Alegeri in Moldova: Diaspora se mobilizeaza - solidaritate impresionanta a moldovenilor de peste hotare (Galerie foto)

Sambata, 12 Noiembrie 2016, ora 19:11
13397 citiri
Alegeri in Moldova: Diaspora se mobilizeaza - solidaritate impresionanta a moldovenilor de peste hotare (Galerie foto)
Foto: Arhiva Ziare.com

Republica Moldova isi decide maine viitorul: va merge pe drumul european sau il va vota pe candidatul apropiat Moscovei? Diaspora se mobilizeaza: sute de moldoveni stabiliti peste hotare au pornit inca de sambata la vot. Ei parcurg distante impresionate pentru a pune, duminica, stampila pe candidatul favorit.

Potrivit Moldova.org, cei care au pornit deja au postat mesaje si fotografii pe grupul de Facebook Adopta un vot, care a adunat deja peste 57.000 de membri.

Multi dintre moldovenii de pe acest grup se arata dispusi sa ofere transport sau cazare gratuita celor care nu-si pot permite sa suporte aceste cheltuieli. Alti basarabeni din diaspora pregatesc sarmale, placinte ori alte bucate traditionale pe care le vor duce maine la sectiile de vot, pentru cei care asteapta la coada.

Iata unde pot vota basarabenii din Romania

Altii scriu cati kilometri vor strabate pentru a ajunge la cea mai apropiata sectie de votare.

"Acum masina e plina, sapte moldoveni, mai facem 1.000 de kilometri, la Berlin din Copenhaga, 15 ore la volan. Azi am schimbat rotile la un roman cu inima mare care mi-a dorit succes si nu mi-a luat un ban. Suntem gata pregatiti si stim ce vrem, mai vrem sa dam Moldovei o sansa, ca cei patru copii ai mei sa aiba unde sa se intoarca si, mai ales, sa vrea s-o faca. Nu stati acasa", scrie unul dintre utilizatori grupului.

Citeste un interviu acordat de Maia Sandu pentru Ziare.com: "Nu voi face un pas inapoi, nu mai vreau sclavia asta! Imi este mila de Dodon".

Un moldovean stabilit pe insula Sfanta Lucia, din inima arhipelagului Caraibe, a anuntat ca va parcurge 6.000 de kilometri pana la cea mai apropiata sectie de votare pentru a participa la turul doi al scrutinului prezidential. Alexandru Nartea povesteste ca, din cauza distantei de-a dreptul uriase, nu a putut participa la alegerile din 30 octombrie, insa vazand rezultatele primului tur, acesta a decis ca trebuie cu orice pret sa ajunga la votare, pentru a-si sustine candidatul si pentru a producere schimbarea in tara natala, scrie jurnal.md.

Foto: Facebook Adopta un vot

Moldovenii din diaspora ii indeamna si pe cei de acasa sa nu se leneveasca si sa mearga sa voteze, efortul ultimilor fiind mai mic fata de cel pe care il fac ei.

Moldovenii vor merge duminica la urne pentru a-si alege presedintele dintre Maia Sandu si Igor Dodon, in al doilea tur de scrutin, pe care multi analisti il numesc o alegere intre Europa si Rusia.

Daca in primul tur din 30 octombrie Maia Sandu s-a situat la o distanta de circa 10% fata de Igor Dodon, in ultimele doua saptamani "a reusit sa se ridice un val de sustinere" in Republica Moldova pentru candidatul proeuropean.

Pe Ziare.com, puteti urmari maine minut cu minut desfasurarea evenimentelor din Moldova, cele mai fierbinti declaratii si cele mai importante momente ale zilei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#alegeri Moldova, #mesaje Moldova, #adopa vot Moldova , #Moldova