Blocaj la Chisinau: Ce vrea Partidul Democrat ca sa faca alianta pro-europeana de guvernare

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 12:46
2481 citiri
Blocaj la Chisinau: Ce vrea Partidul Democrat ca sa faca alianta pro-europeana de guvernare
Foto: Impact

Negocierile dintre partidele moldovene pro-europene PLDM, PD si PL, cu privire la formarea unei aliante de guvernare, erau complet blocate joi.

Cu toate ca niciunul dintre reprezentantii partidelor nu a dorit sa explice ce anume blocheaza negocierea, Adevarul Moldova sustine ca Partidul Democrat doreste modificarea acordului ce prevede mecanisme de deblocare a principalelor puncte aflate in dezbatere, acord convenit in urma vizitei unor importanti oficiali europeni la Chisinau la inceputul saptamanii.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a dezvaluit acordul convenit de toate partidele pro-europene in urma intalnirii cu presedintele ALDE, Graham Watson, presedintele Comisiei pentru politica externa a Parlamentului European, Elmar Brok, si vicepresedintele Grupului S&D din PE, Knut Fleckenstein.

Sursa citata enumera punctele acordului:

1. Cele trei partide formeaza o comisie care va face o propunere de trei luni pentru solutionarea problemei privind alegerea Presedintelui Republicii.

2. PLDM va propune prim-ministrul, PDM va propune presedintele Parlamentului, PL-ului ii vor reveni ministerele pe care le-a detinut inainte sa fie exclus din Guvern.

3. Procurorul general urmeaza a fi o persoana non-politica, desemnata in consultare cu Comisia Europeana, ceea ce va transmite un semnal la Bruxelles ca noul Guvern al R. Moldova este gata sa inceapa procesul de reforma. Aceasta ar putea duce la o Misiune UE in domeniul Justitiei.

Partidul Democrat doreste insa cateva modificari la acordul convenit anterior:

1. Partile au convenit ca functia de Presedinte al RM nu este partajabila politic. Niciun partid care face parte din Coalitie nu va pretinde ca exponentul ale de fiecare partid din Coalitia formata sa ocupe functia de Presedinte al RM.

2. Prim-ministrul va fi o persoana delegata de PLDM, iar presedintele Parlamentului de PD.

3. Partile au convenit asupra depolitizarii organelor de drept. In timp de 3-5 luni va fi format un grup din reprezentantii celor trei partide, pentru a elabora mecanismele si normele de drept pentru depolitizarea institutiilor vizate, care vor fi consultate cu reprezentantii UE.

Mai mult, joi dimineata, Marian Lupu a venit cu ideea ca PLDM si PDM sa formeze singure un guvern minoritar.

Impas in negocieri: R. Moldova risca sa ramana fara coalitie de guvernare?

"Reiterez catre colegii din partea PLDM sa ne asumam responsabilitatea pentru guvernare. Moldovenii vor o stabilitate, o certitudine, vor o guvernare. Este unica solutie pentru a depasi aceasta situatie dificila", a declarat Marian Lupu, citat de Publika.

Un alt motiv al blocajului a fost dezvaluit de Ion Sturza, fost prim-ministru al Republicii Moldova. Acesta a aratat ca soarta discutilor pentru formarea unei coalitii parlamentare se afla in mainile Partidului Democrat si daca democratii cedeaza ministerul Transporturilor Partidului Liberal, "totul va fi bine", scrie

Unimedia.

Blocaj in negocierile din R. Moldova, la o zi dupa vizita oficialilor europeni

Negocierile intre PL, PLDM si PD privind formarea unei coalitii de guvernare au inceput dupa alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut. Negocierile au loc in secret, iar reprezentantii formatiunilor refuza sa declare ce subiecte sunt abordate si cum vor fi impartite functiile in stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Moldova negocieri Guvern, #Moldova blocaj negocieri , #Moldova