Bac-ul, marul discordiei intre Chisinau si gagauzi, din cauza limbii romane

Vineri, 05 August 2011, ora 17:17
1169 citiri
Bac-ul, marul discordiei intre Chisinau si gagauzi, din cauza limbii romane
Foto: moldova.org

Autoritatile de la Chisinau si administratia gagauza au intrat de cateva saptamani intr-un conflict dupa ce examenul de bacalaureat a pus probleme la limba romana liceenilor din Autonomie.

Aproximativ 100 de absolventi de liceu din Gagauzia nu au trecut examenul la limba romana de la bacalaureat.

Ulterior, Ministerul Educatiei de la Chisinau a decis sa le dea absolventilor de liceu din Gagauzia care au obtinut calificativul "insuficient" la examenul de limba romana un certificat de confirmare a terminarii studiilor liceale, ceea ce le va oferi posibilitatea sa acceada la studii in invatamantul profesional si mediu de specialitate.

Bascanul Gagauziei, Mihail Formuzal, a anuntat insa ca regiunea va elibera propriile diplome de bacalaureat, unde nu va fi inclusa si nota la limba romana. In replica, ministrul Educatiei de la Chisinau, Mihail Sleahtitchi, a calificat decizia drept o incalcare grava a legislatiei si a cerut ca documentele, considerate ilegale, sa nu fie recunoscute de universitatile din Republica Moldova.

Regiune autonoma cu statut juridic special in cadrul Republicii Moldova, Gagauzia reprezinta 5,5% din suprafata totala a tarii. Conducerea regiunii din sud-vestul Republicii Moldova este asigurata de un bascan (guvernator), care este ales pentru un mandat de cinci ani si care este si membru al Guvernului de la Chisinau.

Autonomia Gagauziei a fost legiferata de la Parlamentul R. Moldova la 23 aprilie 1994. Limbile oficiale in regiune sunt gagauza (varietate de turca), romana si rusa. Potrivit ultimului recensamant din 2004, 82% din populatie este gagauza (populatie de origine turca, dar crestina), 4,6% - romani, ucraineni - 3,0%, rusi - 3,7%, bulgari - 5,1%, iar 1% apartin altor nationalitati.

Deputatii gagauzi au anuntat ca intentioneaza sa ceara Curtii Constitutionale de la Chisinau sa se pronunte in legatura cu legalitatea studierii limbii romane in regiune, argumentand ca in Constitutia Republicii Moldova se mentioneaza ca limba oficiala a statului este cea "moldoveneasca".

Bascanul nu mai primeste scrisori de la Chisinau decat daca sunt traduse in rusa

Pe fondul conflictului privind examenul de bacalaureat, bascanul Mihail Formuzal a retrimis scrisorile primite de la Ministerul Constructiilor de la Chisinau, pentru ca nu erau traduse si in limba rusa, relateaza Publika TV.

Bascanul anuntase anterior ca autoritatile din Gagauzia vor citi corespondenta doar daca aceasta va fi tradusa in limba rusa.

Mihail Formuzal face trimitere la Legea privind functionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenesti, adoptata in 1989. Potrivit acesteia, in localitatile cu populatie de nationalitate gagauza, limba lucrarilor de secretariat in institutiile de stat si organizatiile locale este limba de stat, limba gagauza sau cea rusa.

Aceeasi lege stipuleaza ca in localitatile cu populatie gagauza, actele institutiilor de stat si organizatiilor locale se intocmesc in limba de stat ori in limba gagauza sau rusa, urmand a fi traduse.

"Celui care a elaborat documentul ii este mai usor sa-l traduca, pentru ca sunt foarte multe acte de la organele centrale pe care traducatorul nostru nu le poate traduce profesionist", sustin autoritatile din Gagauzia.

Functionarii publici de la Comrat care nu cunosc limba de stat spun ca se descurca asa cum pot. Ei sustin ca raspund cum pot cetatenilor care li se adreseaza in limba de stat, un cuvant in "moldoveneasca", altul in rusa.

Acuzat de unii politicieni de la Chisinau de tendinte separatiste, guvernatorul Gagauziei a anuntat, joi, ca nu va mai face comentarii in legatura cu disputele pe tema studierii limbii romane, exprimandu-si dorinta de a avea o intalnire cu premierul Vlad Filat pentru discutii pe aceasta tema.

"Remarcand atentia majora a reprezentantilor mass-media fata de problemele in relatiile dintre conducerea Gagauziei si autoritatile centrale ale Republicii Moldova, anuntam ca guvernatorul autonomiei Gagauze, Mihail Formuzal, se abtine de la cometarii pe acest subiect pana nu va avea loc intalnirea cu prim-ministrul Vlad Filat", anunta serviciul de presa al bascanului.

Premierul Vlad Filat declarase anterior ca urmeaza sa aiba o intrevedere cu Formuzal. Aceasta insa va avea loc doar dupa ce seful Executivului de la Chisinau va reveni din vacanta.

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a apreciat ca o solutie de compromis ar fi reprezentat-o organizarea celei de-a doua sesiuni de examen pentru absolventii care nu au trecut examenul de bacalaureat la limba romana.

"Presupun ca poate anul acesta exigentele au fost mai mari la BAC, respectiv si in Gagauzia, anume la compartimentul limba de stat mai multi copii n-au reusit. Din punctul meu de vedere, cea mai buna solutie si iesire din aceasta situatie era ca in acest an acestor copii din Gagauzia, dupa o luna sau doua, sa li se dea posibilitatea sa mai sustina o data acest examen. Ar fi fost o varianta de compromis", a afirmat Lupu, intr-un interviu pentru Europa Libera.

Intrebat daca exista interese politice in aceasta disputa, presedintele Republicii Moldova a aratat ca atat Chisinaul, cat si administratia de la Comrat sunt de vina pentru aceasta situatie. "Nu exista doar o singura parte vinovata. 50% sunt jocurile politice la nivel de Autonomie. Pe aceasta cale incearca cineva sa-si faca niste ratinguri politice, sa demonstreze cat de patriot este si cat de mare grija are pentru populatie. Insa alte 50 la suta eu vad aici o lipsa de actiuni, care au trebuit sa fie intreprinse si trebuie sa fie intreprinse de catre stat pentru asigurarea studierii limbii de stat in Autonomia gagauza", a afirmat Marian Lupu.

Seful biroului Consiliului Europei la Chisinau, Ulvi Akhundlu, are programata pentru saptamana viitoare o vizita la Comrat, in urma tensiunilor aparute intre Guvernul R. Moldova si regiunea autonoma Gagauzia pe tema studierii limbii romane.

Site-ul oficial al administratiei de la Comrat anunta ca diplomatul european se va intalni cu bascanul regiunii, Mihail Formuzal, relateaza Europa Libera.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#examen bacalaureat 2011, #conflict Chisinau administratia gagauza , #Moldova