Rezultate preliminare la Chisinau. Maia Sandu: Moldova se rostogoleste intr-o dictatura de stil putinist

Duminica, 24 Februarie 2019, ora 23:55
23384 citiri
Rezultate preliminare la Chisinau. Maia Sandu: Moldova se rostogoleste intr-o dictatura de stil putinist
Foto: alege.md

Urnele s-au inchis la Chisinau, unde moldovenii - prinsi intre Rusia si Uniunea Europeana (UE) - si-au ales deputatii, sub privirea atenta a Kremlinului, care si-ar dori un Chisinau cu vocatie europeana tot mai slabita. Nu exista sondaje la iesirea de la urne, dar rezultatele preliminare nu sunt incurajatoare pentru alianta pro-europeana.

Alianta ACUM - Maia Sandu si Andrei Nastase - a obtinut, potrivit rezultatelor preliminare, 20 de procente, clasandu-se pe locul al treilea, dupa o zi tensionata, in care s-a votat masiv in Transnistria si sub asteptari in diaspora occidentala.

Una dintre cele mai sarace tari din Europa, alaturi de Ucraina, Republica Moldova este zguduita, de la independenta sa fata de URSS, in 1991, de crize politice repetate si are de gestionat, in acelasi timp, un conflict inghetat in Transnistria, un teritoriu separatist prorus care nu se afla sub controlul Chisinaului, in estul tarii, scrie AFP.

Duminica, moldovenii si-au ales, pentru un mandat de patru ani, cei 101 deputati in Parlamentul lor monocameral.

Pentru prima oara, scrutinul este mixt - proportional si scrutine locale.

Tot duminica a avut loc un referendum republican consultativ. Cetatenii au fost chemati sa raspunda la doua intrebari: "Sunteti pentru reducerea numarului deputatilor din Parlament de la 101 la 61?" si "Sunteti pentru ca poporul sa poata revoca (demite) deputatii din functie daca nu isi indeplinesc corespunzator obligatiile lor?".

Expert al Fundatiei Jamestown si Eurasia Daily Monitor: Ce vrea Rusia sa obtina de la Republica Moldova

Ziare.com v-a tinut la curent cu cele mai noi declaratii si informatii despre situatia din Republica Moldova:

23:36: Datele preliminare arata ca PSRM si PDM raman lideri, dupa procesarea a peste 20% din procesele-verbale.

Scorurile obtinute, circumscriptia nationala, potrivit Europa Libera Chisinau:

PSRM - 30%

PDM - 29%

Blocul ACUM (Maia Sandu si Andrei Nastase) - 20%

Partidul "Sor" - 11%

21:35: Liderii pro-europeni au denuntat neregulile de la urne, intr-o declaratie de presa citata de Europa Libera.

Presedinta PAS, Maia Sandu: "Felul cum s-au desfasurat alegerile este "o dovada clara ca Moldova se rostogoleste intr-o dictatura de stil putinist"".

Presedintele Platformei DA, Andrei Nastase: "Ne-au furat atatia si atatia ani si au decis sa ne fure si azi votul. Asa arata niste alegeri libere si democratice? Nu.

Incepand din aceasta seara Moldova se va schimba, indiferent ce vor unii sau altii. Sa veghem asupra procesului de numarare a voturilor, pentru a ne proteja votul. Il vom apara si in strada daca va fi nevoie "

21:00: Urnele s-au inchis in Republica Moldova.

Potrivit datelor preliminare, rata de participare la vot in cadrul scrutinului parlamentar este de 49%, transmite Jurnal.md.

19:52: Peste 1,32 milioane de alegatori din Republica Moldova si-au exprimat, duminica, pana la ora 18.30, dreptul de vot, a anuntat, intr-un briefing de presa, presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu.

Potrivit sursei citate, participarea la vot pana la ora 18.30 reprezinta 46% din totalul alegatorilor inscrisi in listele electorale, cu 5% mai putin fata de scrutinul legislativ din 2014, relateaza Agerpres.

Cifrele centralizate de CEC arata ca in cele 123 de sectii de votare deschise in strainatate au votat, pana la aceeasi ora, 62.000 de persoane, cea mai semnificativa prezenta fiind la sectiile din Londra (Anglia) si Dublin (Irlanda).

De asemenea, in cele doua sectii de votare constituite in Transnistria au votat 35.000 de cetateni moldoveni cu drept de vot.

Datele CEC arata ca doar 8% dintre tinerii de pana la 25 de ani s-au prezentat la vot, in timp ce cei mai multi dintre votanti, 35%, au intre 50 si 56 de ani.

