Alegerile din R. Moldova, vazute de la Strasbourg: Rusia are sansa de a mai obtine o victorie

Joi, 27 Octombrie 2016, ora 11:34
4624 citiri
Alegerile din R. Moldova, vazute de la Strasbourg: Rusia are sansa de a mai obtine o victorie
Foto: Arhiva Ziare.com

Moldovenii sunt chemati duminica la urne, pentru prima data in ultimii 20 de ani, sa isi aleaga presedintele. Miza este mare pentru cetatenii de peste Prut, votul lor stabilind parcursul pe care Republica Molova il va urma.

Astfel, Europa urmareste cu atentie desfasurarea scrutinului istoric: va castiga favoritul din acest moment, Igor Dodon, candidatul socialistilor sustinut si de Moscova, sau va reusi Maia Sandu sa adune voturile sa il invinga?

Asta s-a discutat miercuri la Strasbourg in cadrul unei dezbateri conduse de eurodeputatul Andi Cristea, presedinte al delegatiei Parlamentului European pentru R. Moldova. Parerile sunt impartite, insa niciuna nu e prea optimista.

"Imi doresc pentru R. Moldova un presedinte proeuropean. Dar vom avea ceea ce oamenii voteaza peste Prut. Dl Dodon avanseaza niste idei foarte periculoase, cum ar fi renuntarea la Acordul de Asociere cu UE sau promovarea federalizarii R. Moldova. Asta e un concept foarte periculos, inclusiv pentru Romania, pentru ca aceasta idee ar putea sa puna presiune pe tara noastra din punctul de vedere al securitatii nationale.

Vom vedea care va fi rezultatul alegerilor, foarte probabil vom avea doua tururi de scrutin. Romania va fi intotdeauna alaturi de R. Moldova, la bine si la greu. Stiu ca nu e fezabil in momentul acesta, dar pe termen mediu si lung cred ca toata lumea ar avea de castigat daca R. Moldova ar primi perspectiva europeana sa devina stat candidat pentru aderare la UE", a spus Cristea in cadrul dezbaterilor.

Cat despre schimbarea anuntata de Vlad Plahotniuc legata de sustinerea Maiei Sandu dupa ce Marian Lupu si-a retras candidatura, Cristea considera ca este un lucru bun.

"Dl Plahotniuc este evident un om foarte puternic, este un lider informal si controleaza multe lucruri dintre cele care se intampla in R. Moldova si aceasta putere pe care o are poate fi folosita pentru chestiuni pozitive sau nu. Atat timp cat este un promotor si sprijina aceste actiuni care apropie R. Moldova de UE, cred ca este de salutat aceasta actiune a domniei sale", a mai spus Cristea.

Europarlamentarul Cristian Preda e mai sceptic: "Exista riscul ca in turul al doilea sa nu existe o coalitie a candidatilor proeuropeni. Daca printr-un miracol Dodon e batut, influenta oligarhilor moldoveni ar putea sa nu fie invinsa".

Iar Norica Nicolai este deja convinsa ca Dodon va fi viitorul presedinte al R.Moldova.

"Dupa vizita la Washington, s-a creat impresia ca deciziile dlui Plahotniuc sunt girate si de Washington. Opinia mea este ca dl Dodon va fi presedintele R. Moldova. Ipoteza fericita ar fi daca dna Maia Sandu ar castiga. Dar, asa cum evolueaza lucrurile, Rusia are sansa de a mai obtine o victorie in vecinatatea est-europeana", a spus si Norica Nicolai.

In schimb, analistul politic de la Fundatia Jamestown Vladimir Socor spune ca, si in cazul in care va castiga presedintia, Dodon nu va reusi sa federalizeze R. Moldova.

"Dl Dodon nu recunoaste ca nu e un conflict in interiorul Moldovei, ci un conflict intre Moldova si Rusia, conflict dus de Rusia. Este un conflict intre state. Este complet fals ca este un coflict interior. Dodon, nici ca presedinte, nu va putea duce la indeplinire acest proiect (federalizarea Moldovei - n.red.), clasa politica se opune", a spus Socor.

El o considera pe Maia Sandu "foarte competenta sa fie un bun presedinte", insa crede ca, cel mai probabil, dupa alegerile de duminica "Moldova va fi un stat esuat, cu un sistem de partide deturnate de dl Plahotniuc".

Maia Sandu, despre pericolul rusesc si coruptie: Suntem tinta unui razboi hibrid. Statul e o epava - Interviu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#alegeri prezidentiale Republica Moldova, #alegeri Moldova Maia Sandu Igor Dodon , #Moldova