Cetateni fara cetatenie: Doctor in chimie, lasat de Romania fara acte in Franta. De ce nu da guvernul ordonanta de urgenta?

Sambata, 27 Mai 2017, ora 22:30
20736 citiri
Cetateni fara cetatenie: Doctor in chimie, lasat de Romania fara acte in Franta. De ce nu da guvernul ordonanta de urgenta?
Foto: Arhiva Ziare.com

A venit la mine un domn care intotdeauna a iubit Romania si mi-a spus plangand ca are doi feciori, unul in Franta si unul in Cehia, care din martie au fost lasati fara acte de identitate si nu stiu ce sa faca. Cel din Franta are un doctorat in chimie. Li s-a spus sa renunte la cetatenie si sa dea statul roman in judecata daca vor sa si-o recapete, povesteste deputatul Constantin Codreanu.

Este inca una dintre dramele cu care se confrunta mii de copii si tineri basarabeni a caror viata este profund tulburata de o ambiguitate legala care ii lasa fara acte si fara cetatenia romana, cu toate ca ei nu au nicio vina, responsabilitatea apartinand in totalitate autoritatilor de la Bucuresti.

Cazul este cunoscut de cateva luni la Ministerul Justitiei, care ar putea rezolva problema cu usurinta, printr-o ordonanta de urgenta, subliniaza deputatul PMP Constantin Codreanu, presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii. Din pacate, ministerul tace.

"Pentru mine, cel mai impresionant a fost un caz care mi-a fost semnalat la biroul meu parlamentar din Chisinau, acolo unde parintele a venit sa ne spuna ce se intampla. Este vorba despre un domn care intotdeauna a iubit Romania, a pastrat o harta a Romaniei mari pe timpul sovieticilor, a decupat-o in bucati si a pastrat-o prin casa. Dansul ni s-a plans si la propriu, si la figurat (chiar a plans!), ca are doi feciori unul in Franta, unul in Cehia care au ramas din martie 2017 fara acte de identitate si sunt in aer, nu stiu ce sa faca.

Atentie! Vorbim despre cineva care si-a sustinut in Franta un doctorat in chimie, un om care face cinste Romaniei si noua tuturor, in calitate de cetatean roman. Dar sunt foarte multe alte cazuri, sunt oameni care isi pierd serviciul sau ganditi-va ca sunt oameni care nu isi mai pot continua tratamentele pentru ca nu mai sunt cetateni romani si nu mai pot beneficia de avantajele pe care le ofera apartenenta la Uniunea Europeana", a relatat Constantin Codreanu

O problema dureroasa si veche, inca nerezolvata

Problema a inceput sa se acutizeze de mai mult timp, insa autoritatile de la Bucuresti n-au catadicsit sa o rezolve.

"Noi am inceput sa vorbim despre acest dosar din ianuarie 2017. Pe 15 februarie am convenit un punct de vedere in cadrul comisiei cu cei de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, si cu cei de la MAI, si cu cei de la Directia Generala de Pasapoarte, si cu cei de la Ministerul Justitiei. El a fost trimis ministrului Justitiei de atunci, Florin Iordache, dar au intervenit problemele pe care le cunoasteti la nivel de minister.

Cand am discutat cu dl ministrul Toader, dansul a fost total pe langa subiect. Nu stia de existenta unui proiect de lege despre care stiam eu din surse neoficiale si atunci cand am avut intrevederea cu dl ministru, in primul rand m-a socat comportamentul dl Tudorel Toader, care m-a intrebat intr-un mod extrem de ciudat daca nu am impresia ca as fi prea curajos si prea insistent. M-a surprins atitudinea dansului, in conditiile in care i-am spus ca nu e vorba despre zeci sau sute de persoane, ci de mii sau chiar peste zece mii, si numarul acestora creste pe zi ce trece.

La cateva zile, pe 19 aprilie, am primit raspuns in Parlament de la un secretar de stat, dupa o interpelare facuta, in care mi se confirma existenta acelui proiect de lege. De atunci s-a intrat in silenzio stampa.

A trecut mai mult de o luna. Noi am tot insistat si i-am batut la cap pe cei de la Ministerul Justitiei in fiecare saptamana, inclusiv saptamana aceasta. Ni s-a spus sa asteptam, pentru ca proiectul de lege este spre avizare la MAE si la MAI.

Nu ni s-a dat absolut niciun termen si asta este marea nemultumire, pentru ca nu vreau eu acum, asa, sa organizez proteste ca sa capitalizez electoral aceasta drama, dar nemultumirea este in crestere", ne-a explicat deputatul.

Daca vrei sa fiti romani in continuare, trebuie sa dati statul in judecata

Totodata acesta s-a aratat uimit de solutia avansata de ministrul Justitiei.

"Solutia pe care a propus-o dl Toader a fost ca persoanele respective sa actioneze in judecata statul roman. Solutia este extrem de ilogica! Adica ei sa renunte la cetatenia romana si sa reinceapa procesul de redobandire. Unii dintre ei au incercat sa faca acest lucru si li s-a spus: Cum sa renuntati la cetatenia romana, ca aveti un CNP! Nu puteti!", ne-a mai spus Constantin Codreanu.

Lucrul cel mai important este ca toti acesti tineri, care erau minori cand parintii lor si-au dobandit cetatenia romana sau inca mai sunt, nu au nicio vina pentru ca sunt lasati fara cetatenie.

"In 2013 a existat o buna intentie, atunci cand prin OUG s-au introdus doua aliniate in Legea cetateniei in ideea ca va fi facilitat procesul de redobandire a cetateniei, in sensul ca minorii respectivi sa nu mai fie pusi in situatia in care sa depuna ei dosare separate, ci sa fie inclusi in dosarele parintilor.

Problema a aparut in 2015, cand ni s-a spus de la DGP ca odata cu discutiile referitoare la intrarea in Schengen, Romania a devenit extrem de atenta la tot ceea ce inseamna securizarea frontierelor, flux de cetateni si cereri de dobandire sau redobandire a cetateniei romane", a explicat deputatul PMP.

De ce nu se da ordonanta de urgenta?

Intrebat de ce nu se rezolva totul prin ordonanta de urgenta, dat fiind numarul mare de romani afectati, Constantin Codreanu a precizat ca asta s-a cerut inca de la primele discutii cu reprezentantii autoritatilor din domeniu.

"Atunci am primit de la Ministerul pentru Romanii de pretutindeni asigurari ca vor discuta cu cei de la Externe. Eu m-am bucurat ca in cadrul comisiei am avut parte de consens, toti colegii de la celelalte partide au fost de acord ca e nevoie sa solutionam problema si sa o solutionam urgent.

Ar fi fost foarte usor sa se dea o ordonanta de urgenta in care sa se mentioneze exact ceea ce ni s-a spus de la Ministerul Justitiei: ca vor fi modificate cele doua alineate care au dat nastere problemei respective, adica alin. 4 si 5 din articolul 9 al Legii Cetateniei romane. Nimic mai mult", a declarat acesta.

Si atunci, de ce nu s-a facut nimic atatea luni?

"E vorba in primul rand de nepasare. Apoi, de incompetenta. Oamenii nu stiu ce sa faca exact, desi le-am pus noi la dispozitie ce trebuie sa faca exact. Si nu in ultimul rand ii suspectez de rea-vointa, pentru ca PSD si ALDE, cei care se afla acum la guvernare, nu au beneficiat niciodata de foarte multa simpatie in afara Romaniei, si atunci incearca tot felul de tertipuri...

E o mare tampenie, dincolo de orice. Vorbim despre faptul ca noi, ca stat roman, ne batem joc de propriii cetateni. Ajungi sa ii spui omului: 'Singura solutie pe care ti-o oferim noi tie, ca stat, este sa ne dai pe noi in judecata si sa renunti la cetatenia romana'?!

De asta si plangea domnul despre care va povesteam la inceput. Se intreba 'Cum am ajuns eu, roman, care iubesc Romania, sa mi se spuna sa renunt la cetatenie si sa dau tara in judecata?'", ne-a mai spus deputatul.

Presedintele tuturor romanilor s-ar putea implica

Intrebat daca s-a apelat si la ajutorul presedintelui Klaus Iohannis, care si-a castigat mandatul si cu voturile romanilor din Republica Moldova, Constantin Codreanu a raspuns ca se va incerca si aceasta varianta.

"Ne-am gandit si la asta, dar dupa experienta amara cu ministrul Justitiei nu stiu daca mai ajungem si la presedintele Iohannis. Poate il vom contacta, o vom ruga pe doamna Sandra Pralong (consilier prezidential pentru relatia cu romanii din afara granitelor, n.red.) sa intermedieze acest dialog. Ma gandesc si la o scrisoare deschisa, pentru ca exista un grup pe Facebook al oamenilor afectati, iar daca cititi ce scriu acolo o sa vedeti ca ei spun ca nu mai pot, ies in strada", a explicat acesta.

Intr-adevar, pe site-ul Actiunea 2012 s-au strans mii de sesizari cu situatii de familie si de viata incredibile.

De asemenea, cine citeste macar o parte din povestile de viata publicate pe Grupul de Facebook special creat "Cetatenia inapoi" poate trage concluzia ca suntem in fata unor incalcari ale drepturilor omului.

L-am intrebat pe deputatul PMP daca nu se va ajunge pana acolo incat unii dintre romanii ramasi fara cetatenie sa renunte definitiv la ea si sa aleaga alte meleaguri.

"Corect. Asta e marea nemultumire. Noi suntem intr-o mare criza demografica si dam cu piciorul in cetateni romani? Asta dincolo de faptul ca oamenii vor ramane cu acest gust amar al indiferentei din partea statului roman si cu amintirea acestui comportament greu de acceptat. Practic, noi in loc sa castigam de partea noastra acesti cetateni, ii facem sa fie romanofobi", a conchis Constantin Codreanu.

Precizam ca, luni, dupa publicarea articolului Cetateni fara cetatenie: Povestile incredibile ale miilor de romani aflati la mana ministrului Justitiei, Ziare.com a adresat oficial Ministerului Justitiei cateva intrebari pe aceasta tema. Asteptam raspunsurile si precizarile in zilele urmatoare, potrivit Legii 544/2001.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#legea cetateniei moldoveni , #Moldova