Alegeri locale in R. Moldova, turul doi - marea batalie e la Chisinau

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 10:31
1749 citiri
Alegeri locale in R. Moldova, turul doi - marea batalie e la Chisinau

Urnele de vot s-au deschis duminica, la ora 7.00, in cateva sute de localitati din R. Moldova, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, organizat inclusiv in capitala Chisinau, unde se da o batalie acerba intre candidatul comunist si cel liberal.

Cele 1.2510 de sectii de vot isi vor inchide urnele la ora 21.00 pentru ca alegatorii sa desemneze primarii in mai mult de 500 de localitati unde turul I nu a fost decisiv. Cele mai multe sectii de votare, aproximativ 300, vor fi deschise insa in Capitala.

Dupa primele ore de la deschiderea scrutinului, procesul de votare se desfasura conform procedurii stabilite, fara incidente.

La Chisinau, lupta se da intre candidatul Partidului Liberal, sustinut de Alianta pentru Integrare Europeana, si candidatul Partidului Comunistilor. Ambii sanse mari sa devina primari, dupa ce in primul tur niciunul dintre ei nu a reusit sa adune peste 50% din numarul total de voturi.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, in primul tur liberalul Dorin Chirtoaca a acumulat majoritatea voturilor in suburbii, in timp ce comunistul Igor Dodon a adunat peste 50% din voturi in Chisinau. In total, candidatul Partidului Comunistilor a obtinut 48,07% din voturi, in timp ce reprezentantul Partidului Liberal a castigat 46,51% din sufragii.

La acest scrutin, alegatorii din Chisinau vor vota doar pe un singur buletin de vot, unde vor fi inscrisi cei doi candidati pentru functia de primar al Capitalei. Alegatorii din cele 12 localitati din suburbie, unde va avea loc turul doi de scrutin, vor vota pe doua buletine. Ei vor alege primarul localitatii si primarul municipiului.

De aceasta data, draperiile de la intrarea in cabina de vot vor fi scoase, conform deciziei Comisiei Electorale Centrale, o masura ce vizeaza evitarea oricarei suspiciuni de frauda.

Atentia la alegerile locale din 19 iunie indreapta asupra municipiului Chisinau, miza alegerilor de aici fiind cu atat mai mare cu cat economia Republicii Moldova este concentrata in proportie de aproximativ 60% in capitala, iar, potrivit expertilor, eventualele proiecte economico-financiare si comerciale anunta beneficii serioase.

Pe finalul campaniei electorale, schimburile de acuzatii dintre cei doi candidati au luat amploare. Comunistul Igor Dodon i-a acuzat pe liberali ca pun la cale fraudarea alegerilor de duminica si a reluat acuzatiile de trafic de influenta si coruptie la adresa contracandidatului liberal.

Pe de alta parte, liberalii l-au acuzat pe unul dintre consilierii comunisti din Chisinau ca a facut 10 ani de inchisoare pentru omor si tentativa de viol.

In plus, atat comunistul Dodon, cat si liberalul Chirtoaca si-au prezentat public ofertele electoratele, in incercarea de a-si asigura voturile locuitorilor din capitala. Candidatul PCRM la Primaria capitalei a vizat in special suburbiile care nu l-au votat, in timp ce contracandidatul sau liberal a prezentat programul de dezvoltare economica a municipiului Chisinau pentru urmatorii patru ani, care prevede, printre altele, hoteluri internationale, rute aeriene low cost si un stadion olimpic in Chisinau.

Dincolo de beneficiile economice, scrutinul de duminica din Chisinau are mize politice nationale. Se asteapta ca rezultatul alegerilor sa limpezeasca apele pe scena politica din Republica Moldova, unde fortele proeuropene aflate la guvernare nu au reusit de mai bine de doi sa gaseasca o solutie pentru alegerea presedintelui tarii.

O eventuala victorie a candidatului comunist va oferi PCRM parghiile pentru declansarea unui nou scrutin legislativ anticipat in Republica Moldova, considera expertii, care spun ca prin castigarea Chisinaului formatiunea condusa de Vladimir Voronin isi va consolida pozitia in discutiile cu partidele proeuropene pe tema alegerii presedintelui. In plus, victoria la Chisinau ar avea si un efect simbolic pentru comunisti, care nu au castigat niciodata lupta pentru Primaria Capitalei.

In schimb, o victorie a candidatului liberal, sustinut de coalitia proeuropeana, ar putea ajuta fortele democratice aflate la guvernare in R. Moldova sa impuna o solutie in vederea desemnarii sefului statului si inclusiv sa continue procesul de apropiere de UE inceput dupa opt ani de guvernare comunista.

Rezultatul scrutinului de duminica va avea efecte in cadrul formatiunilor din care provin cei doi candidati pentru Primaria Chisinaului. Igor Dodon, candidatul Partidului Comunistilor la Primaria Chisinaului, ar putea propulsa formatiunea pe care o reprezinta catre mult dorita revenire in prim-planul politic al tarii, in cazul unei victorii impotriva liberalului Dorin Chirtoaca la scrutinul de duminica. Fost prim-viceprim-ministru si ministru al economiei si comertului in guvernul comunist condus de Zinaida Greceanii pana in 2 septembrie 2009, Dodon este considerat imaginea reformatoare a Partidului Comunist, iar numele lui a fost vehiculat la un moment dat ca posibil candidat la presedintia tarii.

Pentru Dorin Chirtoaca, actualul primar liberal al Chisinaului, castigarea unui nou mandat in scrutinul de duminica ar insemna consacrarea definitiva, tineretea sa, combinata cu experienta, fiind un atu ce l-ar putea propulsa catre o cariera stralucita pe scena politica nationala.

In iunie 2007, cand avea 28 de ani, Dorin Chirtoaca a ajuns primar al Capitalei, stabilind un record - niciodata Chisinaul nu mai avusese un primar atat de tanar. Victoria in fata candidatului Partidului Comunistilor, Veaceslav Iordan, a fost covirsitoare - 61,17% din voturi fata de 38,83% din voturi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri Republica Moldova, #Dorin Chirtoaca Primaria Chisinau , #Moldova