Analiza Stratfor: De ce conteaza, dintr-o data, Moldova? Interventia americana este esentiala

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 12:16
13544 citiri
Analiza Stratfor: De ce conteaza, dintr-o data, Moldova? Interventia americana este esentiala

Republica Moldova are nevoie de ajutor din partea Occidentului, pentru a contracara actiunile lui Vladimir Putin, se arata intr-o analiza recenta a Stratfor despre realitatile economice, politice si sociale din R. Moldova dupa semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.

La inceputul analizei, Robert D. Kaplan, analist-sef al grupului de analize strategice Stratfor, il citeaza pe consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota.

"Articolul 5 al tratatului NATO ofera prea putina protectie impotriva Rusiei lui Vladimir Putin", i-a spus Fota analistului, intr-o vizita recenta pe care Kaplan a facut-o la Bucuresti.

SUA au o strategie la Marea Neagra, centrata pe Romania - Analiza Stratfor

Potrivit consilierului prezidential, "tratatul NATO protejeaza tarile est-europene de o invazie militara, insa nu ofera protectie si in fata actiunilor subversive", cum ar fi activitatile de culegere de informatii, achizitia de banci ori de alte active strategice, controlul mass-media cu scopul de a influenta opinia publica si, mai ales, nu protejeaza pe nimeni in ceea ce priveste dependenta energetica fata de Rusia.

Analistul Stratfor il citeaza si pe presedintele Traian Basescu, care a spus ca "Romania este o insula destul de bogata in energie, inconjurata de gigantul Gazprom". Seful statului roman i-a aratat, pe harta, lui Kaplan cum vecinii Romaniei, Bulgaria si Ungaria, sunt dependenti de gazul rusesc.

"Compania Gazprom, mai periculoasa decat armata rusa"

In secolul 21, a explicat Basescu, "compania Gazprom este mai periculoasa decat armata rusa". La randul sau, consilierul Iulian Fota a adaugat ca Putin este un fost ofiter de informatii, ceea ce inseamna ca va actiona subtil si va lupta neconventional "pentru inimile si mintile" oamenilor din fostele state sovietice.

Astfel, arata analistul, strategia Moscovei este de a destabiliza din interior aceste tari. "In aceasta lupta, tocmai in perioadele de liniste, atunci cand problemele din Ucraina sunt scoase de pe prima pagina a ziarelor din cauza crizei din Orientul Mijlociu, ar trebui sa ne facem griji. Amintiti-va ca democratiile slabe pot fi mai folositoare Moscovei decat dictaturile puternice. Un autocrat comunist si nemilos, precum Josip Broz Tito, a reusit, in timpul Razboiului Rece, sa ii tina pe sovietici departe de Iugoslavia. Pe de alta parte, un regim politic slab, democratic totusi, cum este Republica Moldova, ofera rusilor multi politicieni care sunt predispusi la coruptie", mai scrie Kaplan.

Vizita la Iasi si intalnirea cu Adomnitei

Analistul a facut o vizita si la Iasi, la frontiera de nord-est a Romaniei cu Republica Moldova. Acolo s-a intalnit cu presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, cu care a discutat despre cum un grup relativ mic de "conspiratori bolsevici" a reusit sa puna stapanire, in 1917, pe orase din Moldova si Sankt Petersburg.

"Putin este mostenitorul aceastei traditii", a spus Adomnitei. "In inima lui, el este un bolsevic. El stie ca se pot cuceri teritorii vaste, fara armate mari", a adaugat presedintele CJ.

Adomitei l-a condus pe analistul Stratfor intr-o plimbare scurta la Teatrul National Iasi, unde i-a aratat sala de teatru, "o bijuterie arhitectonica, care celebreaza stilurile rococo si baroc" si unde urma sa se joace Traviata lui Verdi. Singuri in sala, Adomitei i-a spus analistului strain ca "aici este Europa, istoria si cultura, valorile sale artistice si, poate in curand, valorile sale politice. Aici este fosta granita a Imperiului Habsburgic. Avem nevoie de ajutor pentru a ne apara".

In Basarabia istorica

De la Iasi, Kaplan a trecut Prutul in Moldova, in Basarabia, un teritoriu istoric "care a fost pasat, de-a lungul timpului, intre Romania si Rusia", dar care, dupa prabusirea Uniunii Sovietice, a fost independent.

Analistul vorbeste despre drumurile proaste si casele darapanate, trotuarele "devorate" de buruieni, asa cum erau cele din Romania cu o generatie in urma. Locuintele oamenilor sunt conectate la conducte de gaze din Siberia, astfel ca in Basarabia calitatea vietii depinde de gazele rusesti.

