Alegeri in Republica Moldova: Votul a inceput

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 08:12
2135 citiri
Alegeri in Republica Moldova: Votul a inceput

Urnele din R. Moldova s-au deschis duminica la ora 7.00, pentru a patra oara in ultimele 18 luni, dar e putin probabil ca alegatorii - tot mai apatici - sa rezolve impasul politico-institutional al tarii si sa dea acea configuratie a Parlamentului care sa permita alegerea presedintelui tarii.

Cei aproximativ 2,6 milioane de alegatori sunt chemati sa-i desemneze pe cei 101 de parlamentari din randul a 39 de concurenti electorali - 20 de partide si 19 independenti. Buletinul de vot are o lungime de aproape un metru, dar nu este totusi un record in materie. Recordul national a fost atins in 1998 cand in cursa au intrat 89 de concurenti electorali.

Republica Moldova isi alege viitorul

Unde se poate vota?

In Romania, alegatorii moldoveni au la dispozitie opt sectii de votare pentru a-si exprima optiunea. Doua sunt deschise la Bucuresti - la sediul Ambasadei si la sectia consulara, iar celelalte la Iasi, Galati, Timisoara, Brasov, Cluj si la Constanta.

In total, functioneaza 2.037 de sectii de votare, dintre care 75 pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale R. Moldova din strainatate.

Au fost tiparite 2.808.343 buletine de vot, dintre care 696.929 sunt in limba rusa. Cetatenii din Transnistria pot vota in 21 de sectii din dreapta Prutului.

Ce spun sondajele?

Potrivit sondajelor, scrutinul nu va aduce schimbari spectaculoase in configuratia politica a Parlamentului de la Chisinau, unde ar urma sa fie prezente aceleasi formatiuni politice ca si pana acum, poate cu exceptia Aliantei Moldova Noastra, amenintata de riscul de a nu atinge pragul necesar intrarii in legislativ.

Electoratul este divizat intre coalitia aflata la putere, care pledeaza pentru apropierea de UE, si comunisti, care militeaza pentru consolidarea legaturilor cu Moscova, subliniaza observatorii. Nu de putine ori, s-a spus ca alegerea moldovenilor este, de fapt, intre viitor si, respectiv, trecut.

Favoritul alegerilor anticipate de duminica pare sa fie in continuare Partidul Comunistilor, creditat cu 32,1% pana la 54,3% din intentiile de vot, potrivit diverselor sondaje.

Alaturi de comunisti, trei partide dintre cele 20 inscrise in cursa electorala vor trece pragul de 4% necesar pentru a accede in viitorul Parlament. Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat este creditat cu 19,8% pana la 31,1%, din optiunile de vot, Partidul Democrat, condus de fostul comunist Marian Lupu, are intre 9,7% si 19% din voturi, iar Partidul Liberal, al lui Mihai Ghimpu, este creditat ca avand intre 8,6% si 13% din voturile alegatorilor care se vor prezenta la urne duminica. Referendumul din 5 septembrie a aratat insa ca sondajele au devenit un barometru mai putin fiabil al opiniei publice.

Miza alegerilor

Chiar daca majoritatea sondajelor crediteaza Partidul Comunistilor pe primul loc in preferintele electoratului, miza acestor alegeri este obtinerea unei majoritati de 61 de mandate in Parlament, ceea ce ar permite alegerea sefului statului, dupa patru incercari esuate care au avut loc in ultimul an si jumatate. Acesta a fost si motivul pentru care moldovenii sunt chemati din nou duminica la urne, in cadrul unui nou scrutin anticipat.

Potrivit Constitutiei, daca esueaza doua incercari succesive de alegere a presedintelui tarii de catre Parlament, legislativul este dizolvat si sunt convocate alegeri parlamentare anticipate.

Precedentul Legislativ, ales la 29 iulie 2009 tot printr-un scrutin anticipat, a avut doua tentative esuate de a alege un nou sef al statului, situatie care a dus, conform Constitutiei, la dizolvarea Parlamentului si convocarea de noi alegeri anticipate.

Scrutinul din 29 iulie 2009 a fost castigat de partidele prooccidentale, care au format ulterior coalitia de guvernare prooccidentala Alianta pentru Integrare Europeana, cea care a pus capat celor opt ani de guvernare comunista. Formatiunile liberal-democrate nu au putut insa sa-si impuna candidatul pentru presedintie intr-un Parlament in care AIE nu a detinut suficiente voturi. Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Liberal si Alianta Moldova Noastra, componentele AIE, detineau impreuna 53 de mandate, iar Partidul Comunistilor 48.

In precedentul legislativ, ales la 5 aprilie 2009, comunistilor le-a lipsit un singur vot pentru a-si impune candidatul la presedintie (aveau 60 de mandate). Miscarile contestatare din 7 aprilie 2009 de la Chisinau au creat apoi suficienta presiune pentru ca in randul partidelor prooccidentale alese in Parlament sa existe speranta unui nou inceput si astfel nu a existat niciun "dezertor". Cele doua incercari succesive de alegere a unui presedinte propus de comunisti au esuat, Parlamentul a fost dizolvat si alegerile legislative anticipate au fost convocate pentru 29 iulie.

Dupa ce nici noul scrutin nu a reusit sa rezolve problema alegerii presedintelui, analistii au avertizat ca se poate intra intr-un cerc vicios si modelul se poate repeta la infinit.

Primele proiectii, la ora 21:00

Alegatorii care in ziua scrutinului nu se vor putea deplasa la sectia de votare din diverse motive pot solicita vot la domiciliu. O asemenea cerere va putea fi depusa inclusiv duminica, pana la ora 15.00, insotita si de un certificat medical.

Duminica lucreaza de asemenea, in mod exceptional, si birourile care elibereaza acte de identitate moldovenilor. De asemenea, 73.000 de tineri pot vota pentru prima oara in cadrul acestui scrutin.

Primele proiectii ale rezultatelor sunt asteptate imediat dupa inchiderea urnelor, la ora 21.00, urmand ca la ora 23.00 sa fie date publicitatii si primele date oficiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#alegeri Republica Moldova, #alegeri parlamentare anticipate Moldova , #Moldova
Comentarii
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5
SFIRSITUL SA FIE BUN !!!!