Moldovean impuscat de rusi in Transnistria: Se redeschide problema de la Nistru?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 12:55
4734 citiri
Moldovean impuscat de rusi in Transnistria: Se redeschide problema de la Nistru?

In aceeasi zi in care va fi inmormantat tanarul moldovean impuscat de pacificatorii rusi la postul trilateral nr. 9 de la Vadul lui Voda, un grup format din cei mai experimentati anchetatori ai Procuraturii Generale moldovene investigheaza cazul, care mai este examinat si de un reprezentant din Federatia Rusa, sosit in Republica Moldova.

In paralel, reactiile oficiale la crima din data de 1 ianuarie variaza, de la acuzatia Moscovei ca totul este o masinatiune a Moldovei, la apelul Ucrainei la demilitarizarea regiunii transnistrene. Intre timp, pacificatorul rus care l-a impuscat mortal pe tanarul din Parata se afla in libertate si nu este cercetat penal, informeaza Publika.md.

In urma incidentului, locuitorii din Parata au protestat, zi de zi, cu sutele, pentru desfiintarea tuturor punctelor de trecere de-a lungul Nistrului.

Potrivit prevederilor Regulamentului de activitate a fortelor de mentinere a pacii in zona de securitate, ofiterul rus nu avea dreptul sa-l impuste pe Vadim Pisari, in varsta de 18 ani.

Guvernul moldovean a decis ca numarul militarilor de la postul trilateral al fortelor de pacificare nr. 9 de la Vadul lui Voda sa fie redus, si ca acestia sa nu mai fie inarmati. Exista chiar rapoarte neconfirmate potrivit carora Vadim Pisari ar fi fost ucis cu un Kalasnikov de model AKC-74 cu gloante de calibrul 5,45 cu centrul de greutate miscat, aceste proiectile fiind interzise prin conventii ale Organizatiei Natiunilor Unite.

"Numarul efectivului de la postul nr. 9 a fost redus la patru militari neinarmati. Pana acum, la postul fix al fortelor mixte de mentinere a pacii se aflau cate doi militari din partea R. Moldova, Rusiei si Transnistriei, acum vor fi cate unu. Ideea este ca acest mecanism sa fie adoptat pentru toate celelate 15 posturi, pe parcurs. De asemenea, blocurile de beton de la posturi vor fi scoase de pe carosabil. Acestea vor fi inlocuite cu altele mai mici", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Rusii ies la atac: Pacificatorii rusi sunt adevaratele victime

Actiunea de protest s-a extins si in Chisinau, unde, in doua zile consecutive, cateva zeci de moldoveni au pichetat ambasada Rusiei. Unii politicieni moldoveni s-au pronuntat a fi de partea manifestantilor. Protestele l-au infuriat insa pe ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, care a calificat protestul drept un act de huliganism, aratand ca tanarul moldovean este vinovat ca a murit.

Mai mult, Kuzmin a dat sfaturi presei despre cum ar trebui sa reflecte acest caz. Kuzmin a spus ca tanarul moldovean era beat, la volanul unei masini furate, fara permis de conducere si a recomandat presei "sa nu faca isterie din cauza acestui incident".

Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leanca, i-a replicat lui Kuzmin, subliniind ca acesta si-a permis declaratii sarcastice in fata reprezentantilor mass-media, care aveau la baza informatii neverificate. La randul sau, Ministerul de Interne a precizat ca tanarul avea permis de conducere, nu era in stare de ebrietate, iar masina nu era furata.

Presa rusa s-a raliat insa in jurul opiniei lui Kuzmin, intr-o incercare de a dovedi ca incidentul este un atac organizat de conducerea de la Chisinau.

Un articol apartinand redactorului portalului Regnum, Modest Kolerov, reia acuzatiile potrivit carora tanarul ucis era un "provocator beat" si "hot de masini". Pacificatorii rusi sunt prezentati drept adevarate victime.

"Este vorba despre un atac direct din partea unui sofer beat la volanul unei masini furate asupra postului de pacificatori. In timpul respingerii legale, atacatorul a fost ucis. Faptul ca autoritatile din Republica Moldova au iesit cu o reactie ca o tema evident pregatita de acasa, ca il apara pe agresorul beat si il prezinta ca pe victima, ne da motive sa credem ca atacul asupra pacificatorilor putea fi o provocare planificata de conducerea moldoveana cu scopul de a torpila propunerea liderului transnistrean privind facilitarea regimului frontier. Pacificatorii au respins atacul si din acest motiv Republica Moldova este nemultumita!", scrie Kolerov.

