Ce ar insemna o Moldova condusa de Igor Dodon? Dar una a Maiei Sandu?

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 15:03
13028 citiri
Ce ar insemna o Moldova condusa de Igor Dodon? Dar una a Maiei Sandu?
Foto: Arhiva Ziare.com

Cetatenii Republicii Moldova au de ales, la al doilea tur de scrutin prezidential, din 13 noiembrie, intre Maia Sandu si Igor Dodon.

Diferenta in primul tur dintre cei doi candidati e de circa 10 procente: Maia Sandu a obtinut 38,43% din voturi, in timp ce Igor Dodon - 48,22%.

E posibil un miracol in R. Moldova? Cum ar putea Maia Sandu sa castige alegerile

Dincolo de numele candidatilor, cetatenii trebuie sa aleaga intre apropierea de UE sau de Rusia si sa decida cum vor sa fie reformate institutiile statului in urmatorii patru ani, sustin analistii de peste Prut.

Ziare.com a stat de vorba cu mai multi analisti din Republica Moldova, care au facut un portret al tarii lor, pe de o parte, cu proeuropeana Maia Sandu la presedintie si, pe de alta parte, cu prorusul Igor Dodon la conducere.

"Razboi intern" cu Igor Dodon

Anatol Taranu, analist politic si istoric moldovean, sustine ca liderul socialistilor ar aduce un "razboi intern" in tara de peste Prut, in timp ce Maia Sandu, desi nu ar garanta stabilitatea, ar incepe eliminarea oligarhiei.

"In cazul lui Dodon, eu cred ca am putea sa obtinem efectul unui Ianukovici (fost presedinte ucrainean - n.red.) moldovenesc, sa repetam traiectoria Ucrainei, inclusiv cu maidanul din Ucraina, o destabilizare politica. Dodon, de fapt, este razboiul intern in Republica Moldova.

Numirea Maiei Sandu nu promite liniste si stabilitate, dar de numele ei este legata speranta ca se va incepe procesul de destructurare a sistemului oligarhic din Republica Moldova, prin aprofundarea reformei europene, prin implementarea punctuala a valorilor europene in viata de zi cu zi a Republicii Moldova", ne-a declarat Taranu.

Intrebat daca, in posibilul mandat al Maiei Sandu, este posbil ca Moldova sa faca noi pasi concreti in parcursul european al tarii, analistul a precizat ca este mai rezervat la acest capitol, pentru ca Maia Sandu, candidatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), nu are o sustinere prea mare in Parlament.

"Dar Maia Sandu ar insemna o incurajare a proeuropenilor, ar insemna mobilizarea acestei parti a societatii moldovenesti si cresterea considerabila a numarului celor care sunt adeptii idealurilor europene", este de parere Taranu.

Instabilitate politica in Moldova

Am discutat si cu Vlad Turcanu, fost purtator de cuvant si consilier pe comunicare al presedintelui moldovean Nicolae Timofti, care ne-a spus ca, in opinia sa, Moldova nu va avea stabilitate politica nici cu Dodon, nici cu Maia Sandu la carma tarii, cu toate ca aceasta din urma ar face eforturi pentru apropierea de UE.

"Cu Igor Dodon (presedinte - n.red.) ar fi o societate in continue turbulente - va amintiti acea expresie cu care deschid ziaristii occidentali relatarile despre Republica Moldova: 'aceasta tara prinsa intre Romania si Ucraina'.

In conditiile in care Romania, o tara a Uniunii Europene, are reflexe democratice si proeuropene in mod absolut firesc, iar Ucraina, cel putin prin niste deputati, a anuntat saptamana trecuta ca ar putea sa blocheze orice incercari ale unor autoritati moldovene, inclusiv de la nivelul institutiei prezidentiale, atunci s-ar putea ca Republica Moldova cu Igor Dodon sa aiba o problema mare", a mentionat comentatorul politic.

Acesta crede ca, cel putin in primele luni de la preluarea mandatului de catre Igor Dodon, "in fata institutiei prezidentiale vor protesta non-stop cateva mii sau zeci de mii de oponenti".

