R. Moldova - ultima sansa. Povestea horror de la Chisinau - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 11:08
8887 citiri
R. Moldova - ultima sansa. Povestea horror de la Chisinau - Interviu
Foto: Jurnal.md

Criza din R. Moldova se adanceste pentru ca situatia guvernarii este critica, nu are solutii si nici suport international. Nu exista alta solutie democratica in afara de alegeri parlamentare anticipate.

Riscul ca acestea sa fie castigate de partidele pro-rusesti este un santaj al fortelor politice compromise, afirma Andrei Nastase, avocat, unul dintre liderii Plarformei Civice Demnitate si Adevar care organizeaza mitingul maraton din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Andrei Nastase a aratat ca R. Moldova a involuat dramatic de la o poveste de succes la un horror story, cu un stat capturat si jefuit de clanurile politice autointitulate pro-europene. El ii acuza pe cei care blocheaza lupta impotriva coruptiei si reforma justitiei ca fac jocul Rusiei.

In opinia lui Andrei Nastase, "unirea se poate face doar in context european si euro-atlantic, intrucat Romania este tara membra EU si NATO. Romania (...) nu se poate uni cu un stat care nu-si controleaza 500 km de hotar si are o baza militara ruseasca pe Nistru".

Pe 4 octombrie, Platforma Civica Demnitate si Adevar organizeaza la Chisinau un mare miting impotriva coruptiei si pentru parcursul european al R. Moldova.

Cum s-a nascut aceasta manifestatie, care-s obiectivele, cine sunt oamenii din Piata Marii Adunari Nationale?

Miscarea de protest a fost raspunsul societatii la furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar. Autoritatile au reactionat dur impotriva primilor manifestanti, care au iesit la proteste improvizate in ianuarie. Pentru a-i apara pe acei tineri, dar si initiativa lor de a protesta organizat fata de "jaful secolului", am batut la usa unor persoane cunoscute in spatiul public din Republica Moldova pentru a le indemna sa se implice.

Am decis de comun acord sa stabilim o structura informala, pe care am numit-o Platforma Civica Demnitate si Adevar, iar scopurile acesteia au fost facut publice intr-un Manifest, lansat la 24 februarie.

Obiectivele noastre sunt investigarea "jafului secolului" si pedepsirea vinovatilor; depolitizarea institutiilor statului si asigurarea conditiilor minime pentru o lupta eficienta impotriva coruptiei si de-oligarhizarea puterii publice; asigurarea continuitatii integrarii europene prin readucerea situatiei social-economice si politice la normalitate, astfel incit sa fie posibila implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE.

Cum a ajuns Moldova din premianta clasei Parteneriatului Estic in "oaia neagra" a acestuia, fara acorduri de finantare, cu reformele blocate, cu o imagine externa foarte proasta, cu o populatie dezamagita in care numarul celor care vor aderarea la UE a scazut dramatic?

Protestatarii, care deja de o jumatate de an participa la mitinguri in numar crescand, cu zecile de mii, sunt in cea mai mare parte fosti votanti ai partidelor asa zise pro-europene, care au participat la "jaful secolului". Acesti oameni si-au vazut aspiratiile pro-europene profanate de clanurile oligarhice.

Convingerea noastra este ca involutia dramatica de la "povestea de succes" la "horror story", cu un stat capturat si jefuit de clanurile politice autointitulate pro-europene, este consecinta politizarii prin acorduri secrete a institutiilor statului care ar fi trebuit sa asigure respectarea normelor democratice, dar care astfel au ajuns la cheremul politicienilor veniti din business. Acestia au transformat politica in cel mai profitabil business.

In acest mod s-a instaurat oligarhia. "Jaful secolului" s-a produs sub monitorizarea minutioasa a Bancii Nationale, a Centrului National Anticoruptie, a Serviciului de Informatie si Securitate, care nu au indraznit sa intrerupa jaful, ci doar au informat Premierul, seful statului si clasa politica despre jaful in derulare.

