Proiectul de tara al Romaniei intre Putin si Ciolos

Autor: Constantin Codreanu - analist din Republica Moldova
Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 13:03
8629 citiri

Cu doi ani inainte de Centenarul Marii Uniri, romanii au sansa istorica de a contribui decisiv la singurul proiect de tara pe care il poate avea Romania in viitorul apropiat: ReUnirea.

Cu siguranta, putem utiliza si termenul "reintregire" pentru a trasa cu bisturiul lingvistic precizia semantica a demersului.

Sansa are ca sistem de referinta doua scrutine, unul la Chisinau - prezidential, pe 30 octombrie, si altul la Bucuresti - parlamentar, pe 11 decembrie.

Miza lui Putin la Chisinau

La Chisinau, toate datele problemei indica spre un al doilea tur care va fi consumat pe 13 noiembrie si in care va accede favoritul sondajelor, reprezentantul plenipotentiar si extraordinar al Moscovei in cursa prezidentiala, liderul Partidului Socialistilor, Igor Dodon.

Vladimir Putin vrea sa controleze Republica Moldova si a investit in acest sens multe resurse de ordin financiar, media si uman. De ce sa recurgi la "omuleti verzi" si tancuri cand poti, cu acelasi succes, sa faci uz de "omuleti dodonezi" si voturi!?!

Mai ales ca exista un alt pion important pe care Kremlinul il va muta decisiv in turul doi - Renato Usatii, presedintele Partidului Nostru.

Formatiunea acestuia va fi reprezentata pe 30 octombrie de un candidat putin relevant, dar Usatii va face front comun cu Dodon pentru turul doi si are suficient capital politic pentru a-l propulsa pe acesta in fotoliul de presedinte.

Cine se lupta sa iasa presedinte peste Prut

Prima alternativa nu este nici pe departe izvoratoare de sperante - Marian Lupu, reprezentantul Partidului Democrat si candidatul oligarhului Vlad Plahotniuc. Controlul instaurat prin ministri, deputati, primari, presedinti de raioane (un fel de minijudete) si alte institutii subordonate financiar si politic reprezinta un argument puternic pentru a-i asigura lui Lupu prezenta in turul doi si, ulterior, in caz de reusita prezidentiabila, realizarea unei fantezii la nivel de organigrama guvernamentala a lui Plahotniuc: postul de prim-ministru.

A doua alternativa - presedintele Partidului Actiune si Solidaritate, fost ministru al Educatiei de la Chisinau, Maia Sandu - pare sa inspire mai multa incredere.

Declaratia acesteia ca ar vota "Da" la un eventual referendum privind ReUnirea celor doua state romanesti o recomanda in acest sens. Ramane de vazut daca Sandu isi va pastra pozitia pana la sfarsitul campaniei electorale si dupa incheierea acesteia.

A treia si cea mai buna alternativa - singurii prezidentiabili care isi asuma clar si raspicat proiectul unionist: presedintele Partidului Liberal, fost presedinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, si presedintele Partidului DREAPTA, fost deputat, Ana Gutu.

Dincolo de sondajele care arata o crestere a numarului unionistilor convinsi la pana circa 35%, merita punctata o alta victorie importanta: prezenta materialelor electorale in spatiul public cu mesaje clare despre beneficiile ReUnirii.

Acestora li se adauga dezbaterile radio, TV si online in care sunt amintite aceleasi argumente de ordin pragmatic.

Din pacate, cele peste 30% de unionisti vor vota disipat si sunt putine sanse ca vreunul dintre cei doi sa stranga voturile necesare pentru a ramane in cursa prezidentiala dupa primul tur.

Astfel, cu Dodon presedinte, Republica Moldova va ajunge in bratele Rusiei in cel mai pasnic si democratic mod cu putinta, iar ReUnirea va fi ingropata pentru o buna perioada de timp in ciuda succeselor inregistrate de unionisti in ultima perioada.

Cu o tribuna prezidentiala la dispozitie, antiunionismul va avea suficienta rezonanta si vizibilitate, iar accidentele diplomatice cu ambasadori acreditati la Chisinau si hraniti cu fabule produse la Kremlin vor avea legitimarea necesara pe plan national si international.

