Tony Blair propune ca Marea Britanie sa ramana in UE, dar sa fie renegociate conditiile privind imigratia

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 21:06
3561 citiri
Tony Blair propune ca Marea Britanie sa ramana in UE, dar sa fie renegociate conditiile privind imigratia
Foto: Facebook Tony Blair

Fostul premier laburist britanic, Tony Blair, un adversar al Brexitului, a propus ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana, dar in schimb sa fie renegociate cu acesta din urma normele privind imigratia, informeaza duminica agentia EFE.

Intr-un raport intocmit de Institutul pentru Schimbare Globala, condus de Blair, se estimeaza ca prin inasprirea conditiilor privind accesul imigrantilor comunitari ar putea fi temperate ingrijorarile britanicilor, imigratia masiva fiind unul din motivele principale care i-au determinat sa voteze majoritar pentru parasirea UE la referendumul de anul trecut.

Va fi imposibil sa schimbam cursul Brexitului daca nu vor fi abordate ingrijorarile care au condus la el, subliniaza Tony Blair, intr-un articol complementar studiului mentionat.

Documentul cuprinde si propuneri concrete, cum ar fi ca imigrantii sa fie obligati sa se inregistreze la sosirea lor in Marea Britanie, astfel incat autoritatile sa stie care dintre ei vin cu scopul de a cauta acolo un loc de munca, o masura despre care Blair spune ca este deja aplicata in Belgia.

In plus, conform acelorasi propuneri, dupa inregistrare, imigrantilor comunitari li s-ar permite sa ramana in Marea Britanie numai daca au primit o oferta pentru un loc de munca, iar cei care nu vor primi aceasta permisiune nu vor avea acces la sistemul de asistenta sociala, nu vor avea dreptul sa inchirieze o locuinta si nici sa deschida un cont bancar. De asemenea, imigrantii comunitari care nu au un loc de munca si nu platesc taxe ar urma sa nu mai aiba acces nici la sistemul public de sanatate.

Blair mai propune ca la o eventuala noua negociere cu UE sa fie avansata posibilitatea opririi intrarii imigrantilor comunitari in Marea Britanie atunci cand se observa o presiune asupra serviciilor publice, lucru pe care insa l-a mai incercat, fara succes, fostul premier conservator David Cameron inainte sa convoace referendumul privind Brexitul.

Dar aceste propuneri au starnit deja numeroase critici, atat din partea adversarilor cat si sustinatorilor Brexitului. Mai multi politicieni conservatori au tinut sa aminteasca faptul ca cel care a deschis calea imigratiei masive, prin refuzul sau de a impune restrictii mai severe pentru est-europeni, a fost chiar Tony Blair pe vremea cand acesta conducea guvernul.

La randul sau, fostul ministru Ken Clarke, unul dintre putinii politicieni consevatori care au sustinut deschis ramanerea in UE, l-a criticat pe fostul premier laburist pentru insistenta cu care sugereaza ca mai poate fi anulat Brexitul, in opinia lui Clarke acum singura abordare posibila fiind negocierea unui acord cat mai bun pentru iesirea din UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tony Blair propuneri Brexit , #Marea Britanie