BBC: Mania creste in Republica Moldova

Autor: Ana Ilie
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 16:41
4070 citiri
BBC: Mania creste in Republica Moldova
Foto: Hepta.ro

Protestul antiguvernamental din Republica Moldova, pe tema furtului din bancile statului si coruptiei din mediul politic, continua la Chisinau.

Tabara de corturi improvizata din piata centrala a Chisinaului, aparuta dupa protestul in masa din 6 septembrie, face subiectul unui amplu articol publicat de BBC.

"Trezeste-te Moldova, ti-a ajuns!", se aude intr-un cantec difuzat incontinuu in difuzoarele din piata devenita punctul central al protestului antiguvernamental.

Proteste de amploare la Chisinau: Moldovenii nu sunt robi! (Video)

Cateva sute de persoane campeaza acolo, sub ochii politistilor care pazesc birourile premierului din apropiere. Cateva mii de oamenii s-au strans pentru un nou protest duminica, au arborat steagul moldovenesc si al UE si au scandat "Victorie" si "Pleaca".

Protestatarii solicita demisia Guvernului si eradicarea coruptiei, scrie sursa citata.

"Ma aflu aici pentru ca sunt satul sa traiesc in saracie; oamenii pleaca din tara, studentii nu au de munca", spune Vladimir Popa, profesor octogenar de medicina.

Protestele sunt organizate de o miscare a cetatenilor, Demnitate si Adevar, cu lideri avocati, jurnalisti si alte figuri binecunoscute in tara. Miscarea a fost creata in februarie si este raspunsul la cea mai faimoasa frauda din istoria Moldovei - furtul a un miliard de dolari din principalele banci ale tarii, in 2014. Este o suma uriasa pentru una din cele mai sarace tari din Europa.

"Oamenii care nu au prevenit frauda, oamenii care nu au gasit criminalii, oamenii care nu au gasit banii, oamenii care nu au confiscat acesti bani - bineinteles ca nu se bucura de increderea publicului", spune unul dintre liderii miscarii, Stanislav Pavlovski, fost judecator la CEDO.

Autoritatile investigheaza furtul, insa nimeni nu stie cat va dura ancheta.

Premierul Republicii Moldova: Existenta tarii este pusa in pericol

La randul sau, Guvernul spune ca intelege problema oamenilor insa prin demisie nu va face decat sa inrautateasca situatia.

Disparitia banilor a aruncat lumina asupra problemei grave a coruptiei din societatea moldoveneasca. Drept raspuns, UE, FMI si Banca Mondiala au inghetat ajutorul financiar acordat tarii.

Prins intre Romania si Ucraina, acest fost stat sovietiv este influentat si de Rusia, si de UE si are o regiune separatista sustinuta de Moscova, Transnistria. Un guvern pro-european s-a aflat la conducere in ultimii sase ani si tara a pornit pe o cale europeana. Protestatarii din Chisinau nu au probleme cu asta, ci cu esecul autoritatilor de a lupta cu coruptia.

Protestul continua si liderii Demnitate si Adevar au facut apel la o greva nationala si nesupunere civica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Moldova protest coruptie, #Moldova protest guvern , #Moldova