Alegeri parlamentare in Republica Moldova: Vezi rezultatele la exit poll-uri

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 23:17
7905 citiri
Alegeri parlamentare in Republica Moldova: Vezi rezultatele la exit poll-uri

Peste 2,6 milioane de moldoveni au fost asteptati duminica la urne, in cadrul alegerilor parlamentare anticipate organizate in Republica Moldova.

Parlamentul trebuia sa aleaga presedintele Republicii Moldova dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 si alegerile anticipate din 29 iulie 2009, insa toate cele patru tentative de desemnare a sefului statului au esuat.

In total, s-au inscris 39 de candidati, dintre care 20 sunt partide politice.

Ziare.com v-a prezentat, minut cu minut, desfasurarea alegerilor parlamentare anticipate in Republica Moldova:

23:17 - 59,10% dintre cetatenii moldoveni cu drept de vot si-au exprimat optiunea pentru alegerile parlamentare anticipate, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

23:13 - Presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a sarutat o jurnalista in timpul unei conferinta de presa, duminica noapte, in semn de bucurie fata de rezultatele la exit-poll.

23:09 - Update exit-poll IRES, pentru ora 21:00: PLDM - 34,60%; PCRM - 25,70 %; PL - 15,70%; PD - 15,10%

23:00 - Comisia Electorala Centrala organizeaza luni, 29 noiembrie 2010, ora 11.00 o conferinta de presa la care vor fi prezentate rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010.

22:34 - Deputatul comunist Mark Tkaciuk a denuntat cele doua exit-poll-uri date publicitatii la Chisinau dupa inchiderea urnelor, care arata ca PCRM a pierdut alegerile legislative, si a spus ca Partidul Comunistilor va comenta numai cifrele anuntate de Comisia Electorala Centrala.

21:56 - Aproximativ 9.724 de alegatori moldoveni, un numar record, au votat in cele opt sectii din Romania - unele deschise in premiera - pentru scrutinul legislativ anticipat din R. Moldova, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Ambasadei R. Moldova la Bucuresti.

21:30 - PCRM, al liderului comunist Vladimir Voronin, ar fi castigat 33,8 % din voturile exprimate, potrivit cifrelor PrimeTV - CBS/AXA. PLDM ar fi obtinut 32,2 %, urmat de PDM cu 14 % si PL cu 10 %.

21:00 - Partidul Liberal Democrat (PLDM) ar fi castigat 34,4% din voturile exprimate pana la ora 19.00 in cadrul scrutinului din Republica Moldova, in vreme ce PCRM, al comunistului Vladimir Voronin, a obtinut doar 26%, conform unui sondaj Publika TV/Ires. Cele doua formatiuni sunt urmate de PL, cu 15,6 % si de PD, al ex-comunistului Marian Lupu, cu 15,1 %. AMN a obtinut 3,1 %.

21:00 - Votul a luat sfarsit.

20:40 - Potrivit surselor Timpul.md, rezultatele provizorii ale exit-poll-ului efectuat de una din institutiile ce au actionat in timpul alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova arata astfel: PLDM 34 %, PCRM 32 %, PD 15 %, PL 10 % si AMN 3 %

19:30 - La sectiile de votare organizate la Moscova, Paris, Padova si Bologna s-au epuizat buletinele de vot. Birourile Electorale din aceste orase au decis sa accepte votul cetatenilor pe foi A4, pe care este trecut numele concurentului electoral ales si se aplica stampila sectiei de votare, potrivit cotidianului Adevarul.

19:10 - Comisia Electorala Centrala anunta ca participarea cetatenilor moldoveni la vot a ajuns la 54.95% la ora 18.30.

18:56 - Aproximativ 7.850 de alegatori moldoveni votasera pana la ora 18.00 in cele opt sectii din Romania.

18:25 - Sectia de votare 322 de la Roma a fost organizata la sediul Ambasadei Republicii Moldova in Italia si s-a dovedit a fi neincapatoare pentru afluxul de moldoveni dornici sa isi exprime preferintele politice. Moldovenii au stat in ploaie, la coada, pentru a vota.

17:47 - Lungimea buletinelor de vot care ating un metru creeaza probleme. Membrii sectiilor de votare din satul Varnita, raionul Anenii Noi, au fost nevoiti sa utilizeze cutii de carton drept urna de vot, dupa ce primele s-au umplut pana la refuz, arata Jurnal.md.

17:32 - Potrivit datelor CEC, peste 25 de mii de cetateni moldoveni, aflati peste hotarele tarii, au votat pana la aceasta ora.