Sefii acestor institutii au asteptat manifestarea vointei politice a guvernantilor pentru stoparea "jafului secolului". De vreme ce aceasta vointa politica nu s-a manifestat, ei s-au ferit sa intervina in stoparea furtului, pentru a nu-i supara pe cei care i-au numit in functii.

Sunt voci si la Chisinau, si la Bucuresti care va acuza ca vreti alegeri anticipate pe care sa le castige Dodon si Usatai, care ar intoarce Moldova la sanul Rusiei?

Acuzatiile impotriva noastra ca am face jocul Rusiei sunt absolut nefondate. Dimpotriva, jocul Rusiei il fac cei care blocheaza lupta impotriva coruptiei si reforma justitiei, impiedica integrarea europeana prin capturarea institutiilor statului de catre partidele politice si vor sa acopere urmele participarii lor la "jaful secolului".

Sau isi imagineaza cineva ca cei care au realizat involutia de la "povestea de succes" la statul capturat de oligarhi si au comis "jaful secolului" pot satisface criteriilor de la Copenhaga pentru aderarea la UE? Nimic mai fals!

In privinta alegerilor anticipate, vreau sa se inteleaga ca aceasta cerere a fost formulata abia la cel de-al patrulea miting de protest, dupa ce revendicarile mitingurilor initiale au fost ignorate de autoritati.

La primele trei mitinguri, cererile au vizat identificarea si pedepsirea celor care au furat miliardul, impiedicarea transferarii miliardului furat la datoria de stat, care apasa pe umerii nostri, a simplilor cetateni, anularea cresterilor de preturi la energie si alimente de prima necesitate ca urmarea a devalorizarii valutei nationale cu 30% - urmare a "jafului secolului", depolitizarea institutiilor statului.

Abia dupa ce la 10 august, The New York Times a publicat articolul Secretarului Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care a afirmat ca Republica Moldova este un stat capturat de oligarhi, indemnand cetatenii sa-si salveze tara de pe marginea prapastiei, noi am ajuns la concluzia ca si imaginea internationala a tarii este distrusa iremediabil.

Deci, nu exista o alta solutie democratica de a repara aceasta situatie in afara de alegeri parlamentare anticipate. Cat despre victoria partidelor pro-rusesti la alegerile parlamentare anticipate, credem ca este un mit si un santaj al fortelor politice compromise, care mai ca nu spun: am furat si vom continua sa furam si nu aveti ce sa ne faceti fiindca altminteri vor veni la guvernare fortele pro-rusesti.

In primul rand, daca partidele zise pro-europene au reusit sa transforme in ultimii cinci ani o "poveste de succes" intr-o istorie horror, la ce ne putem astepta de la ele in urmatorii trei ani?

In al doilea rand, involutia a avut loc in conditiile suportului masiv din partea UE si SUA pentru guvernele succesive de la Chisinau. Ce mai pot face aceste partide in conditiile pierderii increderii partenerilor?

In al treilea rand, oare nu este un pericol mai mare sa lasam niste partide corupte sa guverneze inca trei ani de zile, pana ce partidele pro-rusesti vor creste de la o eventuala majoritate simpla, la una constitutionala, asa cum s-a intamplat in februarie 2001, cand PCRM condus de Voronin a obtinut o victorie zdrobitoare?

In sfarsit, eventualele alegeri anticipate, provocate de valul protestatar pro-european pot readuce la vot imensul segment al absenteistilor dezamagiti de guvernarea "pro-europeana" corupta, oligarhizata, reanamind sperantele veritabil pro-europene ale populatiei.

Cum va raportati la miscarea unionista?

In privinta unionistilor, nu exista nici o retinere pentru a avea si mentine un dialog constructiv. Pentru asta este necesara intelegerea catorva lucruri. In primul rand, miscarea unionista reprezinta un curent politic destul de influent, dar care, cel putin deocamdata, trezeste temeri pentru o parte a societatii.