In ceea ce priveste perspectiva cu Maia Sandu presedinte, "nici aici lucrurile nu ar arata mult mai bine din punctul de vedere al stabilitatii politice", pentru ca aceasta nu are sustinere in Parlament.

In Legislativul moldovean exista o coalitie "oarecum ciudata, care se compune din Partidul Democrat, Partidul Liberal - care prin Mihai Ghimpu a suferit un esec usturaror la aceste alegeri prezidentiale in primul tur -, plus un numar apreciabil de ex-comunisti".

Aceasta coalitie nu ii este favorabila Maiei Sandu, care, daca va deveni presedinte, ar putea organiza alegeri parlamentare anticipate. "Si vor fi, asadar, iarasi turbulente. O situatie care s-ar putea intinde cel putin pentru un an inainte de instabilitate politica", a punctat Turcanu.

Moldovenii voteaza emotional

Analistul este de parere ca apropierea de UE este o varianta mai buna pentru Republica Moldova, insa acest lucru este greu de inteles si acceptat de unii votanti.

"Votul la urne este unul in principal emotional in Republica Moldova (...). Orice om care ar analiza lucrurile la rece ar intelege ca Republica Moldova, cel putin din punct de vedere economic, ar fi logic sa se indrepte catre Uniunea Europeana.

Mai departe, daca mergem catre institutiile statului, care sunt foarte slabite si au fost 'capturate' - se foloseste acest termen - in utimii ani, nu se pot reforma decat cu sprijinul occidental. (...) Nu putem sa ne bazam pe un ajutor rusesc pentru reformarea institutiilor publice din Republica Moldova. Dar asta este la nivel de ideologie politica, pentru ca cetateanul la urna de vot gandeste si emotional", a mentionat acesta.

In plus, Turcanu a subliniat ca oamenii sunt dezamagiti de guvernele precedente, iar Maia Sandu este considerata de unii un exponent al grupurilor proeuropene aflate la putere in trecut.

"Ce vreau sa spun e ca acei electori, in numar de jumatate de milion, care au votat pentru Maia Sandu, sunt niste eroi. Ei au sfidat evidentele si au mai acordat o sansa unui exponent al partidelor proeuropene. Inca exista speranta in Republica Molodva, altfel, Maia Sandu ar fi acumulat in jur de 15-20 de procente", a precizat Vlad Turcanu.

Alegerea Moldovei: Rusia sau UE

Dodon isi va arata "muschii" ca presedinte

La randul sau, Victor Nichitus, jurnalist si publicist roman stabilit la Chisinau din 1991, crede ca, daca va fi Igor Dodon in fruntea statului, "domnia sa va incerca de fiecare data sa-si arate muschii, (...) va incerca sa initieze, presupun, anumite referendumuri".

Unul dintre ele ar putea fi pe tema Acordului de Asociere dintre Republica Moldova si UE, iar altul ar putea fi pe tema vectorului de dezvoltare a tarii dinspre Uniunea European inspre Uniunea Eurasiatica.

Nichitus este de parere ca "nu va reusi", insa, fiind vocal, va capata o anumita greutate si isi va pregati formatiunea, Partidul Socialistilor din Republica Moldova, pentru alegerile parlamentare din 2018.

Analistul sustine ca, desi Maia Sandu nu are sustinere parlamentara, ar fi de preferat ca aceasta sa devina presedinte.

"Presupun ca domnia sa isi va da seama de contextul regional in care se afla Republica Moldova si nu va face in niciun caz afirmatii de genul celor pe care le-a facut domnul Dodon, ca Crimeea este pamant rusesc si asa mai departe.

Deci, cel putin din punctul de vedere al modului in care va fi privita din afara, acesta va fi unul mai bun decat in cazul lui Dodon", a spus Nichistus, adaugand ca Moldova ar putea primi mai repede ajutoare de la FMI si de la Uniunea European cu Maia Sandu la presedintia statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Moldova Maia Sandu, #Moldova Igor Dodon, #alegeri prezidentiale Moldova , #Moldova