16:30 - Peste 5.000 de cetateni au votat duminica pana la ora 16,00 la cele opt sectii deschise pe teritoriul Romaniei pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, au precizat, pentru Agerpres, reprezentanti ai misiunii diplomatice moldovene la Bucuresti.

16:26 - Reprezentantii Partidului Comunistilor resping acuzatiile aduse de PLDM, in legatura cu mita electorala din satul Sarma, raionul Leova. Mai mult, potrivit Jurnal.md, acestia acuza PLDM ca ei dau bani simpatizantilor PCRM doar pentru ca sa nu voteze si sa mearga acasa.

16:21 - Aproximativ 4.800 de cetateni moldoveni votasera pana la ora 15.00 in cele opt sectii deschise pe teritoriul Romaniei pentru alegerile legislative anticipate din R. Moldova, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Ambasadei la Bucuresti.

15:45 - Prezenta la vot la ora 15:30 este de 42%. Alegerile sunt validate deoarece au participat mai mult de 1/3 dintre alegatori, conform datelor oficiale ale Comisiei Electorale Centrale.

Foto: Daylife

15:12 - Observatorii de la OSCE au intrat in silenzio stampa in ceea ce priveste desfasurarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

"Nu dam niciun fel de declaratii pana la conferinta de presa de maine, la ora 14.00", a afirmat, pentru Adevarul, Ivan Godarsky, purtatorul de cuvant al delegatiei de observatori din partea OSCE in Moldova.

14:23 - Peste 400 de cetateni moldoveni au votat duminica pana la ora 13,00 la sectia de votare deschisa la Iasi in sediul Consulatului Republicii Moldova, multi dintre ei fiind veniti in mod special cu autocare din orase din judetele Suceava, Neamt sau Botosani.

13:50 - In cele opt sectii deschise pe teritoriul Romaniei pentru alegerile legislative anticipate din R. Moldova votasera, pana la ora pranzului, 1.774 de alegatori, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Ambasadei la Bucuresti.

13:25 - La sectia de votare amenajata la Galati pentru alegerile parlamentare anticipate au votat de doua ori mai multi basarabeni decat cei inscrisi pe listele permanente, anunta NewsIn.

13:20 - Peste 600 de persoane au votat pana la ora 12,00 la cele doua sectii deschise in Capitala, informeaza Agerpres.

13:10 - Observatorii organizatiei Promo-LEX semnaleaza mai multe nereguli in desfasurarea scrutinului.

Printre principalele nereguli depistate in primele ore ale diminetii se numara mai multe intarzieri in deschiderea sectiilor de votare, lipsa agentului termic, prezenta organelor de forta in interiorul sectiilor de vot, cateva tentative de frauda si o serie de dificultati tehnice.

13:05 - La ora 12:30 prezenta la vot la alegerile parlamentare din Moldova era de 22.46% din totalul alegatorilor.

Foto: Daylife

12:15 - Mai mult de 270 de cetateni moldoveni si-au exercitat dreptul de vot in primele trei ore de la deschiderea urnelor la cele doua sectii din Bucuresti. Dintreacestia, peste 170 au votat la sectia de votare de la Ambasada Republicii Moldova.

12:05 - Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a declarat la iesirea de la urne ca a votat "cu ganduri bune si frumoase, cu gandul la cetateni, cu speranta si multa nadejde ca rezultatele alegerilor ne vor ajuta sa trecem peste criza politica".

Intrebat daca va candida la functia de presedinte, Marian Lupu a declarat ca lasa portita deschisa si pentru aceasta optiune si ca "Partidul Democrat lasa usile larg deschise pentru dialog cu toate fortele din Parlamament, un dialog bazat pe niste principii care sa ajute Republica Moldova...Pentru a depasi criza politica, nu am exclus posibilitatea unei guvernari largi".

11:40 - Un cetatean din satul Sarma, raionul Leova, membru al Partidului Comunistilor, a fost retinut dupa ce a fost prins impartind bani mai multor sateni in imediata vecinatate a sectiei de vot din localitate.

Constantin Gustiuc, membru PCRM, ii indemna pe cei care se duceau la vot sa dea votul pentru comunisti in schimbul a 100 de lei moldovenesti.

11:30 - Potrivit sociologului Vasile Dancu, presedintele Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), prezenta la votul la alegerile parlamentare din Republica Moldova va fi "cu mult peste 50 la suta". Institutul condus de Vasile Dancu realizeaza un exit-poll pentru postul Publika TV, parte a trustului Realitatea.

