De la cititori: Unirea Moldovei cu Romania, imposibila acum

Duminica, 14 Noiembrie 2010, ora 23:02
2521 citiri
De la cititori: Unirea Moldovei cu Romania, imposibila acum

Doar 3% din moldoveni ar fi pentru o unire cu Romania, arata un sondaj efectuat de CBS in Republica Moldova si publicat in revista "Foreign Affairs".

Populatia Republicii Molova consta in mai putin de 40% moldoveni (basarabeni), gratie deportarilor masive in Siberia si in Urali, facute de Stalin in anii 1940 -1941 si intre 1944 - 1953. Majoritatea populatiei de acolo, conform datelor etnografice ale ONU, este de origina rusa si ucraineana (49%).

In anul 1945, Comisia Aliata a vizitat Basarabia pentru a confirma revendicarile lui Stalin privind caracterul slavic al populatiei locale, pentru justificarea actului de integrare in URSS. Cu acea ocazie, membrii comisiei aliate au fost dusi sa viziteze un cimitir, langa Chisinau, care a fost confirmat de localnici ca avand o vechime de peste 500 de ani.

Reprezentantii URSS au aratat acelor membri din comisie ca toate mormintele au inscrieri cu litere chirilice, deci fiind rusi, fara a mentiona ca in Evul Mediu principatele romane foloseau acel alfabet. Vizita a fost suficienta pentru a legitimiza pretentiile lui Stalin.

Dintr-o populatie de vreo 1,5 milioane de locuitori, in 1940, cam jumatate a fost deportata. In anii 1946-1947, din cauza unei secete extrem de severe si din cauza confiscarii granelor si septelului din Basarabia de catre autoritatile sovietice, pentru a distruge toti "kulacii" (chiaburii), peste 300.000 de oameni au murit de foame. Restul populatiei, grav afectata de malnutritie, a inregistrat, in urmatorii ani, alte sute de mii de morti.

In 1991, la fondarea Republicii Moldova, se considera ca mai existau acolo numai vreo 480.000 de basarabeni.

Basarabia a facut parte din Romania Mare intre 1918 si 1940, dar aceasta perioada nu se poate spune ca a lasat o impresie prea placuta localnicilor.

Guvernul din Bucuresti a "exilat" in Basarabia tot felul de birocrati, care erau cazuri disciplinare, mult mai potriviti pentru inchisoare decat pentru serviciu ca functionari publici. Multi din cei trimisi in Basarabia erau pusi pe capatuiala, corupti, jecmanind localnicii la orice ocazie.

In 1944, cand Armata Rosie a reanexat Basarabia la URSS, peste 300.000 de oameni au fugit in Romania, fiind vanati de NKVD, in timpul ocuparii tarii, dupa 23 august 1944.

Basarabia a ramas, efectiv, fara intelectuali, preoti, mici meseriasi sau agricultori priceputi. Acest exod a condamnat-o la pozitia ultimului vagon in trenul sovietic. La ora actuala, Moldova este considerata inca una dintre cele mai sarace tari din lume, cu un venit, pe cap de locuitor, mai mic de 1.500 dolari pe an (125 dolari pe luna).

Compozitia etnica a tarii determina, de asemenea, atractia pentru anumite ideologii, intre care comunismul e pe primul loc. Multi comunisti din Moldova provin din comunistii care nu au avut succes in Ucraina, promitand locuinte gratis, cartele de masa gratis, transport in comun si slujbe tuturor, probabil in colhozuri.

Ilustrativ este faptul ca in alegerile din 1997 Petre Lucinski, fostul prim-secretar al partidului comunist din RSS Moldova, a fost ales presedinte cu peste 49% din voturi, ceea ce coincide exact cu procentajul populatiei rusofone.

Masurile impuse de el, prin amendarea Constitutiei, au reusit sa alinieze politica Moldovei cu trecutul sovietic: tara a fost denumita, oficial, o republica parlamentara, dupa ce s-a scos din titlu cuvantul "comunista".

Pozitia de presedinte a devenit dominanta in Parlament, iar presedintele nu mai era ales prin vot direct. Ca urmare, Partidul Comunist a castigat alegerile din 2009 cu o majoritate de peste 50%. Partidele din Opozitie, insa, au format o coalitie, compusa din Partidul Liberal, Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat si Partidul "Alianta Moldovei Noastre" reusind sa-l forteze pe presedintele comunist Vladimir Voronin sa-si dea demisia. Voronin fusese presedinte din anul 2001.

Aderarea la NATO si CIS, concomitent, a permis populatiei moldovene acces la pietele de munca in vestul Europei si in Rusia, unde se poate trai mai bine ca acasa.

Actualul presedinte al Moldovei, Mihai Ghimpu, favorizeaza ideea unitatii entice a tuturor romanilor, dar, din cauza pozitiei tarii, este obligat sa paseasca precaut prin campul de mine politice puse in calea lui de cei ce regreta prabusirea Uniunii Sovietice.

Unirea cu Romania nu poate fi luata in considerare inainte de a se observa o schimbare pozitiva in politica interna a Romaniei. Basarabenii sunt satui de propria coruptie si abuzurile instaurate de regimul comunist si nu vor sa mai adauge la ele.

Sperantele lor par similare celor ale populatiei Romaniei.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Moldova unire Romania, #sondaj CBS unire Romania , #Moldova