O treime dintre cetatenii R.Moldova ar sustine unirea cu Romania - sondaj

Joi, 11 August 2016, ora 17:29
4411 citiri
O treime dintre cetatenii R.Moldova ar sustine unirea cu Romania - sondaj
Foto: Arhiva Ziare.com

O treime din populatia Republicii Moldova sustine unirea cu Romania, acesta reprezentand nucleul dur al unionistilor, dar procentul ar putea depasi 50% daca unirea ar aduce beneficii dincolo de Prut, arata un sondaj realizat de FUMN.

Cercetarea sociologica facuta la comanda Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN) arata ca 28% dintre cetatenii Republicii Moldova sunt total sau mai degraba de acord cu unirea, informeaza un comunicat postat pe site-ul fundatiei, unde sunt prezentate mai multe detalii si grafice.

"Potrivit datelor furnizate de sondaj, ponderea respondentilor de acord cu unirea R. Moldova cu Romania ar creste la 50-51% daca li s-ar sublinia ca unirea ar aduce anumite beneficii, cum ar fi: evitarea controlului Rusiei asupra R. Moldova, educatie mai buna in scoli si universitati, servicii medicale de calitate, justitie impartiala si corecta, lupta reala impotriva coruptiei etc.

De asemenea, 45% din populatia are o atitudine pozitiva si foarte pozitiva fata de reunificarea Germaniei si 22% din populatia R. Moldova vede drept singura solutie pentru integrarea R. Moldova in UE unirea cu Romania.

Ponderea celor care sunt impotriva unirii cu Romania e de 47%", arata sursa citata.

Dintre cei care se opun unirii, doar 4% ar fi pregatiti sa participe la proteste violente, arata sondajul citat.

In schimb, "29% din cetateni ar vota cu partide anti-unioniste, 25% ar iesi la proteste pasnice impotriva unirii, iar 35% nu s-ar opune in niciun fel", precizeaza sursa citata.

Liderii politici asociati cu Unirea sunt Mihai Ghimpu (50%) si Dorin Chirtoaca (16%), iar dintre partide cel mai bine cotat este Partidul Liberal cu 52%.

In urma cu cateva zile, liderii partidului unionist "Dreapta" au pledat, in premiera, la Washington pentru unirea Republicii Moldova cu Romania.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#sondaj unire Moldova Romania, #unire Romania Moldova Germania , #Moldova