Alegeri foarte stranse la Chisinau. Risc major de destabilizare

Autor:
Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 10:56
9430 citiri
Alegeri foarte stranse la Chisinau. Risc major de destabilizare
Foto: Platforma Unionista Actiunea 2012

Saptamana aceasta a fost una foarte agitata in Republica Moldova. Pe 30 noiembrie vor avea loc alegeri parlamentare, decisive pentru viitorul celui de al doilea stat romanesc.

Alegerile sunt mai putin politice si mai mult geopolitice, cele doua tabere impartindu-se intre directia europeana si cea rusa.

Ultimul sondaj IMAS prezentat in aceasta saptamana releva intrarea in Parlament a cinci partide: PCRM - 21,2%, PLDM - 17,8%, PD - 12,9%, Patria - 9,6%, PL - 7,3%.

Mai mult de 30% dintre alegatori sunt fie indecisi, fie isi vor duce votul spre un partid care aparent nu are sanse de a intra in ecuatia noului Parlament.

Din calculele de mai sus, 38% dintre votanti ar alege un partid pro-european si doar 31% o posibila alianta pro-rusa. Diferenta mica de procente, dar si numarul mare al nehotaratilor poate schimba insa semnificativ cifrele acestea.

Mai apare si riscul ca o buna parte din cei chestionati sa nu se prezinte la urne, dezamagiti de cei pe care ii sustin (acesta este principalul risc al alegerilor).

Apoi Rusia nu va sta cu siguranta deoparte si va incerca pe toate caile posibile sa castige aceste alegeri, inclusiv prin fraudare. Au trimis ei tancuri in Ucraina, cu siguranta nu se vor zgarci in a trimite dolari pentru a castiga alegerile si a da o palma Europei.

Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (I) Rolul lui Iohannis peste Prut

Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (II) Rusia pregateste miscari de strada la Chisinau

Alte sondaje arata ca socialistii lui Igor Dodon vor intra in Parlament, dar valorile cumulate arata aproximativ aceeasi diferenta.

Analistul Petru Bogatu mai ridica insa un mare semn de intrebare: non-combatul electoral al comunistilor nu pregateste in realitate o mega-alianta ce ar putea aduce alaturi PD-PCRM?

Putin a pierdut deja razboiul pentru Ucraina! Interviu

Bloggerul Corneliu Gandrabur prezinta si un mic ghid al celor ce se vor prezenta la vot. Sintetic, el spune urmatoarele: daca vrei un partid care sa duca Republica Moldova in Europa si NATO votezi PL, daca vrei relatii bune cu Rusia - pui stampila pe socialisti, daca vrei o Moldova independenta si suverana - alegi PD. El considera ca PCRM nu mai reprezinta o alternativa fiind in cadere libera si critica PLDM pentru ca nu ofera solutii pentru afirmatiile facute.

Moldova, incotro: Dreapta europeana impinge prin cearta comunistii pro-rusi la putere

Vicepremierul Rus Dmitri Rogozin a trimis si el un mesaj electoratului de la Chisinau in cadrul unei intrevederi cu liderul socialistilor, Igor Dodon: "Peste 700.000 de cetateni moldoveni muncesc in Rusia. Asta inseamna ca ei voteaza cu mainile, picioarele si inima pentru o apropiere de Rusia, care nu este un stat strain pentru ei".

La recomandarea acestuia din urma, din conditii electorale, Rusia a intensificat presiunea pe Republica Moldova, dar si direct asupra cetatenilor prin trimiterea acasa a celor care nu au acte in regula pentru a lucra pe teritoriul rus.

Embargoul impus produselor agricole de asemenea creeaza mari probleme economiei, pierderile fiind de peste 200 de milioane, conform unor informatii transmise de catre ministrul moldovean al Agriculturii, Vasile Bumacov.

In ultima saptamana, Procuratura Generala si Servicul de Informatii si Securitate a retinut mai multi "omuleti verzi", originari din Ucraina si din Federatia Rusa, banuiti ca ar pune la cale destabilizarea situatiei politice din Republica Moldova.

Astfel de retineri au devenit constante in ultima perioada si se intensifica pe masura ce ne apropiem de alegeri.

Un eveniment important al acestei saptamani a fost vizita presedintelui ucrainean, Petro Porosenko. Acesta a tinut un discurs in limba romana la Balti, spunand: "In Republica Moldova ma simt ca acasa". Acesta a fost impreuna cu presedintele Poloniei, Komorowski, la Chisinau, pentru a-si declara sustinerea publica fata de alianta europeana.

Un raport al Forumului Economic Mondial vine si cu vesti triste: Justitia din Republica Moldova este cea mai corupta din lume. Republica Moldova se situeaza astfel pe locul 144 in clasamentul tarilor lumii privind coruptia in sistemul judecatoresc. Platile ilegale si mita pentru obtinerea de sentinte judecatoresti favorabile reprezinta cele mai curente practici necinstite.

Pana la sfarsitul lui martie, este asteptat punctul de vedere al Comisiei de la Venetia asupra proiectului de lege privind Procuratura. "Dupa aprobarea conceptiei de reformare a Procuraturii, Ministerul Justitiei a adoptat proiectul de lege cu privire la Procuratura si l-a remis Comisiei de la Venetia spre examinare. Comisia se va expune pe marginea acestui proiect in luna martie a anului viitor. Credem ca recomandarile expertilor vor fi de ajutor grupului de lucru parlamentar la elaborarea unei legi care va corespunde standardelor internationale si va contine cele mai bune practici in domeniu", a mentionat Sabina Cerbu, viceministrul Justitiei.

Presedintele Nicolae Timofti l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru castigarea alegerilor din Romania si i-a adresat invitatia de a veni in Republica Moldova.

Sinteza saptamanii politice in Republica Moldova este realizata pentru Ziare.com de:

Lulea Marius Dorin

Centrul pentru Cultura, Istorie si Educatie

Platforma Unionista Actiunea 2012

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Moldova sinteza politica, #moldova alegeri parlamentare , #Moldova