Ziare.com

Basarabia nu e inca Romania (Opinii)

Marti, 23 Iulie 2013, ora 14:10

   

Basarabia nu e inca Romania (Opinii)
Recenta vizita la Chisinau a presedintelui Basescu a repus abrupt pe tapet problema revenirii Basarabiei la tara mama.

Un lucru care ar fi trebuit sa se intample ceva mai de multisor, adica pe undeva pe la 1989, daca cei (cel) care au confiscat Revolutia romanilor n-ar fi dorit sa fie mai culanti decat era necesar cu fostii stapani si mentori de la Kremlin.

Cu adevarat, Unirea s-ar fi putut realiza in atmosfera efervescenta a podurilor de flori, care exprimau exact ceea ce simteau romanii de pe ambele maluri ale Prutului si care nu erau, asa cum s-a cautat apoi sa se acrediteze, doar entuziasme frivole, circumstantiale schimbarilor in curs din cele doua spatii romanesti. Mai ales ca ursul rusesc era inca intr-o prelungita slabiciune si hibernare.

De ce s-a stins acel entuziasm, la fel de fara veste, precum s-a nascut? Pentru ca propaganda ostila din stanga, dar si din dreapta Prutului a intrat in actiune, exact asa cum prescriau manualele consacrate ale instrumentelor comuniste de diversiune si dezinformare. Iar puterea acestora nu trebuie deloc desconsiderata.

Au fost pe data resuscitate fantosele sovietismului biruitor despre "ocupatia" romaneasca din Basarabia, despre asa-zisele fapte abuzive si brutale comise de administratia din respectiva perioada, ignorarandu-se adevaratele abuzuri ale adevaratilor ocupanti, deportarile in masa ale basarabenilor, decimarea intelectualitatii, declasificare limbii romane, botezata ad-hoc, "moldoveneasca" la statutul de limba cel mult casnica si reducerea culturii nationale la un folclorism de ocazie.

Am fost apostrofat personal de rusofonii din zona atunci cand am incercat sa comunic in limba zisa oficiala a republicii cu pilduitorul caz: "Vorbeste ca oamenii!" Adica, ruseste. La Chisinau si in alte locuri din Basarabia.

Din pacate, cozi de topor s-au gasit si la noi si mai ales la ei, si acestia au lucrat cu sarg si cu destul succes la problema Unirii sa iasa de pe agenda publica si sa para din ce in ce mai mult o utopie, in locul ei inventandu-se formula: "O limba, doua state!", pasamite, dupa modelul Germania-Austria. Uitandu-se ca tocmai Germania a oferit exemplul unei reunificari dificile, dar de succes, in cele din urma.

Daca pentru exponentii intarziati ai sovietismului asemenea ganduri si actiuni pot sa fie aproape firesti, sunt totusi de mirare argumentele "scepticilor" de pe la noi, persoane care pun sub semnul intrebarii utilitatea si posibilitatea Unirii din perspective "rationale".

Cica ea ar presupune costuri insuportabile. Ca si cum ti-ai putea pune asemenea probleme in raport cu copiii sau fratii tai de sange. Omitand insa cu buna stiinta si marele potential pe care teritoriul cu pricina il poseda. De exemplu, suprafete agricole de exceptie. Cica nu ne lasa UE.

O fi, dar avem si noi drepturi. Si diplomatie. Cica nu e bine sa-i provocam pe rusi. Asta o sustin mai ales cei care sunt foarte semeti in raport cu aliatii euro-atlantici. Adica, noi am fi condamnati pe vecie la pozitia ghiocelului fata de maicuta Rusia.

Desigur, Unirea nu este un lucru lejer si nici nu se poate infaptui cat ai bate din palme. Ea presupune costuri, judecati de oportunitate in ce priveste momentul cel mai propice de realizare. Presupune inteligenta si tact.

Dar, un lucru nu se poate pune sub semnul indoielii, anume ca in cele din urma ea tot se va realiza: Cel mai probabil sub umbrela si in interiorul UE. Intr-un interval de un deceniu, un deceniu si ceva, asa cum sustinea si Traian Basescu in cursul recentei si semnificativei sale deplasari la Chisinau.

Este un obiectiv care nu trebuie scapat din vedere si tot ceea ce se va mai intreprinde pe parcurs trebuie sa se acordeze cu acesta. Fara discursuri sforaitoare si agitatie patriotarda. Fara rivalitati si meciuri de clanuri si partide. Metodic si cu temei, astfel incat atunci cand se va intampla, ea, Unirea, sa fie cel mai firesc lucru din lume.

Citeste mai multe despre Basarabia unire Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 966 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mai fofodurica....... tocmai tu.......,

vorbesti de cozi de topor???!!!

 

ce cauti aici mai piti-ciumpalaco?

du-te la baieti, ca vorbesti aiurea-n-tramvai; cred ca esti cam nef...ta!

DOM' Fodor ...

1. Basarabia NU a venit in Romania in 1989 pen'ca ASA s-au inteles AIA MARII la Malta ...
DUPA W W 1,

Niciodata SUA NU au recunoscut ca basarabia ESRE a Romaniei.
DE CE ?

2. Restuu' sunt Cestii REALE,
CE scrii Matale AICI.

3. Da' pana la Urma si Matale TOT, To'arasuu' FODOR ACOLO O DAI ...
Sa mai asteptaaam, sa ma vedeeem ... :)):)):))

 

Ion Iliescu a fost artizanul

impiedicarii Unirii in 1990. Cea mai mare teama a ursilor dupa Revolutie a fost ca Iliescu pierde controlul si ei Basarabia.

Stiati ca:
In 1941, cand Armata Romana a incheiat eliberarea Basarabiei de sub ocupatia bolsevica ajungand la Nistru, rusii instalasera difuzoare pe malul opus din care se auzea urmatorul indemn in romaneste: "Romani, opriti-va! Pan-aici e-al vostru!"

 

Regasirea spirituala... uneste

Luind act de situatia actuala internationala si in conformitate cu prevederile legale actuale, Romania are dreptul de a nu mai semna vreun tratat cu Rusia pina cind aceasta nu va recunoaste public, nulitatea pactului Ribbentrop - Molotov, pact a doua state agresoare, care a dus la divizarea si ocuparea fortata a teritoriilor romanesti.

Toti romanii din afara granitelor au nevoie de ajutorul nostru, indiferent de situatia prezenta si indiferent de gradul lor de civilizatie si cultura.

Romanii au datoria sfinta, de ai sprijini si ajuta prin toate mijloacele, pina la fireasca reunificare.E un mare blestem vrajba si ura, neintelegerile si dezbinarile, intriga si nepasarea. Istoria ne-a demonstrat nu o data unde duc toate astea si ce inseamna. Dovada graitoare sta tocmai in starea de fapt și de drept existentă.

"Iubiti-va unii pe altii cu o dragoste frateasca. In cinste, fiecare sa dea intaietate altuia"(Rom 12,10), aceasta este invatatura Mintuitorului.
_________________
"Ceea ce cistiga biruinta asupra lumii este credinta noastra" (Evr. 11, 33.34; 1 Ioan 5,4).

 

cum din latrat dai in guitzat si te crezi jurnalist.....(!)

m-am cracanat de ras si comentariile unora sunt la fel de comice....ih,ih,ih,ih,ih,ih,....!!!

pai draga ciumpalacule-vierme...

locul tau nu e aici, ci in corul latratorilor si lingatorilor in kur uslamist-par examplu comenteaza "opiniilii" de ghertoi ale lui marian ivan, zis ci cacaita calimente varianta psd!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor