In Romania sunt la putere prietenii Rusiei. Putin nu se va opri la Ucraina - Interviu

Autor: Ana Ilie
Marti, 24 Iunie 2014, ora 15:31
13201 citiri
In Romania sunt la putere prietenii Rusiei. Putin nu se va opri la Ucraina - Interviu
Foto: http://blog.galbur.md/

Dragos Galbur, blogger moldovean cunoscut pentru opiniile si actiunile sale pro-romanesti si unioniste, este de parere ca in acest moment unirea R. Moldova cu Romania nu poate avea loc, intrucat puterea este detinuta, la Bucuresti, de urmasii lui Ion Iliescu, prieteni ai Rusiei.

Ironia este cu atat mai mare cu cat Rusia nu se va opri la Ucraina si va incerca sa ajunga la mare prin regiunea separatista moldoveana Transnistria, punand in pericol integritatea Moldovei, spune Galbur, intr-un interviu acordat Ziare.com.

In 2013 ati primit interdictie de a intra in Ucraina din cauza activitatilor pro-romanesti. Schimbarea de regim de la Kiev poate rectifica aceasta situatie?

Da, am primit interdictie in Ucraina tocmai din 2011, insa am aflat despre acest lucru, cand am fost retinut in drum spre Odessa, pe 26 martie 2013. Am primit interdictie pentru, cum au formulat ucrainenii, "atentare la securitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei". Va dati seama ce absurd?

Pentru ca am scris pe blog si pe retelele de socializare ca Bucovina si Bugeacul sunt pamanturile noastre, romanesti, gata, m-au interzis. Ironia sortii nu s-a lasat asteptata, in timp ce securitatea ucraineana s-a orientat spre dusmanii imaginari, ca mine, paralel, din Est, dusmanul, adica Rusia, isi incepea activitatea pe teritoriul ucrainean.

Nu, schimbul de regim de la Kiev nu-mi poate solutiona aceasta situatie, pentru ca s-a schimbat doar varful piramidei politice din Ucraina, in rest, au ramas in functie aceiasi oameni, ma refer la sefii institutiilor de forta.

Cum se vede din Moldova ce se intampla in Ucraina? Cum este privit Vladimir Putin de catre moldoveni?

Ceea ce se intampla in Ucraina ii alerteaza pe unii moldoveni, dat fiind faptul ca pe teritoriul nostru se afla pana astazi Armata 14-a ruseasca, la care se mai adauga si un numar de asa zisi pacificatori rusi, plus la toate acestea, enclava transnistreana are si ea o armata de aproximativ 8.000 de militari.

Cu alte cuvinte, moldovenii constientizeaza destul de bine ca ceea ce se intampla in estul Ucrainei se poate intampla si la noi, iar daca Ucraina mai riposteaza, ca e dotata cu aviatie, tancuri si armament sofisticat, noi nu avem cu ce riposta in fata unei potentiale invazii rusesti dinspre regiunea transnistreana.

Aici ma refer la o parte din moldoveni, pe cand alta parte a societatii cred ca i-ar intampina cu paine si cu sare pe rusi, la fel cum au procedat si multi ucraineni rusofili din estul Ucrainei.

Pentru aproximativ 60% din populatie, Putin este, clar, inamicul nr. 1 al Republicii Moldova, si nu Rusia sau rusii, ca natiune, ci anume Putin.

Aceasta repulsie fata de liderul de la Kremlin vine mai mult ca o reactie a moldovenilor la faptul ca anume Putin a dat ordinul ca vinurile, mezelurile, lactatele si fructele noastre sa fie interzise in Rusia, anume Putin ne tot santajeaza cu mana pe robinetul de la gaz, anume Putin alimenteaza separatismul din Transnistria si Gagauzia.

De aici si reactia negativa a moldovenilor fata de presedintele rus. Ma refeream la 60% din populatie, pentru restul, insa, Putin este un idol si un salvator.

Va temeti pentru Moldova? Va asteptati la provocari inainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE?

As formula mai exact ca ma tem pentru integritatea Moldovei, mai ales ca in ultimii ani, din cauza nepasarii si ineficientei actualei clase politice de la Chisinau, la care se mai adauga si banii pe care Rusia ii pompeaza in Moldova, ma tem ca tara si-ar putea pierde din suveranitate.

Cu mai multe focare de separatism, precum regiunea transnistreana, Gagauzia, Taraclia sau Balti, ne putem astepta absolut la orice. Anume aceasta tensiune care persista in aer, ca s-ar putea intampla ceva dintr-un moment in altul, nu neaparat cu prilejul semnarii Acordului de Asociere cu UE, ne putem referi si la alegerile din toamna, apoi anume aceasta tensiune si trezeste un soi de frica.

Sunteti de acord cu atitudinea autoritatilor fata de Rusia si Putin? In cel fel ar trebui sa raspunda Moldova presiunilor dinspre Moscova?

