Ziare.com

Bomba cu ceas din R. Moldova

de Nicoleta Chirita
Luni, 20 Mai 2013, ora 15:07

   

Bomba cu ceas din R. Moldova
La mai bine de doua decenii dupa caderea Uniunii Sovietice, R. Moldova se lupta inca cu mii de tone de produse chimice toxice, parte din ele nepazite, din care unele au inceput deja sa se scurga in pamant.

In apropiere de Taraclia, in sudul tarii, aproape de granita cu Ucraina, se afla un vechi depozit de pesticide. Jumatate din butoaiele albastre depozitate in imobilul de caramida, partial prabusit, sunt deschise, imprastiind in aer un cocktail toxic, scrie Transitions Online.

In butoaie se afla 196 de tone metrice de pesticide expirate, doar o mica parte din cele 7.000 de tone metrice de substante chimice periculoase mostenite de moldoveni de la URSS.

Depozitul de la Taraclia se afla aproape de o tabara de copii si de un rau care alimenteaza cu apa jumatate de oras.

Presedintele districtului Taraclia, Alexandru Garanovschi, descrie depozitul drept "o bomba cu ceas gata sa explodeze. Acum e in relativa siguranta dar in caz de urgenta ne va lovi pe toti". Nu este un scenariu nemaintalnit: in 2007, depozitul a luat foc.

Ferma unde este depozitul a fost impartita intre mai multi proprietari dupa caderea comunismului, proprietari care nu au manevrat cum trebuie pesticidele, asa ca atunci cand temperaturile din caldire au crescut pana la 40 de grade Celsius produsele chimice s-au aprins.

Localnicii au suferit probleme respiratorii dupa ce au inhalat fumul emis atunci, si multi dintre pompierii care au stins focul au murit de cancer - desi, oficial, nu s-a stabilit nicio legatura.

Urmele de clor si pesticide in solul din jurul depozitului sunt de 680 de ori mai mari decat ar fi normal si nivelul de clor din rau e de trei ori mai mare decat media admisa.

Molodva este victima politicilor agriculturale intensive ale anilor '60 si '70. Anual, in R. Moldova intrau 40.000 de tone metrice de pesticide. Ministrul moldovean al Mediului, Gheorge Salaru, povesteste ca intr-o livada moldoveneasca se utilizau 100-120 de kilograme de pesticide la hectar. In occident media este de 3-8 kilograme.

In pofida acestei utilizari generoase, pesticidele au prisosit in anii '70, asa ca 4.000 de tone metrice de substante chimice au fost ingropate intr-un sarcofag de ciment in apropierea satului Cismichioi. Acesta este deocamdata in stare buna.

Celelalte 3.000 de tone metrice din Moldova au fost insa depozitate in 424 de depozite din intreaga tara si sunt considerate a fi riscante. NATO, Banca Mondiala si alte cateva organisme internationale au scos pana acum 43% din depozitele de pesticide din R.Moldova si le-au neutralizat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1945 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fatza invizibila.....

Sa vedetzi bomba cu ceas cand vor rugini butoaiele cu substantze toxice si radioactive aduse de Cashuneanu din Germania inperioada 1991-1995 si ingropate pe valea Trotushului si Cashinului..... Agentzii de mediu din zona nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase, iar militzishtii din Onesti se imbratzisheaza cu infractoru', dar si cand se va sparge buba.......

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor