Cine a intrat in noul Parlament de la Chisinau

Sambata, 25 Decembrie 2010, ora 16:44
3399 citiri
Cine a intrat in noul Parlament de la Chisinau
Foto: Moldova.org

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a validat vineri seara mandatele de deputat in urma alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie, urmand ca cei 101 deputati sa se intruneasca marti, 28 decembrie, in prima sedinta.

In noul Parlament, din care fac parte patru formatiuni politice, au intrat atat personalitati bine cunoscute in domeniul politic si al afacerilor din Republica Moldova cat si nume noi, iar 66 din cei 101 deputati au activat si in ultimul legislativ.

Cea mai mare fractiune o va avea Partidul Comunistilor (PCRM) - 42 de deputati, fata de 48 in urma alegerilor parlamentare din iulie 2009. Dintre acestia, 27 au activat si in ultimul Parlament.

Spre deosebire de scrutinele anterioare, PCRM a scos in capul listei mai multi tineri, in timp ce "vechii partidului", care au fost promovati anterior, au ramas in umbra, iar o buna parte dintre acestia nu au acces in legislativ. Lista deputatilor comunisti cuprinde mai multi functionari de rang inalt din timpul guvernarii comuniste in Republica Moldova (2001-2009).

Primul pe lista este Vladimir Voronin, liderul formatiunii si fostul presedinte al tarii in perioada 2001-2009. El este si decanul de varsta in noul parlament (69 ani), iar unii analisti nu exclud ca ar putea fi ales in calitate de presedinte al parlamentului, in cazul unei coalitii dintre comunisti si Partidul Democrat.

O alta figura cunoscuta printre deputatii comunisti este fostul premier Zinaida Greceanii (martie 2008-septembrie 2009) si candidat al aceleasi formatiuni la functia de presedinte al tarii in iunie 2009. Greceanii nu a avut practic activitate politica si nici nu este membru al PCRM, iar dupa ce a demisionat din functia de sef al executivului a trecut intr-un con de umbra.

Iurie Muntean, numarul doi in ierarhia PCRM a devenit cunoscut in ultimul timp datorita limbajului sau belicos in adresa oponentilor politici si pare sa fie unul din pretendentii la presedintia formatiunii dupa retragerea lui Voronin.

Printre "grei" in fractiunea PCRM mai sunt prim-vicepremierul Igor Dodon, despre care se spune ca ar putea fi avansat in functia de premier, iarasi, in cazul unei intelegeri cu democratii. De asemenea printre deputati vor mai fi fostul ministru al ecologiei Violeta Ivanov, ex-ministrul reintegrarii - Vasilii Sova, ex-directorul Serviciului de Informatii si Securitate Artur Resetnicov, etc.

Liberali-democratii, pe locul 2

Partidul Liberal Democrat (PLDM) va avea a doua fractiune ca marime - 32 de deputati, fata de 18 in urma alegerilor din 2009. Dintre acestia, 20 au activat si in actualul parlament. Printre deputati sunt si nume cunoscute, precum actualul premier Vlad Filat, care ar putea obtine aceeasi functie in cazul unei coalitii de centru dreapta.

Vlad Filat este cunoscut si ca om de afaceri, atat in Republica Moldova cat si in Romania. In perioada 1998-1999 detine functiile de sef al Departamentului privatizarii si ministru de stat, iar ulterior este acuzat in presa de afaceri dubioase. Pe numele sau au fost deschise mai multe dosare, inclusiv in Romania, dar nu a fost niciodata condamnat. In 2005 obtine mandat de deputat pe listele Blocului Moldova Democrata, iar la finele anului 2007 creeaza PLDM. La 25 septembrie 2009 a fost ales in calitate de prim-ministru.

Printre deputatii acestei formatiuni se mai regasesc ministrul justitiei Alexandru Tanase, cel al afacerilor externe si integrarii europene Iurie Leanca, ministrul sanatatii Vladimir Hotineanu.

Printre numele noi ar fi de remarcat Chiril Lucinschi, fiul celui de-al doilea presedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, presedintele Comitetului National Olimpic Nicolae Juravschi, sau rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic.

Pe lista democratilor a aparut un om de afaceri controversat

Lista Partidului Democrat (PDM) a suferit schimbari esentiale fata de alegerile precedente, fiind inclusi mai multi oameni de afaceri in frunte cu Vlad Plahotniuc, un controversat om de afaceri, care a fost inclus cu numarul doi in lista pe ultima suta de metri. Acesta a fost acuzat in mai multe randuri de promovare ilegala a afacerilor sale, fiind considerat unul dintre cei mai bogati oameni din Republica Moldova. Alaturi de Plahotniuc pe lista au fost inscrisi si alti oameni de afaceri, care potrivit unor politicieni si mass-media de la Chisinau ar fi in relatii de rudenie sau parteneri de afaceri ai acestuia.

Din viitoarea fractiune a democratilor nu lipsesc fostul comunist Marian Lupu, care a candidat in noiembrie-decembrie 2009 la functia de presedinte al tarii si care, cel mai probabil, va pretinde la aceeasi functie in continuare, de asemenea existand o mare probabilitate sa fie ales si in calitate de presedinte al parlamentului. De asemenea, este prezent si presedintele de onoare al formatiunii, cunoscutul politician Dumitru Diacov.

Noua din cei 15 deputati PDM au detinut aceeasi functie si in ultimul parlament.

Liberalii au castigat 12 mandate

Fractiunea Partidului Liberal (PL) a suferit cele mai putine schimbari, astfel zece din cei 12 deputati ai formatiunii au fost alesi in aceeasi functie si in urma alegerilor din 29 iulie 2009. Printre acestia sunt presedintele parlamentului, presedintele interimar Mihai Ghimpu, care este si liderul formatiunii. Ghimpu este un politician cunoscut inca din anii '90, odata cu proclamarea independentei. A fost deputat in primul parlament si este considerat unul dintre liderii miscarii de eliberare nationala din acea perioada.

Printre deputatii liberali mai figureaza cunoscutul scriitor si om politic Ion Hadarca, vicepresedinte al primului parlament de la Chisinau, ministrul transporturilor Anatol Salaru. Numele noi in lista de deputati ai PL sunt cunoscutul analist politic Vlad Lupan, consilier al lui Mihai Ghimpu si expertul in drept constitutional Victor Popa, unul din promotorii unei modificari esentiale a constitutiei, care a fost lansata de Ghimpu in 2009.

In actualul parlament au intrat 19 femei din totalul celor 101 deputati. Cel mai tanar deputat, Inna Supac, este din partea PCRM si are 26 de ani. Cel mai in varsta - Vladimir Voronin, din partea aceleiasi formatiuni, are 69 de ani. Varsta medie a deputatilor este 45 de ani.

Parlamentul de la Chisinau urmeaza sa se intruneasca marti in prima sedinta, acesta fiind al treilea legislativ ales in ultimele 18 luni, dintre care doua in urma unor alegeri anticipate. Si de aceasta data "proba de foc" va fi alegerea presedintelui tarii, pentru care sunt necesare cel putin 61 de voturi in timp ce nici una dintre cele doua coalitii posibile - PCRM-PDM sau PLDM-PDM-PL nu ar detine atatea voturi.

Desi pana la prima sedinta au mai ramas doar cateva zile, inca nu exista o alianta formata, astfel ca noul parlament ar putea sa se intruneasca fara a exista o coalitie majoritara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Moldova alegeri, #Moldova rezultat alegeri, #Moldova Parlament , #Moldova