Bine, autoritatile noastre niciodata nu au raspuns ferm, darz si spontan pentru Putin, deoarece, evident, se tem. Si atunci cand spun ca se tem, am in vedere ca se tem la propriu. Le tremura picioarele si coardele vocale atunci cand sunt pusi in fata unei situatii de a raspunde la declaratiile sau actiunile Rusiei. Mereu merg cu capul plecat la Moscova, in calitate de victima, pe cand, parerea mea, ar trebui sa mearga in calitate de presedinte, prim-ministru etc.

Risc sa fiu rautacios, dar nu tin minte ca presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, sa fi mers la Moscova sa discute cu Putin de la egal la egal. Pentru ca se teme si pentru ca nu face fata presiunii puse de rusi.

Cu alte cuvinte, nu avem liderii potriviti, aici, la Chisinau, care sa raspunda cu tupeu la actiunile si declaratiile provocatoare ale rusilor vizavi de Republica Moldova si parcursul acesteia.

Ce se intampla de fapt in Ucraina? Donbasul va deveni o Crimee, un teritoriu anexat, sau o Transnistrie, un teritoriu de facto al Rusiei, unde domneste coruptia?

Parerea mea este ca ceea ce se intampla in Donbas este un razboi in toata legea, intre Ucraina si Federatia Rusa, si cel mai trist este ca acesta e abia inceputul a ceea ce urmeaza.

Nu cred ca Rusia se va opri asa usor si ca va ceda presiunilor occidentale, ba mai mult ca atat, cred ca Putin va incerca sa-si indeplineasca obiectivul, si anume acela de a crea un coridor din Rusia pana in Transnistria, taindu-le orice cale de acces la mare ucrainenilor si pedepsindu-i pentru faptul ca au ales Europa, in detrimentul Rusiei.

Mentalitatea de imperialist isi spune cuvantul, iar Putin doreste cu tot dinadinsul sa ramana in istorie.

Care ar fi cea mai buna cale de a rezolva situatia din Transnistria? Moldova ar trebui sa renunte la acest teritoriu?

Cu regret, da, consider ca Republica Moldova ar trebui sa renunte la teritoriul transnistrean, dar cu anumite conditii.

Mai intai de toate, Republica Moldova ar trebui sa-i asigure cu trai si locuri de munca dincoace de Nistru pe moldovenii din Transnistria, dupa care o alta conditie ar fi ca orasul Tighina sa fie retrocedat autoritatilor de la Chisinau. Poate ca am putea renunta la Transnistria, insa Tighina nu avem nici cel mai mic drept sa o cedam. Este inadmisibil.

E dureroasa aceasta constatare, de a ceda regiunea transnistreana, insa e timpul sa fim realisti si sa privim matur lucrurile, rusii niciodata nu vor ceda regiunea transnistreana, mai ales in contextul inaintarii spre est a frontierei UE si NATO.

Ce informatii aveti despre romanii din Ucraina? Cum privesc ei evolutiile din tara? In ce fel le este afectata comunitatea?

Romanii din Ucraina isi duc viata la fel ca inainte, ei nu au treaba cu nimeni si nu vor decat sa fie lasati in pace.

Deocamdata razboiul din estul Ucrainei nu-i afecteaza nici intr-o masura, singurul lucru care ii afecteaza este politica continua de deznationalizare pe care o exercita statul ucrainean asupra lor.

Sunteti cunoscut pentru ca militati pentru unirea Moldovei de Romania. Ce sanse credeti ca mai are proiectul unionist odata cu angajarea Moldovei pe traseul de aderare la UE?

Da, unirea Basarabiei cu Romania este visul meu si de mai multi ani militez pentru acest lucru, inca de pe vremea regimului comunist al lui Voronin, cand erai considerat criminal daca te pronuntai pentru unire.

Ei bine, lasand visele la o parte, matur privind lucrurile, imi dau seama ca reunirea celor doua state romanesti e destul de dificil de realizat, in contextul in care Romania e in UE, iar Republica Moldova nu. Si nu, nu cred ca integrarea Moldovei in UE ar inseamna unirea cu Romania, eu ma pronunt pentru reunirea intr-un singur stat - Romania si nu intr-o comunitate de state.

In fine, pana atunci, vazand cine a venit la putere in Romania, sansele de a ne reuni intr-un singur stat s-au redus considerabil. Va dati seama, Iliescu ne-a refuzat in 1992, de ce ne-ar accepta astazi?! De ce zic de Iliescu? Simplu, astia care conduc astazi Romania nu sunt decat discipolii sai, iar acest lucru este cu atat mai trist, cu cat sunt si prietenii Rusiei, de altfel inamicul principal al Republicii Moldova. Nu mai e nimic de adaugat aici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Dragos Galbur Moldova unire Romania, #Dragos Galbur Ucraina romani, #Dragos Galbur Putin Ucraina , #Moldova