Situatie incurcata in UK: May a anuntat o intelegere care nu exista, Corbyn crede ca poate ajunge premier

Duminica, 11 Iunie 2017, ora 13:25
4387 citiri
Situatie incurcata in UK: May a anuntat o intelegere care nu exista, Corbyn crede ca poate ajunge premier
Foto: Facebook Theresa May

Reprezentantii Downing Street au comis o eroare grava, atunci cand au anuntat ajungerea de principiu la un acord bazat pe "incredere si sprijin" intre conservatori si unionistii nord-irlandezi de la DUP.

Theresa May are acordul de principiu al DUP, ca sa-si poata sustine Guvernul

In acest sens, nu s-a ajuns la niciun acord pana in acest moment si negocierile vor continua saptamana viitoare pentru formarea unei majoritati parlamentare, care sa permita ramanerea la putere a premierului May, transmite Sky News.

Negocieri pentru formarea guvernului in Marea Britanie: Theresa May se aliaza cu ultraconservatorii irlandezi

"DUP a discutat astazi (sambata - n.r.) cu reprezentantii conservatorilor, respectand angajamentul lui Arlene Foster de a explora acele modalitati prin care am putea sa aducem stabilitate natiunii intr-un moment de mare provocare cum este acesta. Pana in acest moment, am avut parte de discutii pozitive", se arata intr-un comunicat al unionistilor nord-irlandezi de la Belfast.

De asemenea, acestia explica faptul ca nu s-a ajuns la un acord cu privire la noul legislativ si discutiile vor continua saptamana viitoare, cand Arlene Foster o va vizita pe Theresa May la Downing Street.

Reprezentantii Downing Street au revenit dupa eroarea comisa, pentru a preciza ca premierul a discutat cu DUP despre finalizarea unui acord bazat pe "incredere si sprijin" in Parlament.

Initial, un purtator de cuvant guvernamental a anuntat ajungerea de principiu la un acord cu unionistii nord-irlandezi pentru sprijinirea unui guvern conservator al premierului May.

Insa, aceasta declaratie s-a dovedit eronata, pentru ca purtatorul de cuvant guvernamental trebuia sa precizeze ca s-au negociat principiile unui asemenea acord intre conservatori si reprezentantii DUP.

Conservatorii au nevoie de opt parlamentari pentru a-si asigura o majoritate de lucru in Camera Comunelor, in vreme ce unionistii nord-irlandezi au castigat zece pozitii in alegerile anticipate convocate de Theresa May tocmai pentru a consolida o majoritate existenta a conservatorilor inainte de negocierile pentru Brexit.

Jeremy Corbyn crede ca are in continuare sanse sa ajunga premier

De cealalta parte, liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat, sambata noaptea, ca are in continuare sanse pentru a deveni premier si va incerca sa blocheze "pana la capat" formarea unui nou executiv conservator in Marea Britanie, transmite Sky News.

"Inca mai pot sa fiu prim-ministru. Asta este in continuare pe masa. Absolut!", a precizat Jeremy Corbyn intr-un interviu pentru Sunday Mirror.

Corbyn a explicat ca exista o posibilitate de a bloca discursul reginei Elisabeta a II-a, iar laburistii sunt pregatiti sa incerce "pana la capat" pentru a opri ramanerea la putere a premierului May.

Laburistii au dus o campanie electorala remarcabila, atat prin organizarea de mitinguri electorale, cat si prin lansarea unor eforturi extraordinare pe retelele sociale de a-i scoate pe tineri la urne in ziua alegerilor generale din Marea Britanie.

De asemenea, laburistii au propus o platforma cu adevarat progresista si au obtinut cea mai crestere in voturi intr-o perioada de doi ani, desi analistii nu-i dadeau mari sanse lui Jeremy Corbyn, un veteran al politicii britanice, cunoscut pentru politicile socialiste si urat de membrii moderati ai Partidului Laburist.

In urma alegerilor anticipate, laburistii au reusit sa obtina 262 de parlamentari, castigand in mai multe circumscriptii traditional conservatoare, cum este Kensington.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#guvern Marea Britanie, #negocieri May guvern Marea Britanie , #Marea Britanie