Alegeri locale in R. Moldova: Vezi rezultatele

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 21:06
6370 citiri
Alegeri locale in R. Moldova: Vezi rezultatele

Moldovenii si-au ales duminica primarul si consilierii locali, in cadrul alegerilor locale generale.

Potrivit rezultatelor Exit-Poll-ului de la ora 21.00, liberalul Dorin Chirtoaca a obinut 52,7% dintre voturile exprimate pentru primaria Chisinaului, iar comunistul Igor Dodon - 41,0%.

Daca rezultatele vor fi validate, Dorin Chirtoaca a obtinut un nou mandat de primar al orasului Chisinau, chiar din primul tur..

Conform Codului Electoral, primarii oraselor (municipiilor), satelor (comunelor) si consilierii in consiliile raionale, orasenesti si satesti se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, pentru un mandat de 4 ani.

Ziare.com ti-a prezentat cele mai importante evenimente de la alegerile din R. Moldova:

- Partidul Comunistilor, Partidul Liberal si Partidul Liberal Democrat au acumulat cele mai multe voturi pentru Consiliul Municipal Chisinau. Potrivit rezultatele Exit - Poll, pentru PCRM au votat 40,3%, PL - 37,7% si PLDM - 15,4%. Pentru Partidul Democrat au votat doar 3,1%.

- Valentina Buliga (Partidul Democrat din Moldova) a obtinut, la Primaria Chisinaului, 2,3% dintre voturi, Mihai Godea (candidat independent) - 1,0% si Sergiu Coropceanu (Partidul Social Democrat) - 0,8, arata acelasi Exit - Poll, realizat de realizat de CBS AXA, Institutul de Politici Publice, Institutul European de Studii Politice si ADEPT la comanda Publika TV.

- Potrivit rezultatelor Exit-Poll de la ora 21.00: Liberalul Dorin Chirtoaca a obinut 52,7%, iar comunistul Igor Dodon - 41,0%. Daca rezultatele vor fi validate Dorin Chirtoaca a obtinut un nou mandat de primar al orasului Chisinau.

Dorin Chirtoaca ramane primar al Chisinaului

- Alegerile pot fi validate la Chisinau, rata participarii la vot, pana la orele 18:00, fiind de 46%. In suburbii au votat 48,1% din alegatori. La Consiliul Electoral de Circumscriptie Chisinau au parvenit mai multe informatii legate de incalcarea procesului electoral - obstructionarea de catre observatori a procesului electoral, fotografierea alegatorilor fara permisiunea acestora si votarea cu vize de resedinta expirate.

- Partidul Liberal Democrat a organizat duminica o conferinta de presa in care a anuntat ca isi face griji pentru numarul mare de vize de resedinta schimbate in ultimele zile, conform UNIMEDIA.

- Incalcari grave la Biroul electoral nr. 105 de la Buiucani: Presedintele biroului a fost exclus deoarece se regasea pe lista de consilieri a unui partid. Atributiile au fost preluate de catre vicepresedintele biroului electoral.

- Alegerile pot fi validate in toata tara. In toate cele 35 de circumscriptii electorale s-a inregistrat o rata de participare la vot de peste 25%, anunta CEC, potrivit UNIMEDIA.

- Alegerile municipale din Chisinau pot fi considerate valide, intrucat la ora 15.00 rata de participare la vot a ajuns la 35,3%, cu zece procente peste pragul necesar, conform anuntului facut de Biroul Electoral Chisinau.

- Pana la orele 12:00 au fost sesizate mai multe nereguli legate de sectiile de vot. Astfel, s-au constatat intarzieri in deschiderea acestora, de pana la 15 minute, in cazul a cel putin 9 sectii de votare, iar in cel putin 5 circumscriptii electorale, observatorii au constatat lipsa draperiilor de la intrarea in cabinele de vot. In cel putin 9 sectii de vot, buletinele de vot erau insuficiente.

Intr-o sectie de votare din Taraclia, de pe buletinele de vot lipsea un concurent electoral. Observatorii prezenti au mai constatat cazuri izolate de vanzare a bauturilor alcoolice in apropierea sectiilor de votare si lipsa energiei electrice in incinta sectiilor de votare (in cel putin 4 cazuri).

- Vladimir Plahotniuc, prim-vicepresedintele Parlamentului, membru PD, s-a prezentat la sectia de votare la ora 13.00. Acesta a declarat la iesire ca a votat pentru viitorul tarii, pentru o forta poltica responsabila, cu mult bun simt si fara egoism. Acesta a venit la sectia de votare pe jos, insotit de purtatorul sau de cuvant, spunand ca el este o persoana publica, familia sa - nu.