Ca sa nu mai vorbim de cancelariile occidentale care vor strange neputincioase din umeri in fata argumentului "poporul a decis".

Dezinteresul Bucurestiului pentru ReUnire

Pe acest fundal, dezinteresul manifestat de Bucuresti fata de Chisinau este unul de neinteles.

Unionistii de pe ambele maluri ale Prutului solicita de un an deja Presedintiei si Guvernului o relatie privilegiata cu cel de-al doilea stat romanesc, materializat printr-o Directie Nationala pentru Reunificare in subordinea directa a presedintelui, sau un Minister al Reunificarii in cadrul Guvernului. Nu s-a schimbat nimic.

Continua acelasi refren obositor cu integrarea europeana a Republicii Moldova, lucru imposibil pentru un stat pe teritoriul caruia se afla trupe de ocupatie, mereu pasibil de a repeta soarta Ucrainei daca iese din logica vasalitatii fata de Moscova.

Cel mai recent exemplu al acestei atitudini dezamagitoare este "Platforma Romania 100" lansata de premierul Dacian Ciolos.

In acest document, cu nume imprumutat de la Victor Ponta, cel care lansa, in 2014, "Programul Romania 100", este mentionata si Republica Moldova. "Avem datoria istorica si morala de a-i tine langa noi, pe o cale europeana, pe romanii din Republica Moldova, de a pregati regasirea neamului nostru in orice forma vor dori generatiile care vin, de aici si de dincolo de Prut".

Ciolos reia poezia "calea europeana" si se fereste sa vorbeasca deschis despre ReUnire, al treilea si singurul obiectiv de tara al Romaniei dupa integrarea in NATO si in UE.

Singurul oficial roman de rang inalt care a facut aceasta afirmatie si care isi asuma proiectul unionist ramane ex-presedintele Traian Basescu. Ba mai mult, ca dezamagirea sa fie imensa, in cazul lui Ciolos, chiar si eufemismul ce lasa loc de interpretari privind ReUnirea are ca segment de timp "generatiile care vin".

De ce, daca romanii se exprima in procent majoritar in favoarea "aducerii Basarabiei acasa", atat premierul cat si actualul presedinte se feresc sa vorbeasca despre ReUnire? De ce este creat in cadrul Guvernului un Departament care sa pregateasca sarbatorirea Centenarului Marii Uniri in 2018, dar nu sunt create institutii care sa pregateasca ReUnirea?

Cum si ce sarbatorim daca tara noastra nu e intreaga? De ce, in loc de asistenta financiara, nu sunt identificare modalitati pentru a crea un fond de investitii care sa ofere bani romanesti romanilor din Republica Moldova pentru a dezvolta afaceri din care sa rezulte alti bani?

De ce alte partide din Romania nu isi asuma deschis obiectivul unionist si doar formatiunea condusa de Traian Basescu, Partidul Miscarea Populara, este cea care militeaza pentru ReUnire?

Daca e sa parafrazam un dicton bine cunoscut al filosofului si teoreticianului politic, Edmund Burke, pentru ca proiectul de tara al Romaniei - ReUnirea - sa nu aiba loc, este suficient ca oamenii aflati in posturi de conducere la Bucuresti sa nu faca nimic.

Sau sa ascunda acest proiect, intermitent, printre eufemisme goale ce din coada au sa sune, facand ca Romania sa rateze sansa istorica de a reedita actul unirii in 2018.

La randul sau, Putin, tot mai izolat de comunitatea internationala dupa razboiul din Ucraina si crimele din Siria, nu este sub nicio forma interesat sa aiba in coasta o Romanie reintregita. Ba dimpotriva.

Tarul muta decisiv pe tabla de sah a geopoliticii si asteapta deznodamantul electoral al prezidentialelor din Republica Moldova pentru a sti daca sunt suficienti "omuletii dodonezi" sau e nevoie si de "omuletii verzi" la Chisinau.

Constantin Codreanu este analist politic, jurnalist, activist civic, Presedinte executiv al Consiliului National al Reintregirii (Romania), reprezentant al Blocului Unitatii Nationale (Republica Moldova) si militant pentru reunirea celor doua state romanesti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#alegeri Unire Romania Moldova, #alegeri prezidentiale Moldova , #Moldova