Aproape un sfert de secol dupa prabusirea imperiului sovietic, mostenirea sa inca dainuieste, nu numai prin subdezvoltare, ci, de asemenea, prin coruptie - care in Republica Moldova a coplesit clasa politica. Din cauza puternicelor minoritati etnice ruse, ucrainene si bulgare, dar si din pricina faptului ca minoritatea romana a folosit alfabetul chirilic pana la finalul Razboiului Rece, identitatea nationala ramane o problema, a recunoscut premierul moldovean Iurie Leanca.

"Comunismul inseamna o relatie avantajoasa cu Rusia"

Kaplan relateaza si o intalnire cu un politician din orasul Balti, Cecilia Graur, care i-a spus, in limba romana, ca "toata lumea este inspaimantata de ce se intampla in Ucraina" si se teme ca acelasi lucru s-ar putea intampla in Moldova.

Alexander Nesterovskii, un alt politician pe care analistul Stratfor l-a intalnit in Balti, a fost pro-rus si a vorbit limba rusa. El a apreciat ca sprijinul local pentru Putin a reprezentat o alegere rationala. "Oamenii nu si-ar putea permite ca Rusia sa scada livrarile de gaze naturale sau sa nu mai cumpere produse agricole din regiune. Comunismul nu mai insemna comunismul in sine, ci o relatie cu Rusia avantajoasa din punct de vedere economic".

Gagauzia si Transnistria

Analistul Stratfor a identificat alte doua probleme ale R. Molodva: Gagauzia si Transnistria. Comrat, un oras din sudul Moldovei, este casa gagauzilor, crestin-ortodocsi si vorbitori de limba rusa, o "potentiala coloana a cincea a lui Putin in Moldova", scrie Kaplan. Vitali Kyurkchu, un politician local de etnie gagauza, i-a spus ca in R. Moldova locuiesc peste 160.000 de gagauzi, iar 40.000 de gagauzi traiesc in Ucraina.

"Nici macar gagauzii nu mai stiu cu exactitate care le sunt originile. Identitatea locala este atat de complexa, incat Charles King, de la Universitatea Georgetown, impreuna cu alti specialisti in domeniu, cred ca originea gagauzilor este inca un subiect de negociere", a mentionat Kyurkchu.

Stratfor: Rusia isi foloseste serviciile de informatii pentru a manipula procesul politic in Romania

In continuarea analizei, Kaplan vorbeste despre Transnistria, o fasie la estul Nistrului, care face parte oficial din R. Moldova, insa care, cu o populatie majoritar rusofona, s-a separat de Chisinau si si-a declarat independenta la inceputul anilor 1990.

"Trupele rusesti din Transnistria actioneaza ca un ciocan impotriva Moldovei, in incercarea acesteia de a-si urma parcursul european. Transnistria este o apa tulbure, cu un statut legal incert, un paradis al contrabandistilor, asa cum si-ar dori Putin sa vada si in estul Ucrainei", mentioneaza analistul Stratfor.

"Ma tem pentru R. Moldova"

Robert D. Kaplan a constatat, in urma calatoriei sale in R. Moldova, ca "tema comuna de pretutindeni a fost ca Rusia este o realitate, in timp ce Occidentul este doar un concept geopolitic. In cele din urma, acesta este motivul pentru care chiar si multi dintre etnicii romani sunt resemnati cu ideea ca implicarea Rusiei in R. Moldova este foarte puternica".

Analistul sustine ca peisajul politic din Moldova i-a amintit de Iugoslavia anilor 1980, inainte de ruperea violenta a tarii.

"Se pare ca ceea ce am scris a contribuit la politica de neinterventie a Casei Albe intre anii 1993 si 1995. Totusi, este vorba exact de o situatie in care interventia americana este esentiala. Trebuie sa cunosti ce e mai rau cu privire la un loc pentru a fi capabil sa aplici cele mai umane procedee. Intentia mea nu este aceea de a arata ceea ce trebuie sa se faca, insa vreau sa arat ca neimplicarea Occidenteului ar putea avea costuri uriase. Iar o actiune a Occidentului in Moldova ar trebui sa cuprinda actiuni in domeniul informativ, politic si economic, pentru a contracara actiunile Rusiei.

Timpul poate fi scurt. Oficialii rusi s-au intalnit deja cu minoritatile din Moldova dupa semnarea acordului de asociere cu UE, pentru a le incuraja sa ceara autonomie. Rusii sunt constienti ca Republica Moldova e mai mult decat o tara de frontiera: este un amestec complicat de etnii localizate relativ compact pe teritoriul acestui stat mic si slab. Tocmai din aceasta cauza ma tem pentru Moldova", incheie analistul Strafor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#analiza Strafor Moldova Rusia, #Moldova Rusia ajutor Occident , #Moldova