Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Criza din R. Moldova: Sedinte de guvern paralele, decizii luate in Parlamentul "dizolvat", demiteri si institutii pazite de mascati (Video) UPDATE

Luni, 10 Iunie 2019, ora 18:12
38692 citiri
Criza din R. Moldova: Sedinte de guvern paralele, decizii luate in Parlamentul "dizolvat", demiteri si institutii pazite de mascati (Video) UPDATE
Foto: captura video Privesc.eu

Criza din Republica Moldova ia amploare si deocamdata nu se prefigureaza solutiile pentru rezolvarea ei. Luni am avut sedinte de guvern paralele, decizii luate in Parlament, dupa care a fost publicat prin care Legislatovul era "dizolvat", demiteri, declaratii despre asasinate si institutii pazite de mascati.

Reamintim ca noul Guvern a fost investit la data de 8 iunie, atunci cand Parlamentul format din majoritatea ACUM-PSRM a votat-o pe Maia Sandu in functia de premier, iar aceasta a depus juramantul. In acelasi timp, insa, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional decretul de numire in functie, iar fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC in functia de presedinte interimar, acesta anuntand ca dizolva Parlamentul si vor avea loc alegeri anticipate in data de 6 septembrie.

Cele doua Executive au avut azi sedinte in paralel. Maia Sandu a decis demiterea sefului Politiei, care anuntase ca refuza sa ii recunoasca legitimitatea. Si alte demiteri au fost propuse. In acelasi timp, Pavel Filip i-a convocat pe toti sefii de institutii pentru a le da el ordine. Nu in ultimul rand, partidul lui Vlad Plahotniuc a anuntat ca initiaza o campanie de strangere de semnaturi pentru demiterea lui Igor Dodon, acuzandu-l de "tradare de patrie".

Forurile europene si internationale urmaresc cu ingrijorare evenimentele, iar Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a anuntat ca va cere urgent opinia Comisiei de la Venetia cu privire la conditiile de dizolvare a Parlamentului. In acelasi timp, societatea civila cere demisia judecatorilor din Curtea Constitutionala si revenirea asupra deciziilor CCR care au aruncat scena politica in aer.

Insa, in timp ce UE si Rusia au declarat ca recunosc oficial Guvernul Maia Sandu, Romania, prin vocea ministrului de Externe Teodor Melescanu, a spus ca nu o va face.

Ziare.com v-a transmis cele mai importante momente si declaratii in format LIVE text:

18:11: Presedintele in exercitiu al OSCE, Miroslav Lajcak, a indemnat luni fortele politice din Republica Moldova sa depaseasca actuala criza politica prin intermediul dialogului, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al institutiei.

De asemenea, Lajcak, care detine si functia de ministru de Externe al Slovaciei, recomanda ca toate partile implicate sa actioneze in baza Constitutiei Republicii Moldova si sa respecte principiile democratice si statul de drept.

"Presedintia OSCE urmareste criza politica din Republica Moldova cu mare ingrijorare. Cetatenii Republicii Moldova au nevoie de o solutie politica pentru actuala criza si stabilitate pentru a asigura parcursul european al tarii", a spus Lajcak. "Dialogul pasnic, democratia si statul de drept sunt esentiale pentru a preveni escaladarea tensiunilor ", se mai arata in comunicat.

16:52 - PSRM si ACUM au raspuns ca PDM mai degraba elibereaza institutiile ocupate abuziv si sa respecte votul oamenilor decat sa se erijeze in oameni ai dialogului.

"Asteptam de la PD sa elibereze institutiile de stat, sa retraga de acolo toti sportivii sau untitatile paramilitare, astfel ca Guvernul, cabinetul de ministri sa poata intra in institutii, ca institutiile sa devina functionale pe deplin, iar PD, din opozitia parlamentara, sa revina in Parlament, la munca", a declarat Igor Grosu.

