Intre fratele mai mare si fratele cel mare

Vineri, 24 Mai 2019, ora 15:43
7361 citiri
Intre fratele mai mare si fratele cel mare
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste un milion de cetateni moldoveni sunt dusi la munca in strainatate. Unii in Europa, altii in Rusia. Au lasat copiii in grija bunicilor, iar tara prada coruptiei. Acestea sunt stirile. In spatele lor traiesc oameni.

Am intrat in camera de hotel dupa ce GPS-ul m-a ocolit vreo 60 de kilometri, convins ca-mi face un serviciu daca ma poarta prin locuri in care m-as putea obisnui cu biotopul in care voi lucra urmatoarea saptamana. Mi-am aruncat bagajul pe pat, am luat telecomanda, m-am aruncat langa bagaj si am pornit televizorul din care Nicole Kidman vorbea in limba rusa intr-un film titrat in limba romana.

Am apasat pe buton, iar pe canalul urmator moderatoarea i se adresa in limba romana unui domn care ii raspundea in limba rusa, fara ca cineva sa traduca simultan conversatia si fara subtitrare.

Suntem la Chisinau, in capitala Republicii Moldova, si am venit sa aflam cate sabii incap intr-o teaca, acolo, la granita de rasarit a Europei, in tara dintre Prut si Nistru. Acolo s-au ciocnit pe parcursul istoriei imperii si s-au amestecat popoare. Asa se explica si conglomeratul de natiuni care isi duc viata pe malurile fluviului Nistru.

Cei mai multi sunt romanii, dar printre si uneori peste ei vremurile au adus rusi, ucraineni sau alte neamuri de prin intinsul imperiu sovietic, dar si turci sau bulgari migrati prin odata vastul imperiu otoman. La inceput de mileniu 3, lumea aceasta pare destul de linistita. Unii privesc spre Occident, altii catre Rasarit. Cateodata impreuna, alteori unii peste umerii celorlalti.

Caderea de pe harta

"Tu sa te plangi impotriva noastra? Esti prost sau te faci? Trebuie sa intelegi: noi nu suntem recunoscuti de nimeni. Cui o sa ne reclami?", i-au ras in nas. Era rasul frustrat al celui pe care nimeni nu-l ia in serios, desi el ar fi in stare de orice grozavie.

Unul dintre vamesi a dat cu pumnul in masa si a repetat cererea, mai intai rastit, apoi pe un ton impaciutior: "Ne dai 200 de euro sau iti gasesc in masina droguri sau arme. Ce preferi? Daca nu ni-i dai, o sa te ducem undeva unde n-o sa mai stim nici noi cum sa ajungem. Te inchidem pe mai multi ani si vei pierde mai mult. Hai, nu te prosti, plateste si du-te!".

De fapt, Transnistria nu e chiar greu de rascolit, daca iti propui cu adevarat sa faci curatenie. Timpul pare ca s-a oprit candva, demult. Orice miscare seamana cu o mica furtuna. Regiunea, flancata la vest de Republica Moldova si la rasarit de Ucraina, este o limba de pamant de-a latul careia ai putea chiar trece fara sa-ti dai seama, daca drumurile nu ar fi atat de stricate.

Te intampina, la intrare, obstacolele amplasate de "pacificatorii" rusi si barierele improvizate ale asa-numitei "militii de frontiera" a acestei autoproclamate republici pe care - chiar asa e, cum suna in frustrarea lor - nimeni in lumea asta nu o recunoaste. Nici macar Rusia, cea care a mosit-o pentru a-si eterniza prezenta militara la Nistru, in coasta Europei si cat mai aproape de NATO, si pentru ca Moscova are o pasiune pentru conflicte inghetate in proxima-i vecinatate, pe care cea mai mica scanteie ar fi in stare sa le detoneze.

Intre timp, statutul incert al zonei a dat o noua valenta Transnistriei: permite Rusiei sa trimita de aici spre piata europeana diverse produse pe care, altfel, nu ar fi putut din cauza sanctiunilor.

Faptul ca nu oricine are de unde plati 200 de euro sau chiar mai mult nu este un impediment pentru cei care au uzurpat diversele pozitii ale unei administratii fantoma.

Tighina lui Stefan cel Mare este un oras situat pe malul "european" al fluviului, controlat abuziv de misiunea de pace ruseasca. Ocupantii ii spun Bender, pentru ca asa il numise candva Suleiman Magnificul: "orasul de la fluviu".

Cartiere de blocuri ridicate in vremea lui Stalin sau Hrusciov inca mai pastreaza insemnele conflictului armat din urma cu aproape trei decenii, cand, la destramarea URSS, rusofonii din regiune au declansat un razboi de secesiune, invocand teama unei eventuale uniri a Moldovei cu Romania.

La Tighina, viata are un curs nedefinit si imprevizibil. Siguranta cetatenilor este, teoretic, asigurata de ambii fosti combatanti: patrule moldovenesti si patrule transnistrene. Intr-unul din inghesuitele "hruscioave", blocurile sovietice construite pe vremea secretarului general PCUS, Nikita Hrusciov, trei tineri petrec, se imbata, invita o prostituata si fac sex.

Fata pleaca si, cinci minute mai tarziu, la usa apar cativa militieni transnistreni inarmati pana in dinti, ii iau pe cei trei si ii inchid sub acuzatia de viol. Teoretic, urmele unui act sexual exista. Practic, nimeni nu va sti ce s-a intamplat acolo.

O justitie care functioneaza dupa regulile bunului plac ii condamna pe cei trei la temnita pe termen nedefinit, in vreme ce familiile sunt santajate periodic cu sume imense in schimbul sperantei de a-si mai vedea vreodata copiii in viata.

Au vandut tot ce aveau prin casa. Au vandut si casa. Apoi si pamantul. Si masina. S-au imprumutat si au plecat sa munceasca in strainatate. Nu mai au de unde lua bani cu care sa ii mituiasca pe gardienii transnistreni. Au platit zeci de mii de euro.

Si nici macar nu au garantia ca cei trei baieti vor mai iesi vii de pe unde sunt inchisi. Spiritul crestin, esenta a Europei Orientale, invocat ca atare pe toate caile posibile de vocile Rusiei, sunt vorbe aruncate in desert. Umanitatea s-a infundat intr-un subsol plin de igrasie al unei garnizoane sovietice de pe malul Nistrului.

Deutsche Welle a scris in 2015 despre tarifele practicate in justitia si inchisorile din Transnistria; o imbratisare, de exemplu, costa 40 de dolari.

Cristian Stefanescu

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Moldova justitie, #inchisori Moldova , #Moldova