Alegeri in R. Moldova: AIE isi anunta luni candidatul

Luni, 12 Martie 2012, ora 09:46
1167 citiri
Alegeri in R. Moldova: AIE isi anunta luni candidatul
Foto: Arhiva

Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) urmeaza sa anunte luni candidatul la functia de presedinte al Republicii Moldova si tot luni expira termenul de inregistrare a candidatilor pentru alegerile prezidentiale care se vor desfasura vineri.

Parlamentul de la Chisinau a stabilit la mijlocul saptamanii trecute data alegerilor prezidentiale, iar principala preocupare a presei de la Chisinau, in aceasta perioada, a fost sa afle numele candidatului.

Liderii AIE au refuzat categoric sa faca public numele acestuia, totusi au fost vehiculate mai multe nume, precum cel al judecatorului la Curtea Constitutionala, Victor Puscas, si, in mod special, al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti.

Pe de alta parte, mai in gluma mai in serios, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat ca la functia de presedinte va fi propusa o femeie.

Dupa doi ani si jumatate de incercari zadarnice de a alege presedintele, Alianta pentru Integrare Europeana a anuntat ca va propune un candidat independent, care trebuie sa aiba si voturile a cel putin trei deputati neafiliati.

Igor Dodon, liderul unui grup de deputati disidenti comunisti, a declarat ca grupul va vota candidatul Aliantei, dar a formulat si cateva conditii, una din ele fiind ca acesta sa fie un bun 'statalist' si sa recunoasca denumirea limbii de stat ca 'limba moldoveneasca', asa cum este scris in Constitutie. Insa aceste conditii ar fi diametral opuse fata de viziunile unor reprezentanti ai AIE, in special ale Partidului Liberal.

Unii analisti de la Chisinau sustin ca alegerea presedintelui nu va debloca nici situatia incordata din cadrul AIE, formata din trei partide, dar nici situatia politica din tara. De altfel, liderul Partidului Comunistilor, principala forta de opozitie, Vladimir Voronin, a anuntat ca formatiunea sa nu va recunoaste legitimitatea viitorului presedinte.

In plus, comunistii pregatesc o ampla actiune de protest pentru vineri, atunci cand parlamentul se va intruni pentru a-l alege pe seful statului. Comunistii cer dizolvarea actualului parlament si organizarea alegerilor anticipate, considerand ca legislativul activeaza ilegal.

Republica Moldova nu are un presedinte ales de doi ani si jumatate, iar potrivit unor institutii mass-media, acest 'record' va fi inregistrat si in Cartea Recordurilor, existand deja o solicitare in acest sens. Trei parlamente de la Chisinau au incercat, fara rezultat, sa aleaga un sef al statului, dar pana acum nu a fost identificata o majoritate necesara de 3/5 din voturile deputatilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#alegeri presedinte Republica Moldova, #candidat AIE presedinte Moldova , #Moldova