Cat costa sa devii moldovean?

Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 14:23
7588 citiri
Cat costa sa devii moldovean?
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu 100.000 de euro strainii pot deveni cetateni ai Republicii Moldova. Programul "Cetatenie prin investitie" a fost lansat in Dubai, iar expertii sustin ca proiectul ascunde o incercare de legalizare a banilor murdari.

Dupa ce la finele lunii septembrie 2018, Guvernul Republicii Moldova a aprobat regulamentul cu privire la dobandirea cetateniei prin investitie, programul a fost lansat la Conferinta Globala a Resedintei si Cetateniei, care s-a desfasurat in aceasta saptamana in Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Astfel, strainii care vor dori sa obtina cetatenia R. Moldova vor trebui sa plateasca cel putin 100.000 de euro sau sa investeasca 250.000 de euro in domeniile de dezvoltare strategica.

Desi autoritatile se lauda ca proiectul va fi unul de succes, acest program a starnit un val de critici, iar expertii sustin ca aceasta ar fi o incercare de legalizare a banilor ilegali.

Mai mult, daca se vor adeveri aceste temeri, Uniunea Europeana ar putea lipsi Chisinaul de beneficiile Regimului Liberalizat de Vize, in incercarea de a opri accesul viitorilor cetateni moldoveni pe teritoriul UE.

Citeste si Bulgaria & Co: Afaceri murdare cu cetatenii europene

Incercare disperata de a gasi investitori

"Felicitari pentru programul de acordare a cetateniei prin investitii! Trebuie sa fiti incantat! Vrem sa stim prin ce este unic acest program fata de alte programe similare". Cu aceste cuvinte a fost intampinat la Dubai ministrul Economiei si Infrastructurii de la Chisinau, Chiril Gaburici, de catre deja celebrul robot umanoid Sophia.

Raspunsul ministrului a fost unul prompt, el sustinand ca un asemenea program va face ca economia Moldovei sa fie mai atractiva pentru investitorii straini, dar si pentru cetatenii tarii.

Ministrul Economiei a declarat ca fondurile colectate in cadrul programului vor fi investite in infrastructura, educatie si alte proiecte de importanta strategica pentru Republica Moldova.

"Statisticile vorbesc de la sine, trebuie doar sa analizam rapoartele financiare anuale ale tarilor precum Letonia, Malta, Cipru, Canada, Australia si altele, acolo unde a fost implementat un program similar.

Din punct de vedere economic, avem acces la anumite piete. In cifre este vorba de aproximativ un miliard de potentiali clienti. Acest lucru se datoreaza acordurilor de liber schimb pe care le-am incheiat cu tarile CSI, cu tarile UE, cu Turcia, iar acum suntem in proces de negociere cu China", a spus Chiril Gaburici.

In afara de banii care vor trebui investiti, viitorii cetateni ai Republicii Moldova trebuie sa aiba o buna reputatie economica si financiara si sa nu aiba antecedente penale, sa nu fie implicati in cazuri de spalare a banilor sau finantare a terorismului, sa nu aiba datorii la stat sau anumite restrictii internationale.

Potrivit proiectului, vor fi verificate si rudele solicitantilor, iar fiecare dosar va fi examinat de o comisie speciala.

Cu toate acestea, Veaceslav Negruta, expert Transparency International si fost ministru al Finantelor, considera ca programul "Cetatenie prin investitie" e parte a unui pachet mai vechi promovat inca in 2016 alaturi de Legea amnistiei fiscale, iar acestea sunt doua elemente ale aceleiasi formule, in incercarea de a transforma R. Moldova intr-o zona care faciliteaza legalizarea unor ilegalitati.

"Republica Moldova nu este unica in regiune si sunt mai multe tari care au pus in aplicare in ultimii ani o asemenea prevedere.

Cu toate acestea, asemenea proiecte sunt vehement criticate de catre autoritatile de la Bruxelles, pentru ca se vad clar riscuri de spalare de bani obtinuti prin fel de fel de scheme de tip mafiot.

Cele mai relevante cazuri sunt in Cipru, Malta, Bulgaria si Ungaria, iar investigatiile jurnalistice au aratat ca este o intreaga retea de inalbire a resurselor si activelor de origine criminala, in special din est. In unele tari, acesti noi cetateni deja intervin in viata politica, economica, sociala, importand regulile lor de a trai din tarile de origine", a declarat in exclusivitate pentru DW expertul de la Chisinau.

Cati bani vor veni in Moldova?

