Ambasadorul moldovean nu vede posibila unirea cu Romania: Atat timp cat ai o armata rusa pe teritoriu...

Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 20:32
6918 citiri
Ambasadorul moldovean nu vede posibila unirea cu Romania: Atat timp cat ai o armata rusa pe teritoriu...
Foto: captura Realitatea TV

Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova in Romania, e de parere ca nu se poate vorbi in aceste momente si nici in viitorul apropiat despre o unire intre Rep. Moldova si Romania.

Intrebat daca e oportun un asemenea pas, Mihai Gribincea a declarat sambata seara, la Realitatea TV: "Personal, cred ca oricat si-ar dori cineva unirea, este foarte putin probabil sa se intample in viitorul apropiat, atat timp cat ai o armata rusa pe teritoriu, cat ai Transnistria, cat ai Gagauzia".

In plus, a spus el, trebuie luate in calcul si reactiile unor institutii ca UE sau NATO, din care Romania face parte. Pana si incercarea Romaniei de a acorda ajutor Rep. Moldova, un imprumut, a fost vazuta ca o sfidare a politicii europene, a atras el atentia.

Presedintele Germaniei, interesat de unirea Republicii Moldova cu Romania

"Un gest ca unificarea e cu mult mai complicat si intrebarea e nu daca se doreste sau nu, ci daca e posibil", a punctat ambasadorul.

"Slabiciunea institutiilor politice din Moldova, coruptia, lipsa de perspectiva pe care o vad oamenii sunt realitati pe care nu poti sa le ignori. Politica cea mai inteleapta e ca Moldova sa devina un stat puternic, independent, in cadrul UE, si de a ne regasi in UE cand vom avea un spatiu comun", a afirmat el.

Mihai Gribincea a tinut sa remarce faptul ca Romania deja face si a facut mult pentru Rep. Moldova incepand cu anii '90. "Cea mai importanta investitie facuta in Moldova e acordarea de burse pentru studentii moldoveni. E un lucru foarte mare", a spus el, dand chiar exemplul personal: "Eu am trecut prin SNSPA. Stiu ce a insemnat pentru mine, personal, si stiu ce inseamna pentru multi basarabeni".

Revenind la subiectul unire, oficialul moldovean a tinut sa remarce faptul ca "trebuie facuta o diferentiere intre cei care vorbesc despre unire in Romania si cei care vorbesc despre ea in Moldova", in contextul in care, "la Chisinau sunt multi care cred ca unirea e unica cale de a-si imbunatati situatia lor sau pe cea a copiilor lor".

Ambasadorul moldovean la Bucuresti nu a negat niciun moment faptul ca "peste tot sunt profitori politici". Mai mult, a spus el, "sunt unii care din '90 au incalecat acest cal al unionismului si au incercat sa profite", in Rep. Moldova. Totusi, spune el, majoritatea celor care vorbesc despre unire in Rep. Moldova o doresc sincer si nu din interes politic.

2015 - anul in care "Sindromul Republica Moldova" s-a acutizat, iar reunirea cu Romania a castigat noi sustinatori

"Daca situatia se va inrautati in Rep. Moldova, nu e exclus ca proportia celor care vor unirea sa creasca", a atras el atentia.

Iohannis sau Basescu?

Intrebat cum decurg relatiile cu Klaus Iohannis, comparativ cu cele cu fostul presedinte, Traian Basescu, diplomatul a raspuns: "Fiecare actor politic vede aceasta relatie in modul sau - cei care placeau un discurs mai agresiv, mai ferm, probabil considera ca politica de dinainte era corecta; cei care poate apreciaza intai dupa fapte si nu vorbe pot sa aiba alta opinie".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Mihai Gribincea unire Moldova Romania, #ambasador Chisinau Romania unire, #ambasador Moldova Romania unire, #unire Moldova Romania , #Moldova