Times: Merkel l-ar fi convins pe Trump sa incheie acordul comercial SUA-UE. Amanunte inedite din discutiile dintre cei doi

Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 19:28
8748 citiri
Times: Merkel l-ar fi convins pe Trump sa incheie acordul comercial SUA-UE. Amanunte inedite din discutiile dintre cei doi
Foto: Arhiva Hepta.ro

Statele Unite ar putea ajunge la o intelegere cu Uniunea Europeana in privinta tratatului de liber schimb dupa ce presedintele Donald Trump a purtat discutii in acest sens cu liderii blocului european, informeaza, sambata, publicatia Times, citand surse din ambele tabere.

In acest fel, Marea Britanie va trebuie sa stea la coada dupa UE pentru ca ea trebuie sa astepte Brexit-ul, care se va produce in 2019, relateaza Reuters.

Angela Merkel a fost cea care l-a convins pe presedintele american Donald Trump ca se poate ajunge la un acord mai simplu decat credea el pana acum, mai scrie Times.

O sursa apropiata Casei Albe a declarat ca realizarea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana, care va permite eliminarea taxelor pentru bunuri si servicii, este mai important pentru interesele americane decat un acord cu Marea Britanie dupa Brexit.

"De zece ori a intrebat-o Trump pe Merkel daca poate negocia cu Germania si de fiecare data ea a replicat: 'Cu Germania nu, doar cu UE'. La al 11-lea refuz, Trump a inteles in sfarsit mesajul. 'Ok, atunci vom face intelegerea cu Europa'", a declarat un politician german de nivel inalt, pentru Times.

Donald Trump a criticat in repetate randuri Uniunea Europeana si a felicitat Marea Britanie pentru rezultatul referendumului din 2016, in urma caruia va parasi blocul european. El s-a opus semnarii Parteneriatului transatlantic pentru comert si investitii (TTIP) si spusese anterior ca va lucra serios pentru un acord bilateral cat mai rapid semnat intre cele doua state.

Dar ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, s-a aratat optimist, vineri, in privinta semnarii unui tratat SUA-UE, la scurt timp dupa intalnirea cu omologii sai americani, la Washington.

El a declarat ca a sesizat o relaxare in atitudinea SUA pe acest subiect si ca el crede ca o solutie "pasnica" se va gasi la intalnirea liderilor celor mai puternice 20 de economii din lume, care va avea loc in iulie, la Hamburg, sub presedintia Germaniei.

Orice intelegere parafata intre SUA si Europa ar insemna o lovitura pentru premierul britanic Theresa May, care a sperat ca va intari relatiile comerciale dupa intalnirea cu Trump de la Casa Alba, din luna ianuarie.

Comertul a fost una dintre principalele teme de dezbatere in timpul campaniei pentru Brexit, cand fostul presedinte Barack Obama a transmis ca Marea Britanie va trebui "sa stea la coada" pentru un acord comercial in cazul in care va decide sa paraseasca UE.

Mesajul a fost criticat de tabara "Leave", liderii acesteia sustinand ca dupa Brexit, Marea Britanie va putea sa negocieze rapid tratate economice bilaterale cu toate economiile mari ale lumii, odata ce nu va mai fi legata de blocul comunitar.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#negocieri Trump UE Merkel Brexit , #Marea Britanie