Aurescu, intalnire cu omologul moldovean: E prima data cand gazul trece de la vest la est

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 18:00
2765 citiri
Aurescu, intalnire cu omologul moldovean: E prima data cand gazul trece de la vest la est
Foto: Tribuna

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu s-a intalnit, miercuri, cu omologul sau moldovean Natalia Gherman. Cei doi oficiali au purtat discutii despre parcursul european al tarii vecine, precum si despre gazoductul Iasi-Ungheni, care a inceput sa livreze gaze naturale din Romania in Republica Moldova.

"Romania livreaza de azi gaze Republicii Moldova, desi am fi putut sa o facem mai devreme, ma bucur ca dificultatile au fost depasite, este si un moment simbolic pentru ca e prima data cand gazul trece de la vest la est", a declarat Bogdan Aurescu, intr-o conferinta de presa tinuta la Ministerul Afacerilor Externe din Bucuresti.

La randul sau, vicepremierul si ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a precizat ca gazoductul Iasi-Ungheni "este un proiect de importanta strategica pentru Republica Moldova, pentru diversificarea resurselor energetice si de consolidare a securitatii energetice".

"Am discutat si despre extinderea pana la Chisinau a gazoductului", a mai spus Natalia Gherman, adaugand ca drumul Republicii Moldova la Bruxelles trece prin Bucuresti.

Sefa diplomatiei moldovene a facut, marti si miercuri, prima vizita bilaterala in strainatate dupa formarea noului guvern si recenta reinvestire in functie.

Gherman a fost primita, miercuri dimineata, de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, unde au purtat discutii despre parcursul proeuropean al Republicii Moldova, dar si despre sprijinul oferit de Romania prin livrarea de gaze.

Miercuri au inceput livrarile de gaze prin gazoductul Iasi - Ungheni, a anuntat premierul moldovean Chiril Gaburici, in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de secretarul adjunct de stat al SUA, Antony Blinken.

In sfarsit, trimitem gaze la moldoveni: Gazoductul Iasi-Ungheni este functional

"Gazoductul Iasi - Ungheni isi va incepe activitatea incepand cu ziua de maine (miercuri - n.red.). Ducem deja discutii la capitolul gazoductului Ungheni - Chisinau, ceea ce ne va da posibilitatea sa acoperim intreaga tara cu gazul din Romania si sa creem o concurenta loiala pe piata energetica din Republica Moldova", a declarat Gaburici, citat de Unimedia.

Premierul roman Victor Ponta a inaugurat gazoductul Iasi-Ungheni la sfarsitul lunii august 2014, alaturi de omologul sau moldovean de la acea data, Iurie Leanca.

Romania atinge "inima" Republicii Moldova printr-un proiect strategic: Importanta si avantaje

Gazoductul Iasi-Ungheni este o gura de oxigen pentru Republica Moldova, care depinde momentan 100% de Rusia in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Natalia Gherman Aurescu, #gazoduct Iasi Ungheni, #Moldova Romania UE , #Moldova
Comentarii
Poza danduta
danduta
rank 3
Cum ada, de la est la vest??! Adica, vitzeversa ??!!! Mai, sa fie !