Prinsa intre Rusia si Occident, Moldova vede UE drept singura optiune

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 15:38
5406 citiri
Prinsa intre Rusia si Occident, Moldova vede UE drept singura optiune
Foto: la-cafenea.blogspot.com

In conflictul dintre Rusia si Occident, Moldova vede aderarea la Uniunea Europeana drept singura optiune, considera ministrul de Externe al Guvernului de la Chisinau, Natalia Gherman.

"Astazi este mai important decat oricand sa oferim o perspectiva europeana Moldovei, in contextul situatiei regionale tensionate, care ridica mai multe provocari", a spus Gherman, intr-o declaratie pentru AFP.

Decizia Moldovei de a semna acorduri comerciale si politice cheie cu Uniunea Europeana a costat scump tara vecina, uriasul sau partener comercial Rusia pedepsind tara printr-un embargo care a "strangulat" industriile agricola si viticola, noteaza Mihaela Rodina, in articolul agentiei de presa.

Cum a dat Rusia o lovitura teribila Moldovei: "Noi, moldovenii, am fost mereu la intersectia intereselor. E soarta noastra!"

Unele organizatii internationale considera Moldova cea mai saraca tara a Europei, iar cu mai mult de doua decenii inainte de izbucnirea violentelor rebelilor prorusi in estul Ucrainei, Chisinaul ducea deja un razboi cu proprii separatisti pro-Kremlin, in Transnistria. Si astazi trupele rusesti se afla stationate in regiunea separatista.

Rusia, foc si para pe Republica Moldova: A luat-o pe urmele Ucrainei

Nu a fost surprinzator, astfel, ca Chisinaul a fost urmarit cu o ingrijorare tot mai mare, pe masura ce criza din Ucraina a escaladat, anul trecut, incepand cu anexarea Crimeii de catre Rusia, la putin timp dupa ce Kievul a mers mai departe cu decizia de inclinare catre Vest.

Comandantul trupelor NATO din Europa, Philip Breedlove, a spus in luna februarie ca Moldova ar putea foarte bine sa fie noua tinta pentru Moscova, dupa Ucraina.

Comandantul NATO in Europa: Rusia, cu privirea indreptata spre R. Moldova

In ciuda riscurilor geopolitice, Natalia Gherman crede ca moldovenii incep sa vada avantajele pe care o relatie mai apropiata cu Uniunea Europeana le-ar putea oferi. Chiar si cei care traiesc in republica separatista incep sa fie convinsi de acest lucru.

De cand moldovenii au primit dreptul de a calatori in tarile Uniunii Europene fara viza, in luna aprilie 2014, circa 75.000 de locuitori ai Transnistriei au cerut pasapoarte moldovenesti, ceea ce le permite sa calatoreasca in cea mai mare parte a Europei, subliniaza ministrul de Externe de la Chisinau.

Circa 30 la suta din exporturile regiunii merg acum catre piata unica europeana, in timp ce anterior cea mai mare parte a exporturilor erau destinate Rusiei. Pentru Moldova, UE a devenit astfel cel mai mare partener comercial.

Cand ar putea avea loc depunerea candidaturii Moldovei pentru aderarea la UE

"Integrarea europeana este cel mai bun drum pentru reunificarea tarii, deoarece beneficiile vor fi resimtite de toti. Ar valora mai mult decat orice strategie abstracta" impotriva separatismului, a spus Natalina Gherman.

Aceasta asteapta ca Bruxelles-ul sa semnaleze o intentie clara de a pastra usile deschise Chisinaului la summit-ul Parteneriatului Estic, care se reuneste in capitala letona Riga, in doua luni.

O depunere a candidaturii Moldovei pentru aderarea la Uniunea Europeana reprezinta o necunoscuta pentru toata lumea, in timp ce presa a speculat ca acest lucru ar putea avea loc candva in luna mai.

Este clar insa ca Moldova are un drum lung in fata inainte de a indeplini citeriile de apartenenta la Uniunea Europeana. Coruptia este agresiva, iar reforme in sistemul judiciar vor trebui sa fie facute.

Greutatile din interior

Natalia Gherman si colegii sai proeuropeni se confrunta de asemenea cu turbulente considerabile din interiorul Guvernului. Tara este in prezent guvernata de o coalitie fragila a partidelor democrate si liberal-democrate, sustinute de comunisti, care sunt ferm impotriva cursului occidental al Moldovei.

In plus, este de asteptat ca economia Moldovei sa se scufunde in recesiune ca urmare a embargoului comercial al Rusiei, iar previziunile oficiale arata o contractie de un procent a economiei, in acest an, comparativ cu o crestere de 4,6 procente in anul 2014.

"Moldova este astazi la intersectia mai multor factori - criza din Rusia, care a generat turbulente in regiune si in economia Moldovei, si razboiul din Ucraina, care a avut in mod evident un impact", a spus Stephane Bride, un francez care a fost desemnat sa conduca ministerul de Economie al Moldovei.

Insa exista si o raza de speranta occidentala - legaturile mai apropiate cu UE aduc promisiunea unei piete mult mai mari pentru producatorii moldoveni. Dupa ce a gasit deja cumparatori europeni pentru fructele si legumele sale, Chisinaul cauta de asemenea sa exporte carne in blocul european, din vara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Moldova Rusia UE, #Moldova exporturi UE, #Moldova comert UE, #Moldova comert Rusia , #Moldova