Baskanul Gagauziei ii cere lui Putin cetatenie rusa pentru muncitorii moldoveni

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 21:38
3728 citiri
Baskanul Gagauziei ii cere lui Putin cetatenie rusa pentru muncitorii moldoveni
Foto: radioplai.md

Autoritatile din Regiunea Autonoma Gagauzia, din cadrul Republicii Moldova, au cerut Rusiei sa simplifice procedurile de acordare a cetateniei rusesti pentru muncitorii imigranti.

Acestia sunt in pericol sa-si piarda locurile de munca din Federatia Rusa, dupa introducerea unor reguli mai dure privind migratia incepand cu 2014.

"Procedand din necesitata unei solutii rapide si legale pentru miile de oameni care depind de asta, va cerem sa considerati posibilitatea acordarii cetateniei rusesti moldovenilor printr-o procedura simplificata", se arata intr-o scrisoare a baskanului Gagauziei, Mihail Formuzal, catre presedintele Vladimir Putin, scrie ITAR-TASS.

Printre gagauzi, ideea unirii Moldovei cu Romania e neplacuta din cauza Romaniei Mari Interviu cu un scriitor gagauz

Aproape 550.000 de moldoveni lucreaza in Rusia, potrivit estimarilor oficiale, dar numarul real ar putea fi de aproximativ 750.000. Noile reglementari privind imigratia permit strainilor sa ramana in Rusia nu mai mult de 90 de zile, daca nu obtin un permis de munca.

De cand a intrat in vigoare noua legislatie, Serviciul Rus pentru Imigratie a expulzat aproximativ 7.000 de moldoveni, carora le-a interzis sa mai intre in Rusia.

Scrisoarea lui Formuzal catre presedintele Rusiei exprima aceste ingrijorari legate de "noua legislatie privind imigratia", care are impact "asupra a o treime din locuitorii Moldovei". Acestia depind de veniturile asigurate din fondurile trimise de rudele lor care muncesc in Rusia.

"Moldovenii sunt cunoscuti pentru harnicia si blandetea lor", scrie Formuzal. "Cunostiintele lor in limba rusa, stapanirea culturii rusesti si credinta noastra comuna ortodoxa ii fac sa se integreze usor in societatea ruseasca.

Am incredere ca cetatenii moldoveni care lucreaza in Rusia sunt capabili sa contribuie la dezvoltarea economiei si pot deveni membri de incredere ai societatii rusesti", mai scrie Formuzal.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#Formuzal baskan Gagauzia Putin cetatenie, #Baskan Gagauzia rugaminte Putin acordare cetatenie, #Formuzal cerere Putin cetatenie muncitori moldoveni , #Moldova