Aderarea R.Moldova are un pret, dar el trebuie si merita platit - Interviu cu Iuliu Winkler

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 23:06
5243 citiri
Aderarea R.Moldova are un pret, dar el trebuie si merita platit - Interviu cu Iuliu Winkler
Foto: Digi24

Institutiile UE au sprijinit si vor continua sa sprijine R.Moldova in drumul sau catre vest, dar acest drum nu este fara intoarcere - exista riscul ca, la anul, cand vor fi chemati in fata urnelor, cetatenii moldoveni sa penalizeze duritatea reformelor sau lipsa de comunicare a Guvernului de la Chisinau, atentioneaza europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta precizeaza ca Summit-ul de la Vilnius a avut o importanta globala, nu doar europeana, pentru ca "s-au ciocnit doua sfere de influenta". Din fericire, spre deosebire de Ucraina, R.Moldova si-a intarit optiunea sa catre vest si catre Uniunea Europeana, subliniaza acesta.

Cu doar o zi inainte de summit-ul de la Vilnius, Comisia pentru Comert International (INTA) a Parlamentului European (PE) a adoptat raportul referitor la liberalizarea totala si imediata a importurilor de vin din Republica Moldova in UE. Un semnal deosebit de important transmis de la Bruxelles cetatenilor moldoveni, despre semnificatia caruia raportorul comisiei, Iuliu Winkler, vorbeste in interviul acordat Ziare.com.

Cat de important pentru R.Moldova este votul dat joi in comisia INTA a Parlamentului European?

Eu cred ca este important din mai multe motive. In primul rand e vorba de o chestiune economica si comerciala, dar si de o chestiune cu semnificatie politica, in contextul summit-ului de la Vilnius.

Toate ziarele europene, cred ca si cele globale (pentru ca ceea ce s-a intamplat la Vilnius nu mai este doar o chestiune europeana, este o chestiune globala), scriu despre tensiunile semnificative care s-au inregistrat acolo.

Se ciocnesc, de fapt, doua sfere de influenta, doua sfere de interese, si tot ceea ce s-a intamplat cu Ucraina confirma acest lucru. Schimbarea de ultim moment a pozitiei Ucrainei, amanarea sau anularea (nici nu stiu ce sa spun exact) deciziei de a semna un acord de comert liber cu UE si decizia evident subsecventa a Ucrainei de a adera la noul acord de comert liber eurasiatic pe care Moscova l-a initiat, toate acestea sunt dovezi ca tensiunile sunt foarte mari.

In ceea ce priveste interesele Romaniei, eu cred ca este evident ca, mai mult decat de Ucraina, de Georgia sau de ceilalti parteneri estici, ele tin de R.Moldova.

In actualul context, unii ar putea spune ca raportul adoptat joi este putin semnificativ pentru ca R.Moldova a parafat deja acordul de comert liber cu UE, iar el urmeaza o traiectorie de obtinere a ratificarii de catre statele membre UE, care dureaza aproape un an de zile.

Sigur, importul de vinuri este si acum in limita unui contingent fara taxe vamale (adica cu taxe vamale zero) de 240.000 de hectolitri pe an.

Raportul pentru liberalizarea totala a fost adoptat in comisie, iar eu sper ca vom putea finaliza procesul in plenul Parlamentului European, in luna decembrie, la Strasbourg.

Ce inseamna asta? Ca la 1 ianuarie 2014 intra in vigoare importul nelimitat cu taxa vamala zero. Deci, inainte cu cel putin 1 an de intrarea acordului parafat la Vilnius!

Este un gest si de natura sa reconfirme sprijinul politic de care se bucura R.Moldova in institutiile europene. Spun institutii si nu doar parlament, pentru ca aceasta liberalizare totala a fost initializata imediat dupa ce Moscova a facut anuntul legat de refuzul importurilor de vin din R.Moldova. Primul pas a fost facut de Comisia Europeana si, trebuie sa o spun, de comisarul european Dacian Ciolos personal, care s-a ocupat mai intai in comisii, apoi a luat legatura cu noi cei din Parlamentul European.

Trebuie sa subliniez si faptul ca in comisia INTA a fost un vot cvasiunanim - 29 voturi pentru, o singura abtinere. Asta inseamna ca toate grupurile politice sprijina acest proiect, nu doar PPE si socialistii, ca in alte cazuri.

Faptul ca toate grupurile politice au sprijinit acest acord cu R.Moldova ma umple de incredere ca si peste doua saptamani, in plenara, se va intampla acelasi lucru.

Adoptarea acestui raport a fost un prim pas concret, in conditiile in care unii analisti au comentat ca festivitatea de la Vilnius are mai mult o semnificatie simbolica.

Au mai fost pasi facuti inainte si mai urmeaza altii, dar sa stiti ca eu nu pot considera Vilnius doar un summit simbolic.

Asa s-a spus zilele acestea, ca, in fond, cetateanul moldovean nu obtine nimic concret in urma acestui summit, ci a fost doar un eveniment politic cu incarcatura simbolica.

Eu contrazic acest punct de vedere, pentru ca cetateanul moldovean s-ar putea sa nu obtina nimic concret maine, insa toate procesele de negociere comerciala, de apropiere, sunt pasi care trebuie facuti pana cand o sa se intre in procesul de preaderare al R.Moldova!

Nici Romania nu a aderat la UE dintr-odata, intr-o saptamana, ci a parcurs o etapa de pregatire care a durat ani si ani de zile, si care a avut si partile sale dureroase - ma refer la reformele economice, legislative, de aliniere, de acquis comunitar si la tot ceea ce este acum in spatele nostru. Iata ca Romania este deja in UE.

Chiar daca cetateanul moldovean nu obtine nimic maine, iata ca astazi, prin participarea la summit, prin parafare, R.Moldova a reconfirmat ca nu e Ucraina. R.Moldova a intarit la Vilnius optiunea sa pro-europeana, deci a obtinut ceva important. Si eu cred ca si cetatenii vor obtine, pas cu pas.

Sigur, ati putea spune la fel si despre liberalizarea comertului cu vinuri. Ce va obtine cetateanul moldovean in 2 ianuarie 2014? Sigur ca nu obtii ceva imediat, pentru ca deja se exporta vinuri moldovenesti pe piata UE, dar acest export va putea sa creasca. Cu siguranta vor trebui niste adaptari pentru ca altele sunt vinurile si altfel trebuie elaborate, lucrate, prezentate pe piata UE decat pe piata ruseasca. In concluzie, fiecare lucru are un pret, dar acest pret trebuie si merita platit.

Mai urmeaza si alte acorduri de acest tip, pentru alte produse?

In primul rand trebuie sa ne reamintim ca UE a sustinut R.Moldova si anterior, si nu doar prin acte comerciale, adica liberalizari succesive (pentru ca am avut mai multe rapoarte aprobate in decursul anilor, mai intai de crestere a cotei produselor cu taxe vamale zero, si apoi de liberalizare totala). Dar am mai avut si acorduri UE de asistenta macrofinanciara pentru R.Moldova. Chiar eu am fost raportor, in 2010, cand s-a acordat un ajutor nerambursabil de 90 de milioane de euro destinat exact acestui lucru: sustinerii reformelor, pentru aliniere institutionala si de multe alte lucruri pentru care e nevoie de bani.

Iar ca perspectiva, opinia mea este ca productia agroalimentara a R.Moldova incet, incet va putea si ar trebui sa devina conforma cu UE. E doar o opinie, dar deja exista un proces de autorizare a abatoarelor, a crescatoriilor de pui si asa mai departe, ca sa se poata importa pe piata UE oua, produse din carne de pui, porc, vita etc.

Aceste lucruri au inceput chiar din 2005-2006. In vremea aceea eram presedintele comisiei mixte de cooperare romano-moldoveneasca, in calitate de membru al Guvernului, si am incheiat cu ei acorduri pe fito-sanitar, pe siguranta alimentara, am acordat asistenta guvernamentala din partea guvernului roman, tocmai pentru ca sa ii pregatim pe producatorii din R.Moldova sa poata sa autorizeze crescatoriile, procesele tehnologice.

Deci eu cred ca, incet, incet, pana cand se ratifica acordul intre UE si R. Moldova, adica intr-un an si ceva, procesul de pregatire a producatorilor se va intensifica. E o situatie complexa, nu vorbim doar de vinuri. Urmand calea vinurilor, daca ei anul urmator vor putea sa trimita catre UE o cantitate mai mare de vin decat anul acesta, va fi un bun exemplu ca merita sa faci efortul si pentru oua, si pentru pui, si pentru alte produse.

Sigur ca e mai usor sa exporti in Kazahstan, pentru ca acolo nu te intreaba nimeni ce stampila poarta carnea, dar probabil ca si preturile sunt altele. Nu probabil, sigur! Si preturile, dar si profitul care se poate obtine este altul...

R. Moldova mai poate fi intoarsa din drumul sau european? Si pana acum Rusia a facut presiuni pe partea comerciala, si asupra R.Moldova, si asupra celorlalte state din Parteneriatul Estic.

E o intrebare foarte grea, dar trebuie sa fiu sincer. Da, poate fi intoarsa. Raspunsul meu este categoric, dar mobilizator.

R.Moldova poate fi intoarsa din traiectul sau european daca nu exista o comunicare suficienta, daca nu exista ambitie in realizarea reformelor.

Uitati-va ce s-a intamplat si in Romania. Probabil ca cetateanului ii este imposibil (sau foarte greu) sa faca diferenta intre efectele unor procese. Criza globala nu este o criza europeana, dar loveste cetateanul roman.

Criza europeana are alte aspecte, la fel problemele noastre de stat membru UE inca nou si stat estic. Toate acestea, la nivelul cetateanului de rand se prezinta intr-un singur mod: mi-am pierdut locul de munca, creste somajul, am un salariu care nu ma satisface, UE este de vina pentru ca impune reguli prea severe. Si daca Guvernul nostru nu stie sa comunice, atunci asta este situatia.

La fel se poate intampla si in R.Moldova, daca dificultatile tranzitiei, daca greutatea reformelor cade pe umerii cetateanului fara sa existe explicatiile suficiente, fara sa fie o viziune clara asupra acestei traiectorii europene, de tipul "Da, vreau traiectorie europeana pentru ca acest lucru este in favoarea poporului, a natiunii, in favoarea fiecarui cetatean, a mea si a copiilor mei".

Nu vreau sa fiu patetic, pentru ca discutam de comert pana la urma, dar asta este. Daca cetatenii moldoveni, cand vor fi chemati in fata urnelor, vor penaliza traiectoria europeana pentru duritatea exagerata a reformelor sau pentru lipsa de comunicare, atunci R.Moldova poate fi intoarsa din drumul ei.

Ce ne dorim noi, ce isi doreste acasa diplomatia de la Bucuresti, partidele politice, eu ca om implicat de aproape 8 ani in relatia asta, este sa nu se intample acest lucru, adica sa existe si sprijinul popular pentru aceasta traiectorie europeana.

Sa explicam cu totii cetatenilor R.Moldova - rusofoni, romani, gagauzi sau aflati in toate celelalte situatii complicate care sunt acolo - ca viitorul este pe aceasta cale, catre vest si catre UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Iuliu Winkler liberalizare vinuri Moldova, #vinuri Moldova Uniunea Europeana, #summit Vilnius Moldova , #Moldova