Incendiu intr-un bloc-turn din Londra, soldat cu zeci de victime. Filmul tragediei si marturii din iadul inflacarat (Foto & Video)

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 15:35
49363 citiri
Incendiu intr-un bloc-turn din Londra, soldat cu zeci de victime. Filmul tragediei si marturii din iadul inflacarat (Foto & Video)
Foto: Twitter/London Fire Brigade

Cel putin 6 persoane au murit si alte 74 au fost ranite, in urma unui incendiu urias ce a cuprins un turn pe Latimer Road, in vestul Londrei. Flacarile au mistuit intreaga cladire de 24 de etaje, iar sute de pompieri inca se lupta sa le stinga.

Autoritatile spun, insa, ca bilantul e posibil sa creasca avand in vedere ca operatiunile sunt in desfasurare si vor mai dura zile intregi.

Existau temeri ca imobilul s-ar putea prabusi, dar pentru moment cladirea a fost declarata sigura. Seful brigazii de pompieri din Londra spune ca in 29 de ani nu a vazut un asemenea incendiu.

Blocul in care se afla 120 de apartamente era incadrat la gradul mediu de risc de incendiu. Acest grad este considerat unul normal.

Imaginile din vestul Londrei sunt dramatice si marturiile cutremuratoare. Oamenii povestesc ca au vazut mai multe persoane care au sarit de la etaj in incercarea de a se salva de foc. Ba chiar o femeie si-a aruncat copilul de la etajul 9 sau 10, in timp ce striga disperata celor de jos sa-l salveze. El a fost prins de un barbat.

Operatiunile de evacuare au durat ore in sir. In cladire probabil nu se mai afla oameni in viata, spun pompierii.

Cei care au fost evacuati acuza autoritatile ca le-au spus sa ramana in cladire, desi incendiul devenea tot mai violent.

Miercuri, o mobilizare impresionanta de forte a cuprins Londra. Bisericile si-au deschis portile, oferind adapost, mancare si haine celor evacuati din cladire, iar restaurantele au anuntat ca nu vor cere bani pentru mancare si bautura supravietuitorilor.

Au fost create mai multe fonduri de urgenta pentru victime, iar oameni simpli au adus langa blocul turn apa si mancare sau au inceput sa faca cheta in strada pentru a-i ajuta pe cei fugiti din imobil doar cu hainele de pe ei. Oamenii au pierdut prieteni, rude si agoniseala de o viata.

Ambasada Romaniei in Marea Britanie a anuntat ca verifica daca au fost afectati de incendiu si romani si a pus la dispozitie numarul de urgenta 0044/7738716335.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT evolutia evenimentelor:

15.10: Primarul Londrei, Sadiq Khan, a avertizat sa nu fie inaintate ipoteze neverificate legate de cauzele incendiului, declarand: "Daca s-au facut greseli, trebuie sa invatam din ele".

Edilul se afla la aceasta ora langa turnul afectat de incendiu.

Khan a facut apel ca supravietuitorii incendiului sa contacteze autoritatile, astfel incat sa se realizeze liste cu cei inca disparuti.

15.08: Comandantul pompierilor din Londra, Dany Cotton, a anuntat ca si in randul pompierilor sunt raniti, insa e vorba despre "rani minore".

15.01: Comandantul Politiei Metropolitane, Stuart Cundy, a confirmat ca "cel putin sase persoane" au murit in incendiu. "Anticipez ca numarul mortilor va creste, din pacate", a mai spus acesta reporterilor.

Cundy a mai spus ca nu poate anunta deocamdata un numar exact al celor disparuti.

14.57: Jamie Oliver a anuntat ca unul dintre restaurantele sale primeste victimele incendiului. "Sunteti bineveniti sa veniti in restaurantul meu, sa fiti ospatati de echipa mea de chefi italieni. Suntem in Westfield (...). Mancarea si bauturile sunt gratuite", a mai spus bucatarul vedeta.

14.49: Cotidianul gratuit Evening Standard a deschis un cont, facand apel la britanici sa doneze pentru supravietuitorii din Grenfell Tower.

Iata prima pagina a gazetei aparute miercuri

si o caricatura din paginile ziarului.

14.32: Serviciul National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie a anuntat ca numarul ranitilor este de 74 in acest moment. 64 de persoane au fost tratate de echipele de pe ambulante sau la spital. Restul de 10 au ajuns la spital prin mijloace proprii.

Spitalele in care au fost adusi ranitii sunt Royal Free, Kings College, St Mary's, Chelsea and Westminster, Guys and St Thomas' si Charing Cross.

14.25: Theresa May, premierul britanic, a transmis un mesaj, in care se arata "indurerata de pierderea tragica de vieti de la Grenfell Tower".

May a cerut o intrunire la ora locala 4.00 dupa-amiaza (18.00, ora Romaniei), in care se va discuta cum cum pot fi ajutati supravietuitorii incendiului.

14.20: Bilantul ranitilor in urma incendiului a crescut la 64, dintre care 20 sunt in stare critica, a anuntat Serviciul de Ambulanta din capitala britanica, citat de The Guardian.

"In urma incendiului din aceasta dimineata de la Grenfell Tower, in vestul Londrei, am tratat si transportat 64 de pacienti la sase spitale din Londra, unde 20 de oameni sunt in prezent in stare critica. Gandurile noastre sunt alaturi de toti cei afectati", a declarat directorul de operatiuni al Serviciului de Ambulanta, Paul Woodrow.

"Peste 100 dintre medicii nostri au lucrat din greu pentru a raspunde acestui incident", a adaugat el, precizand ca pacientii au fost tratati pentru mai multe tipuri de traume, precum si pentru inhalare de fum.

14.01: Majoritatea celor adusi la spital, salvati din cladirea in flacari, sunt persoane intoxicate cu fum, a declarat directorul Imperial College, Julian Redhead.

Totusi, la spitalul St Mary's din Paddington, sunt tratate 16 persoane, din care 4 sunt in stare critica.

13.59: Pe usile centrelor care gazduiesc supravietuitori ai incendiului au fost postate liste cu numele lor, astfel incat rudele si prietenii sa-i poata gasi.

13.47: Si la aceasta ora exista focare de incendiu in bloc, au anuntat pompierii, conform BBC.

13.38: Paul Littlejohn, care locuieste intr-o cladire de langa blocul turn, a povestit ca a fost trezit de un politist, care i-a spus sa plece cat mai repede din apartament. La ora 2 noaptea a incarcat intr-un carucior haine, apa, mancare si un televizor si, impreuna cu prietena sa si cainele lor au parasit apartamentul. "A fost foarte strict. A spus doar 'plecati acum'".

De atunci cei trei se afla in strada si nu stiu cand se vor putea intoarce acasa.

13.25: Politia a confirmat ca 6 persoane au murit. Autoritatile spun insa ca bilantul e posibil sa creasca avand in vedere ca operatiunile sunt inca in desfasurare si vor dura zile intregi.

13.09: O femeie a povestit ca a vazut cum un copil a fost aruncat de la un geam, de la etajul 9 sau 10, fiind prins de cei aflati in strada.

"Oamenii au inceput sa apara la ferestre, agitandu-se si tipand. (...) O femeie gesticula, transmitand ca urma sa-si arunce copilul pe geam, rugand oamenii sa-l prinda. Cineva l-a prins. Un barbat a reusit sa-l prinda pe copil", a povestit Samira Lamrani.

13.05: Operatiunile de salvare ale pompierilor sunt ingreunate de molozul care cade din cladire.

13.02: Centre religioase de toate felurile acorda sprijin celor afectati. Se strang haine, jucarii, articole de igiena.

13.00: In biserica Latymer, aflata la cateva sute de metri de blocul care a luat foc, se afla 60 de persoane, care au primit ingrijiri, a declarat un medic.

12.56: Dany Cotton, comandantul brigazii de pompieri din Londra, sustine ca un inginer monitorizeaza structura blocului si ca "pentru moment, aceasta este sigura".

12.53: "Acesta este spiritul britanic", exclama un jurnalist aflat nu departe de blocul ars, postand pe o retea sociala un video in care se poate vedea cum trei barbati au adus un carucior cu sticle de apa.

Deja sunt 9 ore de cand pompierii se lupta cu flacarile.

12.50: Cei afectati de incendiu pot merge sa manance la biserica St Clements din Kensington. Primesc aici si apa, ceai si pot ramane inclusiv peste noapte.

12.48: Politia Metropolitana a transmis londonezilor sa se indeparteze de zona in care se afla blocul. Exista temerea ca acesta s-ar putea prabusi.

12.43: Jurnalistul BBC Michael Cowan a postat pe Twitter o fotografie in care tine in mana o pagina arsa din tema pentru acasa a unui copil, locatar al blocului.