Ministrul Economiei de la Chisinau se declara anterior optimist, spunand ca spera ca, in urmatorii cinci ani, R. Moldova va reusi sa atraga investitii de 1,3 miliarde de euro. Doar ca deocamdata investitorii straini nu si-au aratat dorinta de a cumpara cetatenia, iar autoritatile au decis ca de implementarea si promovarea proiectului se va ocupa o firma internationala, cu care Guvernul a semnat un contract.

Cu toate acestea, presa moldoveneasca a scris ca acest contract a fost semnat cu consortiul format de companiile "MIC Holding LLC", o companie fondata recent in Emiratele Arabe Unite si "Henley&Partners Government Services Ltd", firma care a figurat intr-un scandal de coruptie in Malta.

Este vorba despre o investigatie nefinalizata, la care a lucrat in ultimele luni de viata jurnalista malteza Daphne Caruana Galicia, ucisa in octombrie 2017.

Eugen Ghiletchi, economist al Centrului analitic "Expert Grup", este de parere ca cele mai mari riscuri nu ar fi doar de ordin economic, iar legislatia nu presupune anumite filtre pentru a diminua riscul acordarii cetateniei persoanelor cu reputatie neadecvata.

"Totusi, daca vorbim in mod exclusiv din punct de vedere economic, acest program are anumite avantaje, dar si unele riscuri pentru economia nationala. Una dintre posibilitatile de a obtine cetatenie consta in investirea unei sume nerambursabile de 100.000 de euro in Fondul pentru Dezvoltare Durabila, care desfasoara proiecte importante pe tot teritoriul tarii. Cetatenii cu siguranta vor beneficia de pe urma majorarii bugetului acestui fond.

De cealalta parte, optiunea respectiva este putin atractiva, tinand cont de celelalte doua, care presupun investitia unei sume de 250.00 de euro in domeniul imobiliar sau al valorilor mobiliare de stat (imprumut pentru Guvern), investitii care pot fi recuperate dupa cinci ani.

Daca cei mai multi vor recurge la investitia in domeniul imobiliar, un domeniu suficient de stabil in ultimii ani, aceasta ar putea pune presiune asupra pretului locuintelor, fapt ce ar dezavantaja localnicii. Un alt risc tine de aspectul vanzarii pamanturilor catre cetatenii straini.

Cred ca ar fi trebuit intai stabilita o politica bine echilibrata in acest domeniu, inainte sa fie permis accesul neingradit al unui potential de 5.000 de cetateni straini la procurarea pamanturilor, prin intermediul obtinerii cetateniei Moldovei", a comentat pentru DW economistul.

Moldova risca noi penalizari

Una dintre promisiunile autoritatilor moldovenesti pentru noii cetateni este accesul acestora la libera circulatie in spatiul UE, care este un beneficiu pe care il are R. Moldova in urma obtinerii Regimului Liberalizat de Vize.

De asemenea, o alta oportunitate ar fi prevederile Acordului de Asociere cu UE si cel de Comert si Liber Schimb, care permit accesul marfurilor moldovenesti pe piata europeana. Expertii de la Chisinau sunt ingrijorati ca banii ilegali ar putea fi spalati prin R. Moldova, iar prin diferite scheme sa ajunga chiar a fi folositi legal in UE.

Totodata, in 2017, ministrii de Finante din statele membre ale UE au adoptat o lista neagra a paradisurilor fiscale, care cuprinde 17 jurisdictii din afara UE care nu coopereaza in probleme legate de fiscalitate.

Printre acestea se numara si Emiratele Arabe Unite, iar incercarile autoritatilor de la Chisinau de promovare a acestui proiect in tarile din est si in special in cele arabe ar fi un indiciu ca cetatenia moldoveneasca ar fi dorita anume cu scopul de a scapa de sanctiunile UE.

"Cu siguranta autoritatile fac gafa dupa gafa, punand nu accent pe partea investitionala a acestui proiect sau pe consolidarea statului de drept, a institutiilor functionale, justitiei, protejarea drepturilor investitorilor asupra proprietatilor. Dar autoritatile pun accent pe un element foarte speculativ, precum ca pasaportul moldovenesc are trecere fara viza in peste 120 de tari.

Autoritatile trebuie sa fie atente, deoarece in 2017 la Bruxelles a fost aprobat mecanismul de suspendare a Regimului Liberalizat de Vize. Aceasta inseamna ca mecanismul poate oricand sa fie activat in cazul in care riscurile sunt materializate si persoanele cu reputatie dubioasa devin cetateni ai unei tari precum R. Moldova si beneficiaza de calatorii libere in spatiul european. Respectiv, aceasta va duce la situatia in care vom avea anumite dialoguri foarte complicate cu UE si chiar anumite suspendari", a conchis Veaceslav Negruta.

Simion Ciochina

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#cetatenie moldova pret , #Moldova