Cetateni fara cetatenie: Cum incearca un deputat sa rezolve problema miilor de tineri pe care statul ii ignora

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 08:47
9691 citiri
Cetateni fara cetatenie: Cum incearca un deputat sa rezolve problema miilor de tineri pe care statul ii ignora
Foto: Arhiva Pixabay

In asteptarea unui solutii legale de la Ministerul Justitiei pentru miile de tineri basarabeni lasati pe nedrept fara cetatenia romana de institutii ale statului roman, un deputat USR a decis sa forteze rezolvarea problemei in Parlament.

Calea este mult mai dificila si mai lunga, dar macar Matei Dobrovie incearca sa le vina in ajutor copiilor nedreptatiti.

Mii de tineri basarabeni cu acte romanesti obtinute legal in perioada in care erau minori au ramas fara cetatenia romana dupa ce au implinit 18 ani, pentru ca autoritatile de la Bucuresti refuza sa le reinnoiasca documentele, din cauza unui articol de lege ambiguu.

Unele familii au fost destramate, alti tineri si-au pierdut diplomele sau slujbele din cauza acestei ambiguitati. Cazurile sunt dramatice si cu toate acestea ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care ar putea rezolva rapid problema, amana luarea unei decizii.

Peste 10.000 de cetateni romani sunt afectati, sustin cei de la Platforma Actiunea 2012.

Citeste mai multe despre acesti cetateni fara cetatenie - povestile incredibile ale miilor de romani aflati la mana ministrului Justitiei.

O situatie "de urgenta, nedreapta si cu consecinte foarte grave"

Deputatul USR Matei Dobrovie a confirmat pentru Ziare.com ca viata a mii de persoane si a familiilor lor a fost puternic perturbata de neintelegerile dintre Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC) si Directia Generala pentru Pasapoarte (DGP).

"Ceea ce este foarte grav. Oamenii acestia nu au nicio vina, ei nu si-au pierdut vocatia de cetateni romani, ci doar din cauza unei neintelegeri dintre doua institutii ale statului roman se trezesc in situatia total absurda de a nu putea face dovada ca sunt cetateni romani, pentru ca li se spune ca nu sunt inscrisi in baza de date a DGP.

Mai mult, nici macar cu actele expirate, CNP, buletin, pasaport nu pot dovedi asta. Li se spune ca singura solutie este sa anuleze aceste acte in instanta si sa ia tot procesul de la capat, ceea ce este o aberatie totala. Ei s-au chinuit, au trecut prin procesul complicat al dobandirii sau redobandirii cetateniei, iar acum trebuie sa o ia de la capat pentru ca doua institutii nu s-au corelat intre ele?!

Din pacate, Ministerul Justitiei nu a facut pasii necesari, adica ne-a tot promis o rezolvare, dar nu a facut acest lucru, desi situatia este una de urgenta, nedreapta si cu consecinte foarte grave. Acestor oameni le sunt incalcate niste drepturi importante pe care le au in virtutea cetateniei romanesti si europene - dreptul de a munci in alte state europene, de a studia etc.

De aceea, am depus un proiect de lege, tocmai pentru ca situatia nu s-a solutionat asa cum ne-am dorit cu totii, printr-o ordonanta de urgenta, adica mai repede, pentru ca rezolvarea problemei printr-un proiect de lege dureaza mai mult", a declarat pentru Ziare.com deputatul USR Matei Dobrovie, vicepresedinte al Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii.

Acesta ne-a precizat ca din discutiile purtate in urma cu ceva timp cu reprezentanti ai ANP si DGP a reiesit ca Ministerul Justitiei ar putea veni cu o solutie rapida, de exemplu cu o ordonanta de urgenta, dar promisiunea nu s-a concretizat.

"Initial si eu am sperat intr-o solutie prin ordonanta de urgenta si ni s-a promis ca ni se va da un punct de vedere al ANC cu o propunere de lege pentru a rezolva situatia, dar acest punct de vedere nu a ajuns la noi.

Noi, toti deputatii Comisiei romanilor de pretutindeni, am facut o interpelare catre Ministerul Justitiei, dar au fost schimbarile de ministri pe care le stiti si nu ni s-a mai raspuns.

Am cerut ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa ni se explice de ce nu s-a transmis acest proiect catre comisie, sa stim si noi cum vor sa solutioneze aceasta problema. Din pacate, nu am primit niciun proiect. Mai mult, la invitatia noastra de a fi prezent un reprezentant al Ministerului Justitiei in comisie, la discutii, ministerul nu a raspuns.