12.39: Blocul in care se afla 120 de apartamente era incadrat la gradul mediu in ceea ce priveste riscul de incendiu. Acest grad este considerat unul normal, arata BBC.

12.32: Rishan Elcock, care locuieste in blocul turn, dar nu era acasa in momentul in care a izbucnit incendiul, a povestit ca mama si sora sa au asteptat cinci ore pana sa iasa din apartamentul situate la etajul 11.

"Pompierii le-au spus sa astepte", a mai povestit Rishan. In cele din urma, mama si sora sa au iesit din casa, fiind nevoite sa paseasca peste un cadavru, care era chiar la usa lor.

12.24: Un locatar de la etajul sapte al Grenfell Tower, Paul Menacer, povesteste ca dormea cand a izbucnit incendiul. Acesta povesteste ca s-a trezit pentru ca a auzit oameni care strigau: "Nu sari, nu sari din cladire".

12.13: Comunitatea s-a mobilizat exceptional, arata BBC, care prezinta cazul unei femei, Maria, care strange maruntis intr-o galeata, pe strada, pentru ca persoanele evacuate din bloc sa-si poata cumpara cele necesare.

12.06: Pe platforma GoFundMe, unde se strang fonduri pentru diverse cauze, s-a deschis un cont pentru cei afectati de incendiu, iar pana acum s-au strans 20.000 de lire sterline.

11.59: Preotul Mark O'Donoghue a declarat ca biserica unde slujeste, in zona Kensington, si-a deschis portile de la ora locala 3.30. Au venit voluntari si sunt aduse incontinuu donatii.

Au fost sunate supermarketurile, pentru a trimite alimente pentru cei evacuati, iar lanturile Tesco si Whole Foods au raspuns deja pozitiv.

11.45: Pompieri din Surrey au sosit la Londra, pentru a-si ajuta colegii.

11.43: Si liderul laburistilor, Jeremy Corbyn, se arata "devastat" de evenimente.

11.40: Liderul liberal-democratilor din Marea Britanie, Tim Farron, a postat un mesaj pe Twitter, in care arata ca e alaturi de cei inca prinsi in cladire si de rudele victimelor.

11.31: O femeie, Tamara, care a privit din strada cum blocul era mistuit de flacari, a povestit pentru BBC: "Se auzeau oameni care tipau: 'ajutor, ajutor'".

"Erau oameni care isi aruncau copiii pe geam si strigau: 'salvati-mi copiii!'", mai povesteste ea.

In tot acest timp, pompierii le spuneau celor aflati inca in cladire sa stea acolo, ca vor veni sa ii salveze.

11.23: O femeie salvata din cladire a povestit ca politia i-a anuntat pe locatari sa agite o patura la geam, astfel incat pompierii sa stie unde sa intervina, pentru a salva oamenii.

"Insa ne-am gandit: cum vor face asta?", povesteste ea. A mai spus ca a vazut o vecina, la geam, si aceasta era "isterica". "A spus ca prietenul ei a sarit", a mai povestit femeia.

11.12: Un barbat care locuieste la etajul 4 al blocului a declarat pentru Sky News ca alarma de incendiu a inceput sa sune cand blocul era deja in flacari. El si familia sa erau deja afara, pentru ca un vecin ii alertase pe multi locatari in drumul sau catre parter, batandu-le la usa si anuntandu-i ca blocul arde.

Un alt locatar a povestit ca alarma de incendiu s-a auzit si "foarte, foarte incet". Acesta spune ca era pe punctul de adormi, cand a simtit un miros de plastic ars. Si-a dat seama ca este un incendiu abia cand a deschis fereastra de la bucatarie si a auzit tipete de afara.

11.05: Imagini live cu Grenfell Tower.

11.02: Cladirea cuprinsa de flacari a fost construita in anii '70 si a fost renovata anul trecut, fiind investite 10 milioane de lire sterline, arata presa britanica.

10.59: Locuitorii blocului nu au fost instruiti cum sa procedeze in caz de incendiu. Nu exista informatii in acest sens la avizier sau pe etaje. A existat, la un moment dat, in lift, un anunt prin care locatarilor li se spunea ca, in caz de incendiu, sa ramana in apartamente.

10.53: Un grup de locatari din bloc a avertizat in mai multe randuri asupra riscului mare de incendiu de la Grenfell Tower, arata The Guardian. Acestia spun s-a evitat un incendiu in 2013, dupa o pana de curent.

