (Bruxelles)

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri Marea Britanie Brexit , #Marea Britanie