Ambasadorul Romaniei la Chisinau: E mult mai bine sa fiti in anticamera UE, decat in afara ei

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 17:05
1156 citiri
Ambasadorul Romaniei la Chisinau: E mult mai bine sa fiti in anticamera UE, decat in afara ei
Foto: Jurnal de Chisinau

Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, a declarat, intr-un interviu, ca Republica Moldova este un elev sarguincios in fata partenerilor europeni si reprezinta o poveste de succes, impreuna cu Ucraina.

Diplomatul roman considera ca nu ar fi rau ca mediul de afaceri sa se imbunatateasca, iar in reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei sa se faca mai multe eforturi, scrie Unimedia.

Lazurca a aratat ca in oferta pe care o face UE Republicii Moldova integrarea deplina in UE nu este prezenta, pentru moment.

"Republica Moldova, din momentul in care s-a angajat in negocierea Acordului de Asociere, a Acordului de Liber Schimb, a intrat deja in anticamera integrarii in Uniunea Europeana. Intai de toate, e un spatiu confortabil. E mult mai bine sa fiti in anticamera UE, decat in afara. Aceasta anticamera creeaza pentru R. Moldova conditii de pace sociala, prosperitate, securitate, incomparabil mai mari decat le-ati fi avut in afara acestei anticamere. Aceasta anticamera va tine aproape de Europa si gradual va atrage de Europa si face perspectiva de integrare in UE mai credibila cu fiecare an care trece", a declarat diplomatul roman.

Vorbind despre combaterea coruptiei si descinderile de la Vama Leuseni-Albita, Marius Lazurca a specificat ca, in calitate de martor, saluta aceste semnale, indemnurile partenerilor europeni sunt luate in serios si ca procesul a demarat.

"N-as vrea sa-i portretizam pe europeni ca niste personaje setoase de sange, care asteapta de la Guvernul de la Chisinau acte de cruzime impotriva unora dintre cetatenii sai. Obiectivul nostru este ca institutiile care se ocupa de combaterea coruptiei sa existe, daca ele nu exista, sa aiba un cadru legislativ care sa le permita sa activeze fara presiuni, impedimente, obstacole de natura politica. Noi nu indicam partenerilor nostri din RM vinovati, carora am vrea sa le vedem capul rostogolindu-se pe scari. Nu asta este misiunea noastra, fara sa avem acces la dosare, sa indicam vinovati", a declarat Lazurca.

Ambasadorul Romaniei la Chisinau a mai spus ca e greu de la bun inceput sa existe printre condamnati si nume rasunatoare. "Asta nu s-a intamplat nici in Romania, nici, probabil, intr-un alt stat. Sistemul se obisnuieste gradual. Daca nu combatem realist, credibil coruptia, riscam sa mentinem intr-un statut de victima intreaga tara", a spus diplomatul roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ambasador Romania Chisinau, #ambasador Romania Moldova UE , #Moldova