Ziare.com

Alegeri in R. Moldova: AIE isi anunta luni candidatul

Luni, 12 Martie 2012, ora 09:46

   

Alegeri in R. Moldova: AIE isi anunta luni candidatul
Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) urmeaza sa anunte luni candidatul la functia de presedinte al Republicii Moldova si tot luni expira termenul de inregistrare a candidatilor pentru alegerile prezidentiale care se vor desfasura vineri.

Parlamentul de la Chisinau a stabilit la mijlocul saptamanii trecute data alegerilor prezidentiale, iar principala preocupare a presei de la Chisinau, in aceasta perioada, a fost sa afle numele candidatului.

Liderii AIE au refuzat categoric sa faca public numele acestuia, totusi au fost vehiculate mai multe nume, precum cel al judecatorului la Curtea Constitutionala, Victor Puscas, si, in mod special, al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti.

Pe de alta parte, mai in gluma mai in serios, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat ca la functia de presedinte va fi propusa o femeie.

Dupa doi ani si jumatate de incercari zadarnice de a alege presedintele, Alianta pentru Integrare Europeana a anuntat ca va propune un candidat independent, care trebuie sa aiba si voturile a cel putin trei deputati neafiliati.

Igor Dodon, liderul unui grup de deputati disidenti comunisti, a declarat ca grupul va vota candidatul Aliantei, dar a formulat si cateva conditii, una din ele fiind ca acesta sa fie un bun 'statalist' si sa recunoasca denumirea limbii de stat ca 'limba moldoveneasca', asa cum este scris in Constitutie. Insa aceste conditii ar fi diametral opuse fata de viziunile unor reprezentanti ai AIE, in special ale Partidului Liberal.

Unii analisti de la Chisinau sustin ca alegerea presedintelui nu va debloca nici situatia incordata din cadrul AIE, formata din trei partide, dar nici situatia politica din tara. De altfel, liderul Partidului Comunistilor, principala forta de opozitie, Vladimir Voronin, a anuntat ca formatiunea sa nu va recunoaste legitimitatea viitorului presedinte.

In plus, comunistii pregatesc o ampla actiune de protest pentru vineri, atunci cand parlamentul se va intruni pentru a-l alege pe seful statului. Comunistii cer dizolvarea actualului parlament si organizarea alegerilor anticipate, considerand ca legislativul activeaza ilegal.

Republica Moldova nu are un presedinte ales de doi ani si jumatate, iar potrivit unor institutii mass-media, acest 'record' va fi inregistrat si in Cartea Recordurilor, existand deja o solicitare in acest sens. Trei parlamente de la Chisinau au incercat, fara rezultat, sa aleaga un sef al statului, dar pana acum nu a fost identificata o majoritate necesara de 3/5 din voturile deputatilor

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 634 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor