Alegeri cruciale in R. Moldova: Partid exclus din cursa de judecatori

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 17:38
2534 citiri
Alegeri cruciale in R. Moldova: Partid exclus din cursa de judecatori
Foto: vox.publika.md

Judecatorii Curtii de Apel Chisinau au decis joi ca partidul Patria, pe a carui lista este inclus si Renato Usatii, sa fie exclus din cursa electorala, informeaza Unimedia.

Hotararea poate fi atacata la Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova, care are termen pana vineri sa pronunte o decizie definitiva.

Comisia electorala a propus Curtii de Apel sa anuleze hotararea de inregistrare a concurentului electoral Partidul Patria, in baza sesizarii Inspectoratului General de Politie din Chisinau, potrivit careia partidul Patria ar fi folosit contrar legii, in campania sa electorala, resurse financiare din strainatate. Sursele financiare nu ar fi fost declarate in raportul financiar de la CEC.

In sesizarea sa, Comisia electorala a cerut ca resursele financiare, colectate de formatiunea in cauza in timpul campaniei electorale sa fie confiscate in folosul statului si a permis fortelor de ordine investigarea juridica a candidatilor de pe lista electorala a partidului Patria.

Renato Usatii a respins aceste acuzatii, pe care le-a calificat drept "fabricate politic" si inscenate de catre angajatii Inspectoratului General de Politie.

Cotidianul rus Kommersant scria recent ca Moscova are in Republica Moldova si aliati mai putin evidenti, pe langa socialistii pe care mizeaza. Unul dintre ei, nota ziarul rus, este omul de afaceri Renato Usatii, care nu se pronunta direct nici pentru Uniunea Vamala, nici pentru UE, propunand ca problema sa fie decisa in cadrul unui referendum.

In acelasi timp, Usatii promite ca va trimite la puscarie aproape toata elita politica actuala, inclusiv pe liderii partidelor proeuropene. Ultimele sondaje de opinie creditau partidul Patria cu 8,7% din voturi la alegerile parlamentare de duminica (30 noiembrie).

Autoritatile de la Chisinau incearca sa previna o posibila destabilizare a situatiei politice in contextul alegerilor de duminica, pe fondul evenimentelor din Ucraina vecina.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Republica Moldova excludere partid alegeri, #Moldova partid prorus exclus, #Moldova Renato Usatii alegeri , #Moldova