Spionaj intre prieteni. Cum le citesc britanicii e-mail-urile germanilor

Joi, 29 August 2013, ora 20:32
2899 citiri
Spionaj intre prieteni. Cum le citesc britanicii e-mail-urile germanilor
Foto: The Telegraph

Oficialii britanici au acces la majoritatea comunicatiilor telefonice si prin Internet care se efectueaza pe intreg teritoriul Europei, iar in unele cazuri la cele care ajung in Statele Unite ale Americii si in alte parti ale lumii, potrivit unei noi serii de documente provenite de la fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate americane (NSA), Edward Snowden.

Serviciile secrete britanice (The British Government Communications Headquarters - GCHQ - echivalentul NSA - n.red) intercepteaza informatii provenind din Germania, relateaza cotidianul german Suddeutsche Zeitung.

Potrivit ziarului german, noi documente publicate de Snowden indica faptul ca Government Communications Headquarters (GCHQ) are acces la convorbiri telefonice, poate citi e-mailuri si mesaje text (SMS) si poate urmari site-urile pe care utilizatorii de Internet din Germania si din intreaga lume le viziteaza. GCHQ intercepteaza comunicatiile transmise prin cablurile transatlantice de fibra optica apartinand companiei Deutsche Telekom.

"Teoretic, britanicii au acces, de asemenea, la comunicatiile online ale germanilor. Aceasta inseamna ca aproape tot traficul european pe Internet poate fi inregistrat si analizat de catre cel mai mare serviciu secret britanic", scrie Suddeutsche Zeitung.

"Acest lucru arata ca GCHQ este mult mai implicat in scandalul interceptarilor decat am crezut pana acum", comenteaza jurnalistii germani.

Documentele lui Snowden dezvaluie ca sase companii multinationale, toate cu sediul in Marea Britanie sau America, au dat GCHQ acces la informatii, in schimbul unor sume de bani, dar se poate banui ca au fost fortate sa o faca si nu au avut alta solutie, mai scrie Suddeutsche Zeitung. Documentele provin in parte de la un sistem de comunicare al GCHQ denumit GC-Wiki.

British Telecom (BT), Level-3, Viatel, Interoute, Verizon si Vodafone. Toate sunt active de asemenea in Germania, si o mare parte din comunicatiile pe Internet, in Germania, trec prin intermediul retelelor lor. Printre clientii BT se numara BMW, Commerzbank si guvernele din Saxonia si Renania-Palatinat. Unii dintre acesti operatori nu s-au limitat la conceperea unor programe pentru a permite spionarea "clientilor lor". Potrivit documentelor lui Snowden, BT a implementat, de asemenea, echipamente hardware pentru a reusi sa intercepteze datele.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#spionaj Germania Marea Britanie, #scandal spionaj Snowden , #Marea Britanie
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
După ce le-au decriptat ei "Enigma", cu care au câştigat războiul,