Am discutat insa cu reprezentanti ai ANC, ai DGP, care au spus ca vor face o propunere concreta, in scris. Pana la urma, ea n-a mai venit, pentru ca Ministerul Justitiei nu a dat unda verde. Ni s-a spus ca proiectul este in faza de avizare, dar nu l-am vazut.

Dansii au fost ocupati, probabil, cu alte probleme, cu gratierea etc. numai ca aceasta problema a cetateniei chiar era urgenta, asa ca m-am gandit sa depun un proiect de lege", ne-a explicat deputatul USR.

O solutie de lunga durata, in Parlament

Pentru a veni in ajutor, Matei Dobrovie a inregistrat in urma cu o luna, la Senat, "Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr.21/1991", cerand sa fie adoptata in procedura de urgenta.

"Proiectul propune o procedura de recunoastere a cetateniei copiilor in acelasi timp cu parintii. Cetatenii care erau minori sa poata face o cerere la ANC, iar Comisia de cetatenie va analiza cererile de urgenta si cu precadere.

Numarul de acte ce trebuie sa insoteasca cererea este redus la un document care atesta cetatenia romana a parintilor/parintelui, acordul celuilalt parinte/hotararea judecatoreasca prin care s-a decis dobandirea cetateniei romane de catre minor odata cu unul dintre parintii sai, sau un act de stare civila care dovedeste filiatia copilului fata de parintele cetatean roman si implicit varsta acestuia la data dobandirii cetateniei de catre parinte.

Solutionarea cererii de recunoastere se va face intr-un termen scurt, comparativ cu analiza unui nou dosar de dobandire a cetateniei romane, intrucat Comisia de Cetatenie are obligatia de a analiza cererile de urgenta. Presedintele ANC trebuie sa emita ordinul de recunoastere in termen de 3 zile de la constatarea indeplinirii conditiilor legale, iar conditia depunerii juramantului a fost eliminata, dat fiind faptul ca aceasta procedura priveste recunoasterea, iar nu acordarea vocatiei de cetatean roman.

In cazul minorilor, actul are valoare de certificat de cetatenie, iar in cazul celor care au devenit majori se elibereaza un certificat distinct.

Daca nu depuneam proiectul in procedura de urgenta, putea sa stea si un an in asteptare la Senat (ceea ce este inacceptabil!). Asa, speranta mea este ca aceasta lege va fi discutata la Senat, prima camera sesizata, pana la vacanta parlamentara.

Va trebui sa motivez urgenta in plenul Senatului, vad ca pe site figureaza proiectul ca fiind trecut in procedura de urgenta, iar in casuta legii se prevede ca pana pe 1 iunie Consiliul Legislativ trebuie sa dea un punct de vedere. Si Guvernul trebuie sa se pronunte. Semnale bune sunt, dar depinde cat de mult va fi sustinut proiectul si de colegii parlamentari", ne-a declarat deputatul USR.

O solutie "halucinanta" sugerata de Ministerul Justitiei

Intrebat care a fost pozitia exprimata de noul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, Matei Dobrovie a declarat ca o respinge "din start", catalogand solutia propusa de acesta, de a fi dat statul roman in judecata, drept "halucinanta".

"Presedintele comisiei noastre, Constantin Codreanu, a fost in audienta la ministrul Justitiei, Tudorel Toader, dar solutiile propuse de minister mie mi s-au parut absolut halucinante. Scopul nostru ar trebui sa fie sa ii apropiem pe acesti oameni de Romania, nu sa ii antagonizam prin astfel de masuri, adica sa le spunem: 'Voi trebuie sa atacati statul roman in justitie!'. Din start eu resping o astfel de solutie.

La fel, a spune 'Avem un proiect, dar nu putem sa vi-l aratam pentru ca e la avizare' imi ridica serioase semne de intrebare in legatura cu functionarea acestui minister si cu intentia sa. Ori propui un proiect de solutionare, ori spui 'Fiecare se descurca pe cont propriu in justitie'.

E clar ca e o situatie nedreapta, dar nu e vina oamenilor afectati ca le-a fost retrasa cetatenia, ei sunt romani, din punctul meu de vedere, ei nu si-au pierdut niciodata cetatenia si faptul ca nu sunt inregistrati in baza de date a DGP nu e din vina lor", ne-a mai declarat Matei Dobrovie.

Precizam ca, luni, dupa publicarea articolului Cetateni fara cetatenie: Povestile incredibile ale miilor de romani aflati la mana ministrului Justitiei, Ziare.com a adresat oficial Ministerului Justitiei cateva intrebari pe aceasta tema. Asteptam raspunsurile si precizarile in zilele urmatoare, potrivit Legii 544/2001.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#copii basarabeni fara cetatenie, #legea cetateniei copii moldoveni , #Moldova