In al doilea rand, practic unirea se poate face doar in context european si euro-atlantic, intrucat Romania este tara membra EU si NATO. Romania a asimilat deja acquis-ul comunitar, in plus ca tara membra NATO, nu se poate uni cu un stat care nu-si controleaza 500 km de hotar si are o baza militara ruseasca pe Nistru.

Deci, sunt probleme de alta natura, care depasesc obiectivele Platformei Civice DA, care si-a propus doar combaterea eficienta a coruptiei, reformarea justitiei si scoaterea statului de sub controlul oligarhiei rapace.

Langa corturile dvs din Piata Marii Adunari Nationale, a fost organizata o tabara a socialistilor, condusa de Dodon si Usatai, foarte activi pe retelele de socializare. Practic, Platforma DA este intre ciocan si nicovala, intre o guvernare pro-europeana corupta, oligarhizata, si opozitia socialistilor pro-rusi. Nu veti fi striviti intre aceste doua blocuri politice?

Nu ne temem. Suntem siguri ca adevarul si dreptatea sunt de partea noastra. In acest sens, nu este intamplator ca partidele pro-rusesti care s-au lansat recent in proteste au preluat mot-a-mot lozincile, revendicarile si tacticile Platformei Civice DA.

Acest plagiat ne demonstreaza ca tot ce am facut pana acum a fost absolut corect din toate punctele de vedere. Noi intelegem ca scopul partidelor pro-rusesti este de a prelua initiativa si de a confisca protestele. Totusi, mitingurile Platformei sunt mai mari.

Ce asteptari aveti de la manifestatia de duminica, 4 octombrie si ce veti face dupa, pentru ca vremea se raceste, vine iarna, oamenii nu pot sa ramana la nesfarsit in corturi

Pentru noi este important sa demonstram ca miscarea protestatara nu este doar un fenomen constant, ci unul in crestere si extindere. O participare cat mai mare a cetatenilor, asta asteptam de la mitingul din 4 octombrie.

Sigur, suntem constienti si de fenomenul oboselii, dar criza se adanceste pentru ca situatia guvernarii este tot mai critica, ea nu are solutii si nici suport international. De aceea, suntem convinsi ca dubla presiune asupra guvernarii corupte, din partea cetatenilor si din partea partenerilor externi, va determina adoptarea unor decizii democratice pentru iesirea din impas. Alte solutii nu exista, pur si simplu.

Miscarea civica va genera un partid politic. Care vor fi raporturile dintre partid si Platforma civica DA, care ramane tot in zona societatii civile?

Noi nu ne-am dorit ca Platforma Civica DA sa se transforme in partid sau sa genereze un partid politic. Scopul a fost ca Platforma sa ramana un instrument de exercitare a presiunii asupra oricaror guvernari, pentru a nu mai permite politizarea excesiva, nepotismul, oligarhizarea, coruptia.

In 2014, am avut un fenomen extraordinar pe scena politica moldoveneasca. In doar patru luni, Partidul Comunistilor, cu un rating de 45%, a pierdut 2/3 din sustinatorii sai in favoarea unui partid minor, de doar 0,5% si a unui partid nou creat.

Deci, un anumit context politic intern si regional, legat de anexarea Crimeei si razboiului din Donbass, a scos din carti un partid care a dominat scena politica moldoveneasca timp de 20 de ani. Un fenomen similar se poate produce si pe segmentul de centru-dreapta al spectrului politic.

Valul protestelor poate fi convertit in suport pentru o entitate politica pro-europeana noua, credibila. Problema de baza este cum se va face acest lucru. Aceasta forta politica este ceruta de zecile de mii de participantii la mitingurile de protest. Iar Platforma DA va ramina o entitate civica, care va fi la fel de exigenta si fata de viitoarele guvernari, la fel cum este fata de cea existenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#protest Chisinau, #Republica Moldova unire Romania, #coruptie Republica Moldova , #Moldova