11:18 - Incident la vot: desi comisia electorala a anuntat anterior ca nu vor fi deschise sectii in incinta scolilor, mai multi alegatori s-au adunat in fata unei scoli din raionul Duasari, in Transnistria. Peste 200 de politisti au blocat intrarile in institutie.

11:02 - Fostul Presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a votat "pentru o imbunatatire a calitatii vietii si pentru viitorul european al Republicii Moldova". Vladimir Voronin a raspuns la intrebarile jurnalistilor si in romana si in rusa.

"Nu am negociat cu nimeni, doar cu alegatorii Moldovei...Eu sunt in fruntea echipei, a staff-ului, sa vedem care e situatia in teritoriu. Problema falsificarii alagerilor este una destul de mare, am organizat o analiza la sange a voturilor, numaram paralel cu numaratoarea oficiala a Comitetului Electoral Central", a mai declarat Voronin.

10:40 - Prezenta la vot in primele trei ore ale alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova a fost de 4,2%.

Pana la ora 10.00 au votat 110.000 alegatori. Cea mai mare prezenta la vot s-a inregistrat in Basarabeasca - 8,2%, raionul Rezina - 7,3% si in Cimislia si Donduseni - peste 6%. Prezenta cea mai slaba la urne s-a inregistrat in municipiul Chisinau - 2% si in raionul Balti - 3,35%.

10:15 - Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a declarat la iesirea de la urne ca a "votat pentru 4 ani de guvernare democratica".

"Cred ca rezultatul acestor alegeri va permite ca Republica Moldova sa mearga pe drumul dezvoltarii... Sunt realist pentru ca am muncit mult in perioada anterioara, am incredere mare in populatia Moldovei, ei au puterea de a face diferenta intre adevar si minciuna", a mai declarat Vlad Filat.

9:15 - A votat si colegul de Alianta al lui Mihai Ghimpu, Serafim Urechean, presedintele AMN. Acesta a declarat ca voteaza pentru ca fortele democratice sa acumuleze 61 de mandate pentru a putea alege presedintele.

9:11 - Presedintele interimar Mihai Ghimpu si-a exercitat dreptul de vot, exprimandu-si regretul ca in Moldova exista multe persoane indiferente.

8:00 - Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a votat "pentru a continua schimbarile". Potrivit stiri.md, Chirtoaca a masurat talia unei domnisoare cu buletinul de vot.

7:00 - Urnele din R. Moldova s-au deschis duminica la ora 7.00, pentru a patra oara in ultimele 18 luni.

Ce spun sondajele?

Un sondaj de opinie facut public la Chisinau a prefigat o victorie detasata a partidelor ne-comuniste in alegerile parlamentare ce au avut loc pe 28 noiembrie.

Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de IMAS-Chisinau la comanda Institutului de Politici Publice, releva ca 77% dintre cei chestionati intentionau sa se prezinte la vot, arata NewsIn.

Potrivit rezultatelor sondajului, in viitorul parlament moldovean vor intra 4 partide: Partidul Comunistilor cu 25,6%, Partidul Liberal-Democrat al premierului Vlad Filat cu 21,4%, Partidul Democrat, condus de fostul comunist Marian Lupu, cu 9,9% si Partidul Liberal, condus de presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu 8,6%.

Partidele din Alianta pentru Integrare Europeana ar avea, asadar, 66 de mandate, un numar suficient pentru a numi seful statului.

Alegeri in Republica Moldova: 600 de observatori internationali acreditati

Sase sute de observatori internationali au fost acreditati pentru monitorizarea desfasurarii alegerilor parlamentare anticipate care au loc, duminica, in Republica Moldova.

De asemena, Comisia Electorala Centrala a autorizat doua exit-poll-uri. Unul dintre ele este facut la comanda postului de televiziune Publika TV, iar celalalt la comanda postului de televiziune Prime TV.

Unde se poate vota?

In Romania, alegatorii moldoveni au avut la dispozitie opt sectii de votare pentru a-si exprima optiunea. Doua au fost deschise la Bucuresti - la sediul Ambasadei si la sectia consulara, iar celelalte la Iasi, Galati, Timisoara, Brasov, Cluj si la Constanta.

In total, potrivit NewsIn, functioneaza 2.037 de sectii de votare, dintre care 75 pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale R. Moldova din strainatate.

Au fost tiparite 2.808.343 buletine de vot, dintre care 696.929 sunt in limba rusa. Cetatenii din Transnistria pot vota in 21 de sectii din dreapta Prutului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#alegeri parlamentare Moldova, #alegeri parlamentare anticipate , #Moldova