18:30: Copresedintii Blocului electoral ACUM DA PAS, Maia Sandu si Andrei Nastase cer organizatiilor internationale sa nu recunoasca rezultatele alegerilor din cele doua circumscriptii deschise in Transnistria.

"Aceste alegeri se desfasoara cu incalcari grave, cu numeroase fraude, iata de ce vom depune o plangere penala la Procuratura Generala pe numele presedintelui CEC, Alina Rusu", a declarat Maia Sandu, citata de RFI.

"Zeci de mii de oameni sunt adusi la sectiile de votare deschise pe malul drept al Nistrului. Acesti oameni sunt platiti, nu cunosc absolut nimic despre partidele politice din R.Moldova, despre programele formatiunilor. Nu recunoastem valabilitatea alegerilor din aceste doua circumscriptii.Vorbim de o frauda fara margini din partea Comisiei Electorale Centrale. Chemam misiunile de observare sa le declare drept contrare standardelor OSCE si sa nu le recunoasca", a declarat Maia Sandu, la un briefing de presa.

17:41: Mihai Sora, care se pregateste sa iasa in Piata Victoriei, pentru a protesta fata de abuzurile PSD/ALDE la adresa justitiei, a transmis un mesaj emotionant moldovenilor.

"M-au impresionat, in dimineata aceasta, oamenii care asteptau sa voteze, fratii nostri din Republica Moldova stand ore in sir la cozi, in orasele Europei.

Visez - ca multi romani, sunt sigur - sa vina mai repede ziua aceea in care vom fi cu adevarat impreuna, locuiti de aceeasi vibratie, ziua in care nu va mai sta intre noi decat cursul firesc al Prutului.

Pana atunci, si noi, si fratii nostri suntem in aceeasi asteptare apasatoare.

"Ne luam tara inapoi" inseamna "ne luam toata tara inapoi!", TOATA!, - si bucata aceea de peste Prut care ne-a fost furata.

Ne vedem in aceasta seara", scrie filosoful, intr-un mesaj publicat pe Facebook.

17:20: Prezenta la vot a depasit 42%, tranmsite Europa Libera Chisinau.

In sectiile de votare de peste hotare au votat peste 54.000 de alegatori, dintre care peste 48.000 in Europa de Vest si circa 6.000 in Asia si CSI. Peste ocean votarea abia a inceput.

16.15: Imbulzeala si transport organizat la sectiile de votare pentru Transnistria, transmite Europa Libera.

Cetatenii din stanga Nistrului s-au imbulzit astazi la sectiile de votare din satele Dorotcaia si Cosnita.

Unii dintre ei recunosc ca au fost adusi organizat si ca urmeaza a fi platiti.

15:18: La ora 15.00, prezenta la vot anuntata este de 35,7%, insemanand peste 1.030.000 de alegatori.

15:06 - S-au format cozi la sectia de votare din cadrul Consulatului General al Republicii Moldova de la Iasi, unde moldovenii au mers sa isi aleaga noii parlamentari.

In mare parte, e vorba de studenti basarabeni care invata in centrele universitare iesene, dar si cetateni moldoveni detinatori ai cetateniei romane stabiliti la Iasi, potrivit Mediafax.

Sute de persoane au trecut si pe la sectia de votare amenajata in sediul Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati. Procesul electoral s-a desfasurat fara incidente, iar moldovenii care au votat spun ca doresc prosperitate, eliminarea coruptiei, un viitor la ei in tara si alegeri corecte.

Si la Cluj-Napoca au votat in mare parte studenti. Presedintele Sectiei de votare deschisa la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, Gheorghe Soltan, a declarat, pentru Mediafax, ca la urne sunt asteptate peste 1.500 de persoane.

14:57 - Moldovenii s-au asezat la cozi la Londra, Parma, Bologna, Modena, Frankfurt.

CEC a anuntat ca pana la ora 13.00 peste hotare au votat circa 27 de mii de cetateni moldoveni.

In Transnistria au votat 18.000 de cetateni.

13:35 - Sute de oameni adusi organizat cu autocarele au dat navala dis-de-dimineata in mai multe sectii de votare deschise pentru cei din stanga Nistrului, retelele de socializare abunda de imagini cu autocare in rand si cu multimi de oameni care se indreapta spre sectiile de votare, relateaza jurnal.md, citat de Mediafax.

Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns in localitate pe la ora 06:50. Din primele informatii se pare ca alegatorii au fost adunati de structurile de forta transnsitrene, dar si angajatii companiei Sheriff.

Martorii spun ca ei au fost instruiti sa voteze candidatii democrati si pentru participare vor primi cate 20 de dolari.