- Rata participarii la vot, in Chisinau, la ora 12:52, era de 20,6%, conform UNIMEDIA.

- Presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, lider al Partidului Democrat, s-a declarat convins ca electoratul voteaza inteligent, apreciind ca scrutinul local de duminica poate aduce "acea valoare adaugata" pentru a evita noi alegeri parlamentare.

- Premierul Vlad Filat, al carui partid liberal-democrat si-a retras candidatul din cursa pentru Primaria Chisinaului pentru a-l sprijini pe liberalul Dorin Chirtoaca, a trecut pe la biserica inainte de a veni la vot si s-a rugat pentru tara si sanatatea tuturor cetatenilor, relateaza Publika TV.

- Rata participarii la vot in Chisinau era de 20,6% la 12:15, anunta biroul electoral Chisinau, potrivit UNIMEDIA.

- Canidatul PCRM, Igor Dodon, s-a prezentat la urna de vot la ora 11.30 si a intrat in cabina cu fiul sau, ceea ce este interzis. Intrebat de ce a procedat asa, el a explicat ca vrut sa-i dea fiului sau un exemplu, relateaza UNIMEDIA. Dodon a marturisit ca inainte sa voteze a fost la biserica si s-a rugat pentru viitorul REpublicii Moldova.

- Rata participarii la vot in Chisinau anuntata de CEC pana la orele 10:58 era de 3,74%.

- La iesirea din sectia de votare, liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a votat la orele 09:00, a declarat: "Vom matura tot sediul primariei si vom sfinti locul".

- Comuna Corjova, aflata de facto sub controlul autoritatilor separatiste transnistrene, a fost blocata duminica dimineata de sute de militieni, care nu le-au permis localnicilor sa se deplaseze intr-o localitate invecinata ca sa poata vota, relateaza UNIMEDIA.

- Pana la orele 09:00, rata de participare la vot era de 2,95% la Chisinau, iar la nivelul intregii tari de 5,68%.

- Dorin Chirtoaca (PL) a fost primul dintre candidatii la functia de primar, la Chisinau, carea votat, acesta trecand pragul sectiei la orele 08:00.

- S-au deschis sectiile de vot.

Cum se desfasoara alegerile?

In cadrul scrutinului, vor fi alesi 898 de primari ai localitatilor si 11.740 de consilieri locali, dintre care 1.118 in consiliile locale de nivelul II si 10.622 in consiliile locale de nivelul I, informeaza alegeri.md.

Alegerile se desfasoara in cadrul a 37 circumscriptii electorale de nivelul doi. Sunt considerate valabile alegerile din circumscriptiile electorale in care au participat 1/4 din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. Sectiile de votare sunt deschise intre orele 7:00 si 21:00.

Vezi cine s-a luptat pentru Chisinau

Concomitent cu alegerile generale locale se desfasoara si alegerile pentru primarul general al municipiului Chisinau, care este seful administratiei publice locale si reprezinta autoritatea executiva in municipiul Chisinau.

Primarul general al municipiului Chisinau se alege prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat pentru un mandat de 4 ani. Candidatii pentru functia de primar trebuie sa aiba virsta de cel putin 25 ani.

Pe scaunul de primar al Chisinaului au luptat:

Sergiu Coropceanu, Partidul Social Democrat

Radu Busila, Partidul Popular Crestin Democrat

Valentin Crilov, Partidul Socialistilor din Republica Moldova

Oleg Oniscenco, Partidul "Casa Noastra - Moldova"

Igor Dodon, Partidul Comunistilor din Republica Moldova

Valerii Klimencom, Miscarea "Ravnopravie"

Vitalia Pavlicenco, Partidul National Liberal

Maia Laguta, Partidul "Patriotii Moldovei"

Valentina Buliga, Partidul Democrat din Moldova

Valeriu Plesca, Blocul electoral "Forta a treia"

Mihail Manoli, Partidul Popular Democrat din Moldova

Marcel Darie, Partidul Legii si Dreptatii

Dorin Chirtoaca, Partidul Liberal

Mihai Godea, candidat independent

In cursa nu au mai intrat doi dintre candidatii anuntati, Victor Bodiu, din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, si Valentin Crilov, Partidul Socialistilor din Republica Moldova.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri Republica Moldova, #alegeri locale moldova , #Moldova