Alegeri in Moldova: Sectiile de votare s-au inchis. Apel la calm si sperante pentru turul doi - UPDATE

Duminica, 30 Octombrie 2016, ora 21:39
9567 citiri
Alegeri in Moldova: Sectiile de votare s-au inchis. Apel la calm si sperante pentru turul doi - UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Cetatenii Republicii Moldova au mers duminica la urne pentru a-si alege presedintele prin vot direct, pentru prima data in ultimii 20 de ani. Desi prezenta la vot a fost impresionanta la orele dupa-amiezii, ritmul a inceput sa scada spre seara.

UPDATE 21:54 - Candidatul din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leanca, sustine ca marea sa speranta este turul doi al alegerilor.

"Vreau sa multumesc celor care s-au prezentat la vot si celor care au votat in favoarea candidaturii mele si celor care au votati si alti candidati europeni. In ceea ce priveste prezenta la vot constat, din pacate, un numar redus in comparatie cu 2014.Cea mai mare asteptare a mea este sa avem turul doi. Cel mai mare pericol este ca Dodon sa iasa invingator fara turul doi. Va propun sa asteptam pana maine rezultatele", a declarat Leanca.

UPDATE 21:50 - Premierul moldovean Pavel Filip a facut un apel la calm dupa inchiderea urnelor: "Nu ar fi nimic mai gresit ca, dupa lupta electorala, sa incepem un razboi. Toti cei care sunt pro-europeni in aceasta tara trebuie sa gasim intelepciunea de a lucra impreuna, de a schimba ce trebuie schimbat si de a accepta ca lucrurile merg mai bine atunci cand puterea nu e concentrata intr-un loc".

Filip a mai spus ca e mandru sa fie "premierul unei tari in care democratia este pretuita de cetateni". "Astazi moldovenii, prin votul lor, au aratat cat de atasati sunt valorilor democratiei, libertatii si statului de drept", a continuat acesta.

UPDATE 21:47 - Maia Sandu, candidatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) a spus, dupa inchiderea urelor, ca "votul masiv este un semnal clar ca oamenii isi doresc o schimbare".

"Au fost mai putin tinerii care au fost astazi la vot si cred ca partial asta se intampla din cauza ca autoritatile le-au creat impedimente acestor tineri care sa mearga si pentru turul doi va promitem ca o sa depunem toate eforturile astfel incat aceste impedimente sa fie eliminate si dumneavoastra sa puteti veni la vot intr-un numar mai mare", a mai precizat Sandu.

UPDATE 21:00 - S-au inchis sectiie de votare in Republica Moldova. Prezenta la vot se apropie de 49%, potrivit datelor preliminare.

UPDATE 20:50 - Liderul formatiunii Partidul Nostru, Renato Usatii, a refuzat sa voteze la Consulatul Republicii Moldova de la Moscova, de teama ca poate fi arestat, potrivit Unimedia.

"Sediul consulatului este teritoriul Republicii Moldova. Ei pot sa ma aresteze", a declarat Usatii pentru RISE.md. Asadar, primarul de Balti a votat la o alta sectie deschisa in capitala rusa, unde se afla de mai bine de trei saptamani. Asta in contextul in care, pe 24 octombrie, magistratii moldoveni au emis un mandat de 30 de zile de arest pe numele lui Renato Usatii.

La ora 19:30, prezenta la vot era de 48%, adica 1,4 milioane dintre cei trei milioane de moldoveni cu drept de vot trecusera pe la urne.

Dintre acestia, peste 53,15% sunt femei, iar 46,85% sunt barbati. Cei care au venit in cel mai mare numar la urne sunt moldovenii cu varste cuprinse intre 56 si 70 de ani (aproape 30%), urmati de cei cu varste intre 41 si 55 de ani (26%), apoi de persoanele intre 26 si 40 de ani.

Mai putin de 10% dintre votanti sunt tineri cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani.

Asta in conditiile in care, pana la ora 15:00, votasera peste un milion de alegatori (36%).

Puteti urmari aici, live, prezenta la vot la alegerile din Republica Moldova.

Si moldovenii de peste hotare au mers duminica la sectiie de vot organizate in strainatate, relateaza Unimedia.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la sectiile de peste granite, pana la ora 15:30, au votat aproape 36.000 de cetateni ai Republicii Moldova.

Cel mai bine s-au mobilizat moldovenii din Italia, unde au votat circa 12.000 de persoane la cele 25 de sectii deschise in peninsula. A urmat Romania, unde la cele 11 sectii s-au prezentat in jur de 5.700 de moldoveni, si Rusia (8 sectii), unde si-au exprimat optiune aproximativ 3.400 de alegatori.

Au mers la urne si moldovenii de peste oceane: in China au votat 19 oameni, iar in Japonia - 25. In Statele Unite, sectiile de vot s-au deschis la ora 15:30 (ora Moldovei).

La alegerile prezidentiale de duminica nu exista exit-poll-uri care sa anunte rezultatele estimate.

Presedintele Nicolae Timofti si si premierul Pavel Filip, dar si cei mai multi candidatii la presedintia Republicii Moldova au votat la primele ore ale diminetii si au transmis mesaje pentru electorat.

Liderul socialistilor moldoveni, Igor Dodon - care se afla pe primul loc in preferintele moldovenilor, potrivit celor mai multe sondaje de opinie -, a spus, la iesire din sectia de votare, ca spera sa castige alegerile din primul tur.

La randul sau, Maia Sandu, candidatul proeuropean, situat pe locul al doilea in sondaje, a aratat ca a votat "ca la conducerea Republicii Moldova sa vina oameni onesti si corecti, care sa ne reprezinte pe noi, oameni cu care dorim sa traim o viata cu demnitate aici, in Republica Moldova".

Alegeri in Moldova: Clotilde Armand cheama la vot pentru Maia Sandu

Rusia sau UE?

Este pentru prima data in 20 de ani cand moldovenii isi aleg presedintele prin vot direct, iar rezultatele scrutinului de duminica vor fi un verdict pentru ceea ce isi doreste cea mai saraca natiune din Europa.

Alegerile din R. Moldova, vazute de la Strasbourg: Rusia are sansa de a mai obtine o victorie

Poate ca sunt noua candidati, insa, in realitate, paleta se reduce la doua optiuni: Rusia sau Uniunea Europeana, scria vineri Politico intr-un articol despre situatia din Republica Moldova.

Alegerea Moldovei: Rusia sau UE

Prorusul Igor Dodon declara recet ca acordul de asociere semnat de tara sa cu Bruxelles-ul a fost o greseala. Daca va fi ales presedinte, va organiza un referendum pe aceasta tema.

In schimb, Maia Sandu este convinsa ca ea e singura "care poate asigura parcursul proeuropean" al tarii sale.

Ramane de vazut daca moldovenii isi vor dori sa se apropie de Uniunea Europeana sau vor prefera, mai degraba, sa fie de partea Rusiei.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#prezenta vot Moldova, #vot moldoveni diaspora , #Moldova