13:00 - Igor Dodon a refuzat sa voteze la referendumul republican consultativ organizat duminica in tara sa. Acesta s-a prezentat la sectia de votare la care este arondat, insa a solicitat membrilor biroului sectiei de votare doar buletinele de vot pentru alegerea noilor parlamentari ai Republici Moldova, nu si buletinul pentru referendum, potrivit Agerpres.

12:50 - Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a atras atentia asupra riscului major al organizarii unor alegeri parlamentare anticipate in urmatoarele luni, in cazul in care partidele care vor ajunge in Parlament in urma votului de duminica nu vor putea constitui o majoritate.

El a declarat, duminica, dupa ce a participat la vot, ca, dupa alegeri, vor exista incercari de constituire a unei majoritati, insa s-a aratat rezervat in privinta sanselor de formare a acestei majoritati.

"Primul lucru cel mai important este ca aceste alegeri totusi sa fie validate si sa fie legitime. Daca alegerile vor fi validate si legitime, dupa aceasta sunt diferite scenarii.

Daca un partid obtine majoritatea, si acest lucru este posibil, atunci va fi o situatie. Daca nu va fi o majoritate parlamentara, atunci eu consider ca vor fi incercari de a forma majoritati parlamentare, dar avem riscul major sa avem alegeri anticipate in decursul urmatoarelor luni", a afirmat Dodon, potrivit Agerpres.

12:25 - Comisia Electorala Centrala (CEC) din Republica Moldova a anuntat ca rata de participare la sectiile de vot a ajuns la 15 la suta pana la ora 11.00, astfel au votat circa 415.000 de cetateni.

12:20 - Comisarul european Corina Cretu isi exprima speranta ca, dupa rezultatul alegerilor de astazi, Republica Moldova sa isi continue parcursul european, pe care il merita pe deplin, informeaza News.ro.

"Dragi cetateni ai Republicii Moldova, este o zi importanta pentru Dvs, fratii nostri de dincolo de Prut! Sper ca dupa rezultatul alegerilor de astazi, Republica Moldova sa isi continue parcursul european, pe care il merita pe deplin!", este mesajul transmis de Corina Cretu cetatenilor Republicii Moldova.

11:40 - Si Maia Sandu a votat: "Este important sa punem capat hotiilor, sa facem ordine in aceasta societate, pana nu e tarziu", a afirmat ea.

11:00 - Co-presedintele blocului electoral ACUM din Republica Moldova, Andrei Nastase, a lansat, duminica, dupa ce a votat, un apel catre toti cetatenii din Republica Moldova sa participe la alegerile parlamentare, despre care a spus ca sunt "cruciale pentru tara".

El a declarat ca alegatorii din Republica Moldova trebuie "sa nu rateze sansa intalnirii cu istoria", noteaza Agerpres.

"Viitorul incepe acum, nu maine. Sa nu ratam sansa intalnirii noastre cu istoria! Sa iesim la vot, sa nu stam acasa, sa nu lasam oamenii fara caracter, oamenii vulnerabili sa ne decida viitorul nostru si al copiilor nostri! Iesiti la vot! (...) Dupa zece ani de zile in care am stat in intuneric, am trait in minciuna, iata ca astazi a venit si momentul adevarului", a transmis liderul opozitiei din Republica Moldova.

10:00 - Presedintele PMP, Eugen Tomac, anunta, pe Facebook, ca zeci de autocare din Transnistria au trecut deja Nistrul si voteaza masiv in sectiile deschise pe teritoriul Republicii Moldova special pentru cei din zona de conflict.

"Batalia nu este despre cine va conduce sau nu, ci despre anexarea din nou a R. Moldova de catre Rusia.

Spre deosebire de cetatenii R. Moldova care invoca dezamagirea sau lehamitea, prorusii ies la vot.

Zeci de autocare din Transnistria au trecut deja Nistrul si voteaza masiv in sectiile deschise pe teritoriul R. Moldova special pentru cei din zona de conflict.

Ei stiu de ce s-au mobilizat, ramane de vazut daca si cetatenii moldoveni, care intodeauna s-au mobilizat in ceasul al 12-lea stiu pentru ce sa iasa masiv la vot!", a scris Tomac pe reteaua sociala.

09:00 - Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat, dupa ce si-a exprimat dreptul de vot la alegerile parlamentare, ca nu ii este frica de viitorul tarii sale.

"Eu cred in viitorul Republicii Moldova. Nu imi este frica de viitorul Republicii Moldova pentru ca avem un popor intelept care poate face diferenta intre vorbe si fapte", a afirmat Filip.

07:00 - Urnele s-au deschis duminica la ora 07:00 si se vor inchide la ora 21.00, votarea putand fi prelungita cu doua ore, in baza unei decizii a biroului electoral al sectiei de votare, in cazul in care alegatorii nu au putut vota pana la ora 21.00.

Potrivit datelor publicate de Comisia Electorala Centrala, pe listele electorale se regasesc 2.810.303 alegatori, care vor putea vota in cele 2018 sectii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova sau in cele 125 de sectii deschise in strainatate, potrivit Agerpres

Sondajele

Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM) al presedintelui Igor Dodon - care militeaza pentru o apropiere de Rusia si o intrare in Uniunea Economica Eurasiatica si nu in Uniunea Europeana (UE) - se afla pe primul loc in sondaje si ar putea sa obtina pana la 50% din voturi.

Alianta ACUM - din care fac parte cele doua partide favorabile aderarii la UE si NATO - este creditata pe locul doi. Ea denunta "acapararea" posturilor de conducere in politica, justitie si fortele de ordine de catre Partidul Democrat din Moldova (PDM), aflat la putere, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc - considerat cel mai puternic om in tara.

PDM, creditat al treilea in sondaje si majoritar, in prezent, in Guvern si in Parlament, promoveaza o restaurare a relatiilor cu Bruxellesul, degradate din 2018, si o evitare a unei raciri a relatiilor cu Rusia.

In cazul in care niciuna dintre aceste formatiuni nu obtine o majoritate pentru a forma singura un Guvern - cel mai probabil caz -, analistii se tem de o noua perioada de instabilitate.

Un expert de la asociatia Adept, Igor Botan, subliniaza de asemnea "riscul unei participari slabe, avand in vedere apatia si absenta increderii alegatorilor in politicieni".

Rusia sau UE?

"Nu stiu cu cine voi vota, sunt toti mincinosi si hoti. Dupa 42 de ani de munca, am o pensie de 948 de lei (49 euro) . Cum sa traiesc cu ea?", declara pentru AFP Tatiana, o fosta muncitoare intr-o uzina chimica, in varsta de 60 de ani.

"Democratia moldoveana se degradeaza. Oameni cu probleme in justitie vor ajunge in Parlament", constata la randul sau Macar Naghirneac, un voluntar in varsta de 23 de ani, care lucreaza intr-un ONG.

Alimentand o atmosfera tenisonata in ultimele zile de campanie, politia rusa l-a implicat vineri pe liderul PDM Vlad Plahotniuc intr-un circuit de spalare de bani prin operatiuni de schimb suspecte, in Rusia, care a functionat din 2013 in 2014. Partidul sau a denuntat o "ingerinta grosolana" a Moscovei in alegeri.

O mica fosta republica sovietica, cu 3,5 milioane de locuitori, situata intre Romania si Ucraina, Republica Moldova este sfasiata de mai multi ani intre sustinatori ai unei apropieri de UE si cei ai unei aliante cu Moscova.

Ales in noiembrie 2016, presedintele Igor Dodon este considerat un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, pe care l-a vizitat tot mai des.

Blocat adesea de Parlament si Guvern in proiectele sale, Dodon si-a imblanzit discursul si nu mai militeaza pentru respingerea Acordului de Asociere semnat intre Republica Moldova si UE in 2014, de catre autoritatile proeuropene de la acea data. El vrea, de-acum, ca tara sa sa poata "sa faca comert cu Rusia si cu UE".

Acest Acord de Asociere a permis deschiderea treptata a pietei europene produselor moldovene, insa a provocat furia Moscovei, care a impus imediat un embargo asupra fructelor si carnii moldovene, pedepsind astfel o populatie care traieste in principal din agricultura.

Comertul este principala parghie de presiune de care dispune Rusia, in care se afla, de altfel, o jumatate de milion de muncitori moldoveni.

Primindu-l pe Dodon in ianuarie, Putin a subliniat ca Rusia nu va ramane "indiferenta" la rezultatul alegerilor legislative.

Secretarul Consiliului rus de Securitate Nationala Nikolai Patrusev exprima, doua saptamani mai tarziu, temerile Kremlinului cu privire la faptul ca Occidentul ar putea "impinge societatea moldoveana catre sciziune si conflict".

"Am vazut deja asta in Ucraina, in 2014", aprecia Patrusev, referindu-se la revolta proeuropeana care a condus la anexarea Crimeei de catre Rusia si la un razboi cu separatisti prorusi, soldat cu aproape 13.000 de morti in decurs de cinci ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#alegeri Parlament Republica Moldova, #alegeri Republica Moldova , #Moldova