10.49: Siar Naqshabandi locuieste impreuna cu fratele sau la etajul trei al blocului turn. In momentul izbucnirii incendiului, era afara. "Am venit pe la 1.45 si am vazut ca imobilul era in flacari. Mi-am sunat fratele si i-am spus sa iasa afara", povesteste el.

In cladire mai locuiesc mambri ai familiei sale, la etajul 23. Despre unchiul sau nu stie nimic. "Le-au spus sa nu iasa din cladire", afirma el. "Eu le-am spus sa iasa. Dar ei mi-au spus ca nu au voie", mai spune Siar.

10.36: Si Politia Metropolitana a confirmat ca incendiul a facut victime, fara a oferi insa un bilant.

10.29: In imaginile surprinse la fata locului se poate vedea ca ultimul etaj al imobilului inca arde.

10.20: Numarul celor evacuati din cladire si dusi la spital a ajuns la 50, a anuntat serviciul de ambulanta londonez.

10.11: "Incidentul este fara precedent. In cei 29 de ani de cand sunt pompier nu am vazut nimic la o asemenea scara. Pompierii muncesc din greu in aceste momente", a explicat Dany Cotton, comandantul brigazii de pompieri din Londra.

Potrivit acesteia, cladirea afectata de incendiu are 24 de etaje si nu 27, asa cum s-a anuntat initial. Absolut toate etajele au fost afectate, a mai spus aceasta.

"Cu tristete confirm ca exista victime. Nu pot confirma numarul in acest moment, din cauza dimensiunilor acestei cladiri. Cu siguranta ar fi gresit sa speculez", a mai spus aceasta.

Pompierii au ajuns la cladirea afectata de flacari la 6 minute de la primul apel telefonic, a mai anuntat Dany Cotton.

09.59: Marturiile celor care au reusit sa iasa din blocul turn sunt cutremuratoare. "Sunt norocos sa fiu in viata, dar multi oameni nu au reusit sa iasa din cladire", a povestit pentru The Guardian un barbat. "Am pierdut tot ce aveam. Tot ce mai am e pe mine", a mai spus acesta.

09.55: Pompierii au anuntat ca exista si morti. Un bilant nu a fost facut insa public.

09.50: Ambasada Romaniei in Marea Britanie are in atentie incendiul, se arata intr-un comunicat. In prezent, aceasta verifica daca au fost afectati si cetateni romani si este pregatita sa acorde asistenta consulara.

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon ale Ambasadei Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328; 0044 20 76036694; 0044 20 76025193; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau pe numarul de urgenta al misiunii diplomatice - 0044 7738716335.

09.42: Politia Metropolitana a anuntat un numar de urgenta, unde cei care isi fac griji pentru cei care s-ar afla in cladire, prieteni sau rude, sa poata suna.

09.35: Ambulanta ii indeamna pe locuitorii din zona sa inchida ferestrele si usile din cauza fumului.

09.36: La fata locului au ajuns si membrii unui ONG, care au adus apa si mancare persoanelor evacuate din cladirea afectata de incendiu.

09.30: George Clarke, prezentator al emisiunii Amazing Spaces de la postul de televiziune Channel 4, a declarat pentru Radio 5 Live: "ma acopera cenusa, atat de grav este. Ma aflu la 100 de metri si sunt absolut acoperit in cenunsa".

"Este atat de sfasietor, am vazut pe cineva facand semne cu lanterna la varf si este evident ca nu poate iesi", a mai spus jurnalistul.

09.15: Martorii spun ca mai multe persoane au fost blocate de incendiu, iar locuitori strigau disperati dupa ajutor de la ferestre situate la etajele superioare, in timp ce incendiul se extindea.

Totodata, potrivit celor care se afla la fata locului, au fost vazute lumini - despre care se crede ca sunt lanterne - in partea de sus a blocului de apartamente. Asadar, exista suspiciuni ca sunt inca oameni blocati care nu au reusit sa iasa din cladirea in flacari, insa nu exista insa informatii oficiale pana la acest moment.

09.12: Metroul londonez a anuntat ca liniile Hammersmith, City si Circle au fost inchise intre Edgware Road si Hammersmith din cauza incendiului.

06.20: Incendiul de la Grenfell Tower a izbucnit in jurul orei 01:00 (03:00 ora Romaniei). Se pare ca flacarile au cuprins intai etajul 2, insa s-au extins cu repeziciune pana in varf, iar pana dimineata cladirea ardea complet, dupa cum se poate vedea in imaginile de mai jos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#incendiu bloc turn Londra , #Marea Britanie