Avertisment Stratfor: Guvernul fragil de la Chisinau, amenintat de proteste

Vineri, 15 Mai 2015, ora 22:33
3969 citiri
Avertisment Stratfor: Guvernul fragil de la Chisinau, amenintat de proteste
Foto: Facebook/Oxana Greadcenco

Protestele de sambata si duminica pot afecta stabilitatea Guvernului moldovean minoritar, iar in contextul in care tara se confrunta cu o criza economica, o eventuala prabusire a Executivului poate incetini integrarea europeana a fostei republici sovietice, scrie vineri Stratfor pe site

In pofida faptului ca din Guvern fac parte doua partide prooccidentale - Partidul Democrat (PDM) si Partidul Liberal-Democrat (PLDM) -, Executivul minoritar isi poate promova legislatia in Parlament doar cu sustinerea comunistilor prorusi (PCRM), in urma alegerilor legislative de la 30 noiembrie.

Cine orchestreaza protestele de la Chisinau? Acuzatiile presei ruse pentru Romania

In plus, tara se confrunta cu provocari economice semnificative, in contextul in care economia sa este strans legata de Rusia, mai ales prin banii trimisi de moldovenii aflati la munca. Fluctuatiile rublei au condus la o slabire a leului moldovenesc, iar embargoul impus de rusi i-a afectat pe agricultori, care au incercat sa gaseasca piete alternative de export.

Presedintele Parlamentului Adrian Candu a publicat la inceputul lui mai un raport despre "disparitia" sumei de un miliard de dolari din trei banci moldovenesti, exacerband nemiltumirea moldovenilor. Raportul, comandat de catre Banca centrala firmei americane Kroll, reprezenta o etapa confidentiala in primele faze ale anchetei, insa mai multe grupuri de opozitie au profitat si au organizat demonstratii ample impotriva coruptiei. Zeci de mii de persoane au raspuns apelului, pe 3 mai, cerand Guvernului pasi in lupta impotriva coruptiei si demiterea unor oficiali.

Protest de amploare la Chisinau: 40.000 de oameni scandeaza "Jos Guvernul, jos Parlamentul!"

Principala forta din spatele protestelor a fost Platforma Civica pentru Demnitate si Adevar, infiintata recent si finantata de Viorel si Victor Topa, doi oameni de afaceri "exilati", aflati in conflict cu vicepresedintele PDM Vladimir Plahotniuc. Protestatarii au dat Guvernului termen doua saptamani sa demita vinovatii si sa treaca la fapte cu privire la disparitia miliardului de dolari. Ei au anuntat o greva si, in cazul in care puterea nu le indeplineste revendicarile, o actiune de protest dupa 17 mai.

Tineretul Moldovean, un grup care militeaza pentru unirea Republicii Moldova cu Romania, se foloseste de asemenea de scandalul bancar pentru a atrage oponentii Guvernului. Grupul planuieste o actiune de protest sambata, la Chisinau, la care ar urma sa participe si membri ai Platformei.

In pofida plasarii sub arest la domiciliu a omului de afaceri Ilan Shor, suspectat in cazul disparitiei miliardului, moldovenii sunt ingrijorati in continuare de modul in care Guvernul abordeaza cazul. In contextul nemultumirilor de natura politica si economica, aceste proteste pot destabiliza "semnificativ" Executivul, scrie Stratfor, care nu exclude prabusirea acestuia. Guvernul a dat deja semne ca este ingrijorat de impactul protestelor, expulzandu-l si interzicandu-i intrarea in tara liderului grupului Actiunea 2012 George Simion, care sustine unificarea Republicii Moldova cu Romania.

De asemenea, in contextul alegerilor locale din iunie, nemultumirile si tulburarile provocate de scandaluri de coruptie ar putea afecta partidele prooccidentale si favoriza partidele proruse, apreciza Stratfor.

Slabirea sau un eventual colaps al Guvernului moldovean inainte de Summitul Parteneriatului Estic prevazut la Riga in perioada 19-20 reprezinta totodata un semnal, pentru Uniunea Europeana, potrivit caruia procesul deja dificil al integrarii europene poate incetini sau chiar se poate inversa, apreciaza Stratfor.

Interdictia impusa cetateanului roman Simion urmeaza sa complice relatiile dintre Chisinau si Bucuresti, principalul sau aliat in cadrul UE, considera agentia americana de analiza, adaugand ca tulburarile sociale si disensiunile din cadrul Executivului moldovean consolideaza obiectivului Kremlinului de a bloca integrarea Republicii Moldova in UE si NATO.

Prin asezarea sa geografica intre Ucraina si Romania si prin conflictul inghetat din regiunea separatista moldoveana prorusa Transnistria, Republica Moldova reprezinta un partener strategic pentru Occident, insa nemultumirea generalizata si protestele vor slabi pozitia tarii si-i vor submina planurile de integrare occidentala, subliniaza Stratfor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#proteste Chisinau Stratfor, #protese guvern Chisinau , #Moldova