Alegeri cruciale in R.Moldova: Despre miza, presiunile Rusiei si unirea cu Romania - Interviu

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 07:29
7842 citiri
Alegeri cruciale in R.Moldova: Despre miza, presiunile Rusiei si unirea cu Romania - Interviu
Foto: Europarlamentarii S&D

Noul presedinte al Delegatiei UE - Republica Moldova din Parlamentul European, europarlamentarul PSD Andi Cristea, este de parere ca miza alegerilor parlamentare din Moldova, de duminica, este una foarte mare, subliniind ca exista doua riscuri legate de acest eveniment.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Andi Cristea vorbeste si despre posibilitatea unirii Romaniei cu tara vecina, dar si despre restrictiile impuse de Moscova Chisinaului. In plus, in contextul alegerilor legislative si a evolutiilor de peste Prut, europarlamentarul PSD aduce in discutie si integrarea europeana.

Ati fost ales in fruntea Delegatiei UE - Republica Moldova din Parlamentul European, cum i-ati convins pe colegii dvs. si ce inseamna pentru Romania continuarea detinerii acestei presedintii?

Republica Moldova este o tara draga mie. In 2008, am lucrat ca asistent parlamentar in Parlamentul European gestionand inclusiv dosarul R. Moldova. Am urmarit evolutiile indeaproape si in calitate de consilier parlamentar in cadrul comisiei pentru politica externa a Senatului Romaniei si, mai apoi, in Ministerul Afacerilor Externe.

As spune ca alegerea mea ca presedinte a fost combinatia fericita a unui efort individual, o gandire strategica de echipa, dublate de sprijin national si european. Mai precis, s-a unit interesul meu pentru a sprijini drumul european al R. Moldova cu viziunea delegatiei europarlamentare PSD si sprijinul familiei noastre politice, social-democratii europeni. (...)

Vreau doar sa punctez, ca raportor in Parlamentul European pentru liberalizare vizelor pentru cetatenii R. Moldova a fost colega mea, vicepresedinte al grupului socialist, Tanja Fajon. Relatia dintre R. Moldova si UE sau dintre R. Moldova si Romania nu este o relatie pe o anumita filiera politica, esenta acestor relatii este una mult mai profunda, R. Moldova are vocatie europeana.

Pentru Romania inseamna o oportunitate de a fi un jucator important si in planul diplomatiei parlamentare, si de a putea ghida directia strategica cu privire la R. Moldova in cadrul Parlamentului European. In fond, Parlamentul European va fi o cheie in drumul european al Moldovei, cum a fost si in cazul Romaniei.

Recent au fost impuse noi restrictii de catre Rusia Moldovei, ultima privind importul de carne, ca reactie la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana. Cum ajuta UE tara vecina?

Discutia are doua paliere. In primul rand, pe termen scurt, imediat dupa interzicerea importurilor de catre Federatia Rusa, UE a ajutat direct prin decizia de a mari cotele pentru produse din R. Moldova. Astfel, o parte importanta din exporturile care mergeau catre Federatia Rusa a putut fi redirectionata de indata catre UE.

Moscova a interzis importurile de carne din Moldova: Nesigura sanitar-veterinar

Referindu-ne la procesul mai profund, la intrarea in vigoare a Acordului de Liber Schimb, UE ajuta prin acces la piata sa, prin disponibilitatea de a deveni o alternativa clara pentru produsele moldovenesti, fata de piata ruseasca, relativ traditionala pentru producatorii moldoveni.

Vestea buna e ca piata europeana nu are toane, nu se mareste sau se contracta in functie de interesele geopolitice ale Kremlinului. Piata UE este una consistenta, cel mai mare bloc economic din lume, jumatate de miliard de oameni. E drept, standardele sunt inalte, competitia este prezenta. Evaluarile Comisiei Europene indica o viitoare crestere aditionala de 5,5% a PIB-ului Republicii Moldova, urmare a Acordului de Liber Schimb. (...)

Rusia interzice importurile de carne din Moldova

UE nu apreciaza schimbarile subite de politica din partea niciunui partener, iar felul in care Moscova joaca cu Kievul sau Chisinaul este contraproductiv, daca scopul este sa opreasca drumul european. Presiunile Moscovei au ajutat drumul european al Moldovei si Ucrainei, Bruxelles-ul a dat semnalul ca nu poate fi intimidat.