La doua zile de la uciderea lui Vadim Pisari, asa-zisul Minister de Externe de la Tiraspol a emis o declaratie oficiala in care apara pacificatorii - "cea mai importanta garantie a pacii si sigurantei din regiune" - si vorbeste despre presiunea politica la Chisinau.

"In legatura cu incidentul tragic, ne exprimam condoleantele pentru familia tanarului care a murit. Totodata, consideram ca declaratiile si concluziile pripite privind activitatea misiunii pacificatoare in contextul dat pot da dovada de o anumita presiune politica, ceea ce este inadmisibil. Este important sa fie discutate toate intrebarile dificile la o masa de negocieri dupa incheierea anchetei", se spune in declaratia de presa.

Ucraina se declara pentru demilitarizare

Autoritatile ucrainene declara, la randul lor, ca doresc demilitarizarea regiunii transnistrene si transformarea fortei de mentinere a pacii in misiune OSCE. Potrivit Jurnal de Chisinau, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei isi exprima regretul fata de tragedia din 1 ianuarie de pe podul de langa Vadul lui Voda, si isi exprima speranta ca incidentul va fi investigat obiectiv, anuntand ca sunt gata sa participe la discutiile privind demilitarizarea Transnistriei.

Seful adjunct al Misiunii OSCE in Moldova, Jan Plesinger, sustine insa ca transformarea fortei de pacificare in misiune OSCE nu este nici noua, nici usoara. "Ideea misiunii civile nu este noua, ca si demilitarizarea zonei conflictului transnistrean. Totusi, pentru transformarea misiunii de pacificare trebuie sa existe un consens, care pana acum nu a fost atins", a spsu acesta, adaugand ca "argumentele pro sau contra transformarii misiunii de pacificare trebuie sa fie disociate de tragedia umana din 1 ianuarie".

In opinia analistului moldovean Petru Bogatu, "Kremlinul reactioneaza nervos la esecururile suferite in Osetia de Sud si autoproclamata republica nistreana (...) se tensioneaza situatia in mod deliberat. Evgheni Sevciuk a venit la putere, precum se stie, nu cu sprijinul, ci in pofida autoritatilor ruse. Acest fapt, intr-un fel, ii dezleaga mainile, chit ca zona transnistreana este efectiv anexata de Moscova. De aceea, in atmosfera incordata a unui incident tragic se urmareste, probabil, ingustarea spatiului de manevra al noului sef al administratiei de la Tiraspol pentru a-l face total dependent de Kremlin".

Doi fosti ministri romani de Extrene cred ca situatia e exploziva

Doi fosti ministri de Externe ai Romaniei, Cristian Diaconescu si Teodor Melescanu, considera ca situatia iscata la 1 ianuarie 2012 este extrem de grava. Vorbind la TVR Info despre situatia din Moldova, Cristian Diaconescu a precizat: "Ceea ce avem in acea regiune se poate numi un butoi de pulbere.(...) Acest incident nu face decat dovada ca exercitiul suveranitatii e indoielnic in acea regiune (...)Ar trebui sa fie un semnal cat mai clar pentru formatul de negociere 5 plus 2 (...) Barajele, militarii straini pe teritoriul unui alt stat nu pot fi considerate eficiente.

La randul sau, Teodor Melescanu este de parere ca "acest incident dovedeste ca orice conflict inghetat poate sa devina un conflict foarte cald (...) Prevenirea unor asemenea incidente nu se poate face fara respectarea unor principii, cum e ca prezenta unui stat pe teritoriul altui stat trebuie sa se faca cu consimtamantul acelui stat. Al doilea principiu - prezenta unor forte straine militare poate sa duca la un derapaj foarte rapid".

"E o responsabilitate din partea OSCE in acest caz, UE nu poate decat sa ceara respectarea intelegerilor la care s-a ajuns. UE ar trebui sa se implice mult mai serios, impreuna cu Statele Unite, in formatul de negocieri 5 plus 2", a incheiat Melescanu.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#moldovean impuscat Transnistria, #Moldova Transnistria, #moldovean impuscat pacificatori rusi , #Moldova