Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alegeri in R.Moldova: Partidul Patria ramane in afara cursei electorale

Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 15:40
1972 citiri
Alegeri in R.Moldova: Partidul Patria ramane in afara cursei electorale
Foto: Captura YouTube

Curtea Suprema de Justitie (CSJ) din Republica Moldova a emis, sambata, o decizie finala prin care se stipuleaza ca partidul Patria condus de Renato Usatiil, un apropiat al Kremlinului, ramane in afara cursei electorale pentru alegerile parlamentare.

Institutia a anuntat ca sedinta de examinare a recursului inaintat de aceasta formatiune politica - formulat impotriva deciziei Curtii de Apel Chisinau, din 27 noiembrie, de a anula inregistrarea partidului in cursa pentru scrutinul legislativ de duminica - a inceput la ora 11.00.

Recursul s-a examinat fara citarea si prezenta participantilor la proces.

Alegeri in R.Moldova: Dosarul excluderii Partidului Patria, la Curtea Suprema de Justitie

Ulterior, la finalul sedintei, CSJ a decis ca a respins recursul Patria, astfel ca formatiunea ramane in afara cursei pentru alegerile prezidentiale, informeaza Deschide.md. Decizia este definitiva.

Partidul ar fi avut sansele sa prinda cateva locuri in Parlamentul moldovean, potrivit celor mai recente sondaje.

In replica, liderul formatiunii, Renato Usatiil, a declarat intr-o conferinta de presa de la Moscova ca "fenomenul Renato Usatii este un virus" si ca se va intoarce in Moldova, iar un mandat de arestare nu ii vor ajuta pe cei care este impotriva lui.

"De ce CSJ ne-a respins recursul? Pentru ca as fi luat 30 la suta din voturi dupa ce s-a intamplat la Curtea de Apel. Ne vom gandi cum", a explicat acesta, arata InProfunzime.md.

De asemenea, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si-a exprimat ingrijorarea fata de aceasta situatie.

"Apare intrebarea logica, in ce masura restrictiile impuse acestui partid de opoztie care, conform sondajelor de opinie preelectorale aduna un rezultat important, corespund normelor si pricipiilor europene?

Dar ce sa asteptam de la autoritatile tarii, ale carei Curti Constitutionale membrii sunt cetateni straini, au decis recent ca orice altor vector decat cel european este ilegal?", se spune in comunicatul de presa al institutiei conduse de Serghei Lavrov, precizandu-se ca aceasta campanie este una murdara.

Finantare ilegala?

Judecatorii Curtii de Apel Chisinau au decis joi ca partidul Patria, pe a carui lista este inclus si Renato Usatii, sa fie exclus din cursa electorala.

Alegeri cruciale in R. Moldova: Partid exclus din cursa de judecatori

Comisia electorala a propus Curtii de Apel sa anuleze hotararea de inregistrare a concurentului electoral Partidul Patria, in baza sesizarii Inspectoratului General de Politie din Chisinau, potrivit careia partidul Patria ar fi folosit contrar legii, in campania sa electorala, resurse financiare din strainatate.

Sursele financiare nu ar fi fost declarate in raportul financiar de la CEC.

In sesizarea sa, Comisia electorala a cerut ca resursele financiare, colectate de formatiunea in cauza in timpul campaniei electorale sa fie confiscate in folosul statului si a permis fortelor de ordine investigarea juridica a candidatilor de pe lista electorala a partidului Patria.

Hotararea a fost atacata la Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#partidul patria exclus alegeri, #partid exclus alegeri Moldova, #alegeri Moldova , #Moldova