In acest an, s-au inregistrat doua evenimente foarte importante pentru R.Moldova - ridicarea vizelor si semnarea Acordului de Asociere. Ce urmeaza, ce contributie va avea delegatia pe care o conduceti si Parlamentul European in continuarea acestor masuri de apropiere europeana a Moldovei?

Ca presedinte al delegatiei am datoria sa sprijin, in limitele cadrului institutional, la nivel parlamentar, drumul european al R. Moldova. Acordul de Asociere inseamna relatii politice si economice mai stranse dintre R. Moldova si comunitatea europeana.

Zi istorica pentru R. Moldova - Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere cu UE

Moldova, incotro? Am semnat Acordul de Asociere, ce facem mai departe: Unire sau aderare?

Prin Acordul de Liber Schimb se urmareste includerea graduala a statului vecin in piata interna a UE, cea mai mare piata unica din lume. Acordul de Asociere este o modalitate concreta de a activa si creste pontentialul relatiilor UE - R. Moldova.

Se instituie o Agenda de Asociere, adica un calendar clar, o agenda de reforme care vor moderniza institutiile de peste Prut pentru a raspunde eficient nevoilor legitime ale cetatenilor. Mingea este in terenul viitorului guvern de la Chisinau, de aceea si miza alegerilor din 30 noiembrie este una foarte mare.

Moment istoric pentru R. Moldova: Un pas mai aproape de UE

Putin vrea compromis pe tema asocierii Moldovei si Ucrainei la UE: Sa nu uitati de Moscova!

Zi istorica pentru Republica Moldova: Fara vize in Uniunea Europeana

Unele din partidele politice care spera sa ajunga la putere contesta drumul european incercand sa ofere o alternativa in reorientarea catre Uniunea Vamala cu Rusia. (...) Daca se continua reformele cu seriozitate, si imi doresc asta, se va ajunge, ca destinatie finala, bifand etapele intermediare, la aderare.

Motivul pentru care unele partide politice din Republica Moldova ar putea fi interzise

Moscova acuza Curtea Constitutionala a Moldovei: Nu permite decat directia integrarii europene

Campania pentru alegerile parlamentare din Moldova se apropie de final, care sunt pericolele care s-ar putea ascunde in rezultatele acestui scrutin?

Este esentiala evitarea polarizarii si mai accentuate a societatii. Atat inainte, cat si dupa alegerile legislative. Divizarea interna a oamenilor, in interiorul societatii, din cauza retoricii si propagandei periculoase a acelor partide politice care pun pe primul loc castigarea alegerilor cu orice pret, in dauna interesului larg al oamenilor, este lucrul cel mai important de evitat.

Nu cred ca focusul trebuie pus pe termen scurt, gen pretul gazelor, ci pe termen lung, care este proiectul de dezvoltare a tarii care aduce beneficii reale si prosperitate cetatenilor.

Alegeri foarte stranse la Chisinau. Risc major de destabilizare

Rusia trimite observatori la alegerile din Republica Moldova

Rep. Moldova se pregateste de alegeri. Trei noi sectii in Romania pentru diaspora sa

Cred ca sunt doua riscuri in urmatoarea luna: lipsa unei majoritatati clare, respectiv propaganda desprinsa total de realitate, de ceea ce este obiectiv. Noi, membrii Delegatiei UE-Moldova din PE, precum si sustinatorii drumului european al Republicii Moldova, speram sa existe o majoritate pro-europeana si dupa 30 noiembrie la Chisinau. In ceea ce priveste dezbaterea publica, in mod cert, campaniile electorale sunt momente de emotie, de batalie politica, peste tot in lume.

(...) Fiecare poate dezbate cat vrea cu privire la cele doua Uniuni, Europeana respectiv Vamala, dar nu e normal, nici democratic, sa se vina cu elemente de panicare a populatiei care sa fie clar in contradictie cu realitatea. Adevarul trebuie sa prevaleze, in primul rand din respect fata de cetateni. (...)

Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (I) Rolul lui Iohannis peste Prut

Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (II) Rusia pregateste miscari de strada la Chisinau

Cel mai numeros partid parlamentar - cel comunist - conduce si acum in sondaje, dar nu a mai avut majoritate din 2009. Cat de mult depinde integrarea europeana de rezultatul pe care il va obtine Partidul Comunist?

Daca electoratul hotareste prin vot sa dea increderea acestui partid, e o decizie care se respecta ca atare. Este important sa aiba maturitatea si responsabilitatea politica sa continue reformele necesare si sa faca diferenta in beneficiul cetatenilor. Directia actualului guvern este cea buna si trebuie continuata. Mai important decat de unde vii este incotro te indrepti.

Comunistii, favoriti la alegerile parlamentare din Moldova - sondaje

Sunt posibile provocari ale Rusiei prin Transnistria/Gagauzia, mai mari decat acum, in preajma alegerilor?

Este limpede ca Federatia Rusa este un actor important si influent, joaca un rol pe masura, imi doresc asumarea acesui rol intr-o maniera constructiva, cu responsabilitate si maturitate.

O Republica Moldova mai stabila, mai sigura si mai prospera este in interesul tuturor cetatanilor sai, indiferent de etnie, origine sau limba vorbita. Nu doar R. Moldova, intreaga regiune ar avea de castigat, inclusiv Federatia Rusa. Alegerile parlamentare de la finalul lui noiembrie sunt un prilej de consens, cred ca e in interesul Federatiei Ruse sa contribuie la asta.

Liderul Transnistriei se teme ca procesul de integrare Moldova-Romania e "in ultimele etape"

Rusia: Vom apara cetatenii din Transnistria. Nu ne puneti la incercare puterea!

Transnistria e gata pentru un referendum privind independenta, spune presedintele

Institutiile moldovene s-au intarit suficient in ultimii ani dupa revolutia din aprilie 2009, ca sa reziste chiar daca se schimba orientarea Parlamentului, respectiv a tarii?

Cert este ca s-au facut progrese in ultimii ani, lucru care s-a vazut inclusiv in cresterea economica si in ridicarea vizelor catre Uniunea Europeana, pentru a ridica doua chestiuni concrete, cheie.

Moldova a inceput un drum al integrarii europene. In ce masura poate fi adus in discutie si subiectul unei uniri cu Romania, odata cu inaintarea pe acel drum european si parcurgerea etapelor?

Unirea e un subiect cu o incarcatura emotionala puternica de ambele parti ale Prutului. Eu sunt roman, simt ca atare. Ca presedinte al delegatiei, ca membru al Parlamentului European, am raspunderea valorilor si principiilor pe care UE s-a construit. Anexarea nu este o caracteristica a Romaniei, nu o avem nici in cultura politica, nu o regasim nici in istoria noastra. Conceptul de rescriere a granitelor este anacronic in Parlamentul European, in interiorul tuturor grupurilor politice.

Marsul pentru Unire, in imagini: "Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!" (Galerie foto)

Basescu: In sufletul meu, mi-as dori mult unirea Romaniei cu Republica Moldova

Cred ca important in urmatorii ani e sa dezvoltam cat mai multe proiecte impreuna, sa ne ajutam si sa ne interconectam cat mai mult. Orice alta discutie trebuie sa tina cont si de opinia publica din cele doua tari, or mari schimbari de atitudine se intampla in general doar in timp. Trei din patru romani isi doresc unirea cu R. Moldova. Peste Prut, lucrurile stau diferit. Simtim la fel, de cele mai multe ori, insa nimeni nu ia pe nimeni cu forta.

Ce poate influenta, in acest punct, relatiile dintre Romania si Moldova si cum?

Ceea ce poate influenta relatia e entuziasmul reciproc de colaborare consolidata. Acum, el exista si de o parte si de alta a Prutului, se vede in proiecte concrete precum gazoductul Iasi-Ungheni, exista declaratii de recunoastere a muncii depuse in relatia bilaterala. Cred, asadar, ca e important sa avem canalele deschise, de preferinta la o calitate cel putin la fel de buna ca pana acum, si dupa alegerile din 30 noiembrie.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Andi Cristea delegatie UE Moldova, #alegeri parlamentare Moldova, #romania unire moldova, #comunisti alegeri Moldova, #Moldova integrare europeana , #Moldova