Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (II) Rusia