Alegeri in Moldova: Peste 1.000.000 de moldoveni au votat in prima parte a zilei

Duminica, 30 Octombrie 2016, ora 15:12
10914 citiri
Alegeri in Moldova: Peste 1.000.000 de moldoveni au votat in prima parte a zilei
Foto: Arhiva Ziare.com

Duminica este o zi cruciala pentru Republica Moldova, unde cetatenii isi aleg presedintele, iar prezenta la vot este neasteptat de ridicata la orele dupa-amiezii.

Peste 1.000.000 din cei 3 milioane de moldoveni cu drept de vot au mers la urne si au optat pentru unul dintre cei 9 candidati la alegerile prezidentiale pana la ora 15:00, cand prezenta la vot era de 36%.

Puteti urmari aici, live, prezenta la vot la alegerile din Republica Moldova.

Pana acum, presedintele si premierul tarii, dar si cei mai multi dintre cei inscrisi in cursa electorala au votat deja si au transmis mesaje pentru electorat.

Presedintele moldovean Nicolae Timofti s-a prezentat la sectia de votare alaturi de sotia sa, insa nu a vrut sa faca prea multe comentarii, spunand ca "nu a venit la sectia de vot pentru a sustine conferinte de presa, ci sa voteze", relateaza Unimedia.

La randul sau, premierul Pavel Filip a spus ca este convins ca scrutinul prezidential nu va fi fraudat si i-a indemnat pe moldoveni sa vina la vot, pentru a participa la democratia tarii.

Pe retele circula fotografii cu buletine de vot stampilate in favoarea lui Dodon

"Astazi avem un exercitiu important, care nu a mai avut loc de 20 de ani. Toti cetatenii ar trebui sa participe la vot, pentru a participa la democratia tarii. (...) Sunt sigur ca aceste alegeri vor fi corecte, fiindca am dispus toate masurile ca scrutinul sa nu fie fraudat", a declarat Filip.

Liderul socialistilor moldoveni, Igor Dodon - care se afla pe primul loc in preferintele moldovenilor, potrivit celor mai multe sondaje de opinie -, a spus ca spera sa castige alegerile din primul tur.

"Eu cred ca azi este o zi importanta pentru Moldova, va fi un nou inceput. Am votat impotriva celor de la guvernare, oligarhiei, celor care au distrus sistemul bancar, tara si si-au batut joc de oameni. (...) Astazi ar putea sa fie primul si ultimul tur. Indemn pe toti sa iasa la vot", a declarat Dodon, care militeaza pentru reluarea relatiilor de prietenie cu Rusia, la iesirea de vot.

Si Maia Sandu, candidatul proeuropean, situat pe locul al doilea in sondaje, a venit la urne, spunand ca a votat "ca la conducerea Republicii Moldova sa vina oameni onesti si corecti, care sa ne reprezinte pe noi, oameni cu care dorim sa traim o viata cu demnitate aici, in Republica Moldova".

"Vreau sa le spun cetatenilor sa nu le fie frica, sa vina astazi la vot si impreuna sa facem ordine in Republica Moldova", a mai declarat ea la iesirea din sectie.

Alegeri in Moldova: Clotilde Armand cheama la vot pentru Maia Sandu

La randul sau, candidatul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a dat de inteles ca votul sa a fost pentru unirea cu Romania.

"Am votat in memoria lui Ion si Doina Aldea-Teodorovici, pentru libertatea neamului nostru. Pentru munti si mare, ca e greu sa traieste fara munti si fara mare. Sa fie prosperitate si libertate. Odata porniti la drum sa ajungem unde ne-am pornit", a aratat Ghimpu.

Rusia sau UE?

Este pentru prima data in 20 de ani cand moldovenii isi aleg presedintele prin vot direct, iar rezultatele scrutinului de duminica vor fi un verdict pentru ceea ce isi doreste cea mai saraca natiune din Europa.

Alegerile din R. Moldova, vazute de la Strasbourg: Rusia are sansa de a mai obtine o victorie

Poate ca sunt noua candidati, insa, in realitate, paleta se reduce la doua optiuni: Rusia sau Uniunea Europeana, scria vineri Politico intr-un articol despre situatia din Republica Moldova.

Alegerea Moldovei: Rusia sau UE

Prorusul Igor Dodon declara recet ca acordul de asociere semnat de tara sa cu Bruxelles-ul a fost o greseala. Daca va fi ales presedinte, va organiza un referendum pe aceasta tema.

In schimb, Maia Sandu este convinsa ca ea e singura "care poate asigura parcursul proeuropean" al tarii sale.

Ramane de vazut daca moldovenii isi vor dori sa se apropie de Uniunea Europeana sau vor prefera, mai degraba, sa fie de partea Rusiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri Moldova, #prezenta vot Moldova , #Moldova