Aproape 450.000 de cetateni moldoveni au vrut sa devina romani - Afla cati au reusit

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 23:21
7479 citiri
Aproape 450.000 de cetateni moldoveni au vrut sa devina romani - Afla cati au reusit

Aproape 450.000 de cetateni moldoveni au depus, intre 1991 si 2012, cereri pentru obtinerea sau redobandirea cetateniei roman, peste 320.000 dintre acestea fiind solutionate pozitiv, iar alte aproximativ 125.000 de dosare urmand sa fie rezolvate, potrivit unui studiu al Fundatiei Soros.

Studiul releva faptul ca legislatia in domeniul acordarii sau redobandirii cetateniei romane s-a stabilizat in mare parte. Modificarile legislative operate de curand, in 2013, sunt proceduri de "cosmetizare" care au rolul de a imbunatati aspectele sensibile din circuitul dosarului de cetatenie, cum ar fi in special termenul de 60 de zile stabilit pentru solicitarea de relatii de catre Autoritatea Nationala pentru Cetatenie de la alte institutii abilitate, se arata in studiul "Redobandirea Cetateniei Romane: O politica ce capata viziune", realizat de Fundatia Soros.

Potrivit cercetarii, numarul total de dosare solutionate intre 1991 si 2012 este de 323.049, fiind vorba practic, aproape in totalitate, de raspunsuri pozitive. Numarul dosarelor solutionate continua sa creasca, dar numarul de cereri este in scadere, subliniaza realizatorii studiului.

Numarul total de cereri inregistrate pana la sfarsitul lui 2012 este de 449.783, ramanand aproximativ 125.000 de dosare care trebuie solutionate.

Potrivit studiului, in 2012, au fost depuse 87.015 de cereri, fiind primul an in care s-a inregistrat o scadere a acestora, de la 100.845 depuse in 2011.

Realizatorii cercetarii spun ca un dosar poate sa includa, pe langa adultul care a facut cererea, si unul sau mai multi copii minori. Astfel, ei estimeaza la peste 400.000 numarul cetatenilor moldoveni care sunt beneficiari ai procedurilor de redobandire a cetateniei.

"Din pacate, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC) nu compileaza registre separate pentru copiii minori, astfel ca nu putem sa calculam cu exactitate numarul total de noi cetateni. Este insa firesc sa presupunem ca cel putin o parte dintre beneficiarii adulti au si copii minori.

Presupunand ca cea mai mare parte a dosarelor solutionate au raspuns pozitiv si ca cel putin un sfert dintre beneficiarii adulti au un copil minor in ingrijire, estimam ca numarul total de persoane (adulti si minori) din fostele teritorii romanesti, beneficiare ale prevederilor legale privind redobandirea cetateniei, este de minim 400.000, intre 1991 si 2012. De asemenea, acest numar ar putea sa creasca cu inca 150.000 din solutionarea dosarelor deja inregistrate, la care se pot adauga noi cereri inregistrate incepand cu 2013", se arata in studiu.

In ceea ce priveste motivatia redobandirii cetateniei, cel mai frecvent motiv enuntat a fost "nevoia de angajare in Romania, ca urmare a absolvirii studiilor aici".

Initiatorii studiului mai spun ca, in timp ce legislatia "pare a se fi stabilizat intr-o forma suficient de buna", raman cateva puncte slabe, in domeniul implementarii.

"Astfel, viteza de procesare a dosarelor este in continuare scazuta. Totusi, este necesar ca ANC sa primeasca cel putin temporar resurse suplimentare. Spunem temporar pentru ca datele arata o scadere a numarului de dosare noi, deci probabil ca in cativa ani fluxul de solicitari se va stabiliza. Pana atunci insa, este nevoie de asumarea unui efort pentru a depasi varful de solicitare", se mai arata in studiu.

Realizatorii cercetarii mai considera ca solicitarea cazierului romanesc solicitantilor de cetatenie este nefireasca. "In mod normal, statul roman nu trebuie sa ceara unor persoane sa fie purtatori de informatie de la un ghiseu la altul, ci, prin proceduri interne, sa transfere datele despre cazier intre institutii.

Daca admitem, totusi, punctul de vedere ca acest cazier e un prim pas de verificare a comportamentului solicitantului de cetatenie, atunci ar trebui ca statul roman sa creeze si conditiile optime ca solicitantii de cetatenie sa-l poata obtine relativ usor. Recomandam infiintarea acestui serviciu la reprezentantele diplomatice ale Romaniei in Republica Moldova, lucru care poate contracara activitatea nefiscalizata a intermediarilor, fluidiza procesul si nu in ultimul rand poate genera venituri la bugetul de stat", se spune in studiu.

Pe de alta parte, realizatorii studiului sunt de parere ca durata procedurii de transcriere a actelor este "scandalos de mare". "Statul roman clacheaza tocmai la finalul procedurii de redobandire, dupa ce a depus eforturi sustinute de a imbunatati activitatea ANC. Se impun masuri drastice la acest capitol, pentru eficientizarea acestei proceduri", se recomanda in cercetare.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#moldoveni cetatenie romania, #cerere cetatenie romana , #Moldova