16:48 - PDM cheama partidele parlamentare la dialog politic, a anuntat vicepresedintele PDM Andrian Candu in cadrul unei conferinte de presa. Candu a spus ca decizia vine dupa ce democratii au avut o intrevedere cu ambasadorii tarilor UE.

16:37 - Maia Sandu a anuntat ca va trimite propria sesizare la Comisia de la Venetia.

"Salutam decizia Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, de a solicita opinia Comisiei de la Venetia referitor la deciziile Curtii Constitutionale din 7, 8 si 9 iunie 2019.

In acelasi timp, in calitate de prim-ministru, voi transmite astazi Comisiei de la Venetia opinia Guvernului Republicii Moldova privind aceste acte. Sunt ferm convinsa ca deciziile Curtii sunt absolut arbitrare si contrare Constitutiei si legii", a anuntat Maia Sandu.

16:27 - La Chisinau, deputatii au votat in unanimitate constituirea Comisiei de ancheta pentru elucidarea tuturor circumstantelor devalizarii sistemului bancar. Urmatoarea sedinta va avea loc maine la ora 11:00.

15:48 - Intrebat de jurnalisti direct daca MAE recunoaste Guvernul Maia Sandu, asa cum au facut-o deja Uniunea Europeana, dar si Rusia, Melescanu a dat un nu diplomatic.

"Nu exista institutia recunoasterii guvernului, exista recunoasterea unui stat. Noi suntem preocupati ca exista o situatie exploziva si vrem sa subliniem ca trebuie gasite modalitati de a fi depasita aceasta situatie. Atunci cand lucrurile se incurca, solutia e sa ne intoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problema", a spus Melescanu, intr-o conferinta de presa.

El a spus si ca ambasadorul Romaniei la Chisinau a avut o intrevedere cu presedintele Igor Dodon, alaturi de ceilalti sefi ai misiunilor diplomatice. Melescanu a povestit ca doar Dodon a vorbit 15 minute, dupa care i-a poftit afara pe ambasadori. Astfel, Melescanu a precizat ca i-a cerut ambasadorului roman sa aiba o intalnire si cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

15:45 - In editia de astazi a Monitorului Oficial de la Chisinau a fost publicat decretul presedintelui interimar Pavel Filip, prin care a fost dizolvat Parlamentul de legislatura a X-a si prin care a fost stabilita data alegerilor anticipate.

In Monitor nu au fost publicate insa celelalte decrete semnate in acest weekend de presedintele Igor Dodon prin care a fost investit un nou guvern in frunte cu Maia Sandu, potrivit Ziarul de Garda.

15:33 - Ministrul roman de Externe Teodor Melescanu a tinut sa faca luni o noua precizare despre situatia din Moldova, dupa ce a fost acuzat ca a avut o reactie slaba.

"Noi, Romania, ca stat membru care detine presedintia UE, am facut apel la toate fortele politice sa respecte procesul democratic. Asadar, a fost un apel la calm si retinere, precum si la dialog", a spus Melescanu.

15:27 - Ministerul de Interne a declarat ca este institutie apolitica, la fel ca celelalte institutii.

"Mentionam ca, Ministerul Afacerilor Interne si angajatii sai sunt in serviciul cetateanului si al statului Republica Moldova si nu actioneaza in functie de indicatiile politicienilor.

Astfel, pentru noi Constitutia ramane legea suprema care spune ca, misiunea noastra este de a apara drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei prin activitati de mentinere, asigurare si restabilire a ordinii si securitatii publice.

Recomandam tuturor celor care incearca in aceste zile sa implice imaginea institutiei noastre si a conducatorilor in jocuri politice: sa nu provoace angajatii care sunt antrenati in asigurarea ordinii publice, sa nu vehiculeze cu informatii neveridice in care suntem vizati, sa manifeste respect pentru oamenii care poarta uniforma si sa nu se implice in actiuni ilegale pentru care pot fi trasi la raspundere", se arata intr-un comunicat citat de Unimedia.

14:54 - In urma declaratiilor lui Dodon, Serviciul de Protectie si Paza de Stat din Moldova a anuntat ca nu a identificat nicio amenintare.

"Prin prisma Legii nr. 134/2018, Serviciul in permanenta monitorizeaza si evalueaza factorii de risc care pericliteaza sau pot periclita siguranta persoanelor beneficiare de protectie de stat din Republica Moldova, precum si a obiectelor aflate in paza.

Prin urmare, mentionam ca, actualmente, in limita competentelor functionale, nu au fost identificate careva riscuri si amenintari la adresa persoanelor beneficiare de protectie si paza de stat cat si a membrilor lor de familie", se arata in comunicatul SPPS.

14:07 - Maia Sandu a calificat sedinta convocata in paralel de Filip drept ilegala. Ea le-a cerut fortelor de ordine care ii impiedica accesul in cladirea guvernului sa inceteze sa mai respecte ordine ilegale.

"Am facut un apel si reiterez acest apel in special catre fortele de ordine: sa nu indeplineasca ordinele ilegale ale celor care au uzurpat puterea. Este foarte clar, Guvernul adoptat aici in Parlament este Guvernul legitim recunsocut de UE si alti parteneri internationali.

Le spun acestor oameni, care sunt fortati sa opreasca intrarea noastra in institutii, ca aceste ordine pe care le primesc sunt ilegale si e mai bine pentru toti ca ei sa inceteze sa indeplineaca ordinele ilegale. (...) Toata lumea sa inteleaga ca schimbarea este reala. Nu are rost sa mai faceti jocurile lui Plahotniuc", a spus Sandu.

13:58 - La aceasta ora a inceput si o sedinta a Parlamentului condus acum de Zinaida Greceanii. Singurul punct pe ordinea de zi este constituirea unei comisii de ancheta pentru elucidarea tuturor circumstantelor devalizarii sistemului bancar.

13:53 - Presedintele Igor Dodon i-a acuzat pe cei de la PDM, care au inceput sa stranga semnaturi pentru demiterea sa, ca se asteapta fie sa fie arestat, fie sa-i fie santajata si amenintata familia, fie chiar sa fie el ucis.

13:26 - Primarii din republica si presedintii de raioane s-au impartit in doua tabere, fiecare sustinand unul din cele doua Guverne de la Chisinau, arata Unimedia, cara a intrat in posesia mai multor documente.

13:11 - Rusia a anuntat ca recunoaste, oficial, Guvernul Maia Sandu.

13:00 - Chiar daca situatia actuala de la Chisinau pare greu de inteles si cu putine sanse in viitorul apropiat sa se clarifice, analistul Dan Dungaciu a emis o ipoteza interesanta: Deznodamantul crizei politice ar putea fi oferit de Comisia de la Venetia.

"Daca comisia include CC in logica statului capturat si considera ca poate fi sau poate deveni parte a acestuia, deci CC se transforma intr un instrument al practicilor si politicilor iliberale, atunci consecintele vor fi determinante, inclusiv pentru Moldova, dar nu numai.

In cazul Republicii Moldova, o asemenea decizie ar reseta complet jocul, ar adauga la legitimitatea guvernului de la Chisinau un element fundamental si ar dezlega mainile altor actori internationali sau ale altor guverne pentru a sustine mai ferm si fara ambiguitati actuala putere de la Chisinau.

In acel moment orice opozitie in strada si orice incrancenare de a nu ceda puterea va fi fara niciun fundament juridic, iar vechiul regim, care acum e in corturi si la parghiile de putere, si-ar pierde toate argumentele", a explicat, pentru cotidianul.md, Dan Dungaciu.

12:56 - Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM) a anuntat ca initiaza o campanie de strangere de semnaturi pentru demiterea lui Igor Dodon, pe motiv de "tradare de patrie, finantare ilegala din exterior a Partidului Socialistilor (PSRM) si de uzurpare a puterii in stat", informeaza Radio Chisinau.

12:47 - Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul afacerilor externe si europene al Slovaciei, Miroslav Lajcak, a indemnat astazi toate fortele politice din Republica Moldova sa depaseasca criza politica actuala prin dialog, actionand in baza Constitutiei Republicii Moldova si respectand principiile democratice si statul de drept.

Citeste mai mult: https://www.publika.md/reactia-osce-la-situatia-din-moldova-actionati-in-baza-constitutiei_3044687.html#ixzz5qRCa21fc

Follow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook

12:35 - Sedinta Guvernului Sandu a fost extrem de scurta.

"Eu imi exprim speranta ca urmatoarea sedinta se va intampla in casa Guvernului iar cetatenilor le spunem sa fie increzatori, sa nu le fie frica, si sa fim uniti. Va multumesc", a spus Maia Sandu, declarand sedinta inchisa.

12:31 - Ministrul Sanatatii in cabinetul Sandu, Ala Nemerenco, a propus eliberarea din functie a Tamarei Andrusca, directorul Companiei Nationale de Asigurari in Medicina. Hotarirea a fost adoptata unanim.

12:26 - Guvernul a votat unanim demiterea sefului Politiei Alexandru Pinzari, care declarase ca nu recunoaste autoritatea Maiei Sandu si a ministrilor ei.

In locul sau a fost votat tot in unanimitate Gheorghe Balan.

12:19 - A inceput sedinta de Guvern condusa de Maia Sandu.

12:15 - In timp ce Guvernul Maia Sandu ar trebui sa isi inceapa prima sedinta, premierul nerecunoscut al R. Moldova, Pavel Filip, a convocat propria sedinta cu ministrii, secretarii de stat, sefii de agentii si institutii publice pentru a discuta despre modul de functionare a Guvernului in contextul actualei situatii politice.

"La 7 iunie, Curtea Constitutionala a statuat ca termenul limita de formare a Guvernului a expirat, iar presedintele este obligat sa dizolve Parlamentul. Pentru ca seful statului a refuzat sa-si indeplineasca obligatiile constitutionale, Curtea a constatat circumstantele care justifica dizolvarea Parlamentului si a decis ca decretul privind dizolvarea legislativului si desfasurarea alegerilor parlamentare anticipate urmeaza sa fie semnat de prim-ministrul Pavel Filip, in calitate de presedinte interimar. La 9 iunie, Pavel Filip a semnat decretul privind desfasurarea scrutinului la 6 septembrie curent", se arata in comunicat.

12:12 - Zinaida Greceanii, noua presedinta a Parlamentului de Chisinau, a declarat Executivul perfect functional. Amintim ca CC declarase numirea ei neconstitutionala.

"De astazi, Parlamentul este absolut functional. In deplina functie se afla tot secretariatul Parlamentului, toti s-au conformat conducerii Parlamentului, presedintelui Parlamentului, de aceea toti isi indeplinesc functiile. Secretariatul Parlamentului nu este un organ politic, care asigura functionalitatea fiecarui deputat, cat si a intregului Parlament", a spus Greceanii, citata de Unimedia.

12:06 - Intre timp, Partidul Democrat din Moldova al lui Plahotniuc a anuntat jurnalistii ca la ora 14:30 va avea loc la sediul central o cinferinta de presa.

11:30 - Presedinte interimar al Comitetului Executiv al UTA Gagauziei, Vadim Ceban, va participa la prima sedinta a Guvernului Sandu, transmite gagauzinfo.md preluata de Unimedia.

11:25 - Igor Dodon anunta convocarea de urgenta a Consiliului Suprem de Securitate si invita corpul diplomatic acreditat in Republica Moldova la o discutie cu privire la situatia politica din tara.

"Am prezidat o sedinta de lucru cu consilierii si sefii de directii ai aparatului PRM, in cadrul careia am stabilit cateva obiective prioritare pentru urmatoarele zile. Am mentionat necesitatea actualizarii componentei Consiliului Suprem de Securitate si convocarii in regim de urgenta a acestuia", a spus luni dimineata Igor Dodon, citat de Jurnal.md.

11:07 - Andrei Nastase, ministru de Interne in guvernul Maia Sandu, avertizeaza ca tensiunile de la Chisinau pot degenera oricand si le cere judecatorilor Curtii Constitutionale sa demisioneze in corpore, relateaza Jurnalul.md.

11:03 - Canada isi exprima ingrijorarea fata de situatia politica din R. Moldova.

"Incurajam toate partidele si institutiile politice din Republica Moldova sa se angajeze in dialog pentru a depasi impasul actual. Orice rezolutie trebuie sa respecte standardele democratice internationale, statul de drept si sa reflecte vointa democratica a poporului moldovenesc. Canada isi reafirma sprijinul pentru parcursul Moldovei catre integrare si reforma europeana. Credem cu fermitate ca toate deciziile luate pentru a solutiona situatia actuala ar trebui sa pastreze si sa promoveze aceste obiective importante", se arata in declaratia transmisa de Ambasada Canadei.

10:55 - Sedinta de guvern, care va avea loc in cladirea Parlamentului, se amana pana la ora 12:00. Serviciul de presa al Parlamentului nu ar permite jurnalistilor sa iasa din camera destinata presei, relateaza Unimedia.

10:25 - Cladirea Guvernului a fost inconjurata de sute de politisti si mascati, dupa ce premierul Maia Sandu a anuntat ca la ora 11 se reuneste noul cabinet de ministri. Se asteapta demiteri si numiri in functie, relateaza Unimedia, iar imaginile transmise de TV8 sunt elocvente.

10:15 - Andrei Nastase sustine ca milionarul Vaja Jhashi, omul lui Plahotniuc, ar fi fugit la Kiev cu un avion care a aterizat in timpul noptii pe Aeroportul din Chisinau. Potrivit TV8, in afara de Jhashi, in avionul care venise de la Istanbul mai erau doua persoane.

10:07 - Ministerul ucrainean de Externe anunta ca Ucraina este gata sa ofere asistenta.

"Ca mediator de stat si garant, Ucraina este interesata ca Republica Moldova sa fie stabila, democratica si europeana, gata sa ofere, daca este necesar, asistenta in rezolvarea problemelor existente.

Invitam fortele politice din Moldova sa actioneze in cadrul legal, sa solutioneze litigiile prin intermediul dialogului politic pentru a evita o lupta pentru putere. Important pentru tara si securitatea din regiune este prevenirea unor interferente externe care vizeaza implementarea scenariului rus de federalizare a tarii", se arata in comunicatul preluat de Unimedia.

10:05 - Ministerului Apararii anunta ca armata nu se va implica in criza si va ramane in afara jocurilor politice.

10:00 - "SUA invita toate partidele din RM sa manifeste retinere si sa se puna de acord asupra unui parcurs mai departe, prin dialog politic. Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive si au respectat drepturile fundamentale. Vointa poporului moldovenesc exprimata in acele alegeri trebuie respectata fara amestec", se arata intr-un comunicat emis de Departamentul de Stat al SUA, citat de Unimedia.

Republica Moldova, in criza

Cronologia evenimentelor pe scurt:

Vezi cum s-a ajuns ca R. Moldova sa aiba doi presedinti si doi premieri:

Presedintele Igor Dodon a sustinut ca Vladimir Plahotniuc ar fi propus federalizarea tarii, in timp ce fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu afirma ca are loc o lovitura de stat data de Plahotniuc.

Afla mai multe despre reactiile internationale:

Vezi care au fost reactiile venite de la Bucuresti:

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#dizolvare Parlament Moldova, #alegeri anticipate Moldova, #criza Moldova, #Maia Sandu premier , #Moldova