AFP: Teama de saracie si anexare in R. Moldova, dupa episodul Crimeea

Sambata, 22 Martie 2014, ora 20:33
3901 citiri
AFP: Teama de saracie si anexare in R. Moldova, dupa episodul Crimeea

In Republica Moldova, un alt fost stat sovietic cu o minoritate nelinistita vorbitoare de rusa, exista temeri ca evenimentele din Ucraina vor reprezenta un precedent pentru propriii separatisti si vor aduce si mai multe greutati celei mai sarace tari din Europa.

Pensionarii din Chisinau sunt ingrijorati in legatura cu viitorul, dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, in aceasta saptamana, si cu precadere din cauza pensiilor mici si insuficiente. In plus, oamenii se tem in legatura cu impactul pe care evenimentele din Crimeea il vor avea asupra economiei dezastruoase a Moldovei, fiind de parere ca lucrurile se vor inrautati, potrivit unui reportaj AFP.

Oamenii se tem si de posibila dezghetare a conflictului din Transnistria, din estul tarii, locuita in mare parte de vorbitori de limba rusa, unde Rusia a intervenit militar inca de la inceputul anilor '90, iar de atunci trupele au ramas in regiune.

Basescu, anunt important pentru Republica Moldova: Cand se va semna acordul cu UE

Ingrijorari similare au fost enuntate de oameni si vineri, cand armata rusa a anuntat ca a organizat exercitii militare in Transnistria, insa purtatorul de cuvant al armatei ruse, colonelul Oleg Kotcetkov, a spus ca exercitiile sunt doar pregatiri obisnuite pentru un atac inamic.

Insa aceste exercitii militare se adauga unor temeri legate de o revansa a Rusiei in Republica Moldova, mai ales dupa ce politicienii din Transnistria au cerut Federatiei Ruse alipirea, odata cu Peninsula Crimeea. In plus presedintele proeuropean al Moldovei, Nicolae Timofti, a spus marti ca asemenea actiuni sunt contraproductive si nic Republica Moldova, nici Federatia Rusa nu va avea de castigat.

Temeri in UE ca Rusia va agresa mai multe tari din regiune. Prima pe lista, Moldova

Rusia si-a pastrat soldati in Transnistria, impotriva dorintei guvernului de la Chisinau si in ciuda unei intelegeri din anul 1999, de a-i retrage. Cu toate acestea, putini cred ca Rusia este interesata in anexarea Transnistriei.

In centrul Chisinaului, insa, unii vad anexarea Crimeii de catre Rusia drept "repararea unei erori istorice", iar oamenii spun ca nu vor sa fie fortati sa aleaga intre Uniunea Europeana si Rusia, in timp ce multi inca se uita la Europa drept speranta lor pentru viitor.

Presedintele Traian Basescu a vorbit, vineri, de la sediul Consiliului European, de la Bruxelles, despre data la care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, precizand ca, in luna mai sau cel tarziu in luna iunie, Chisinaul va semna Acordul de Asociere cu UE si acordul de liber-schimb.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Transnistria alipire Rusia, #Moldova temeri Rusia, #Rusia anexare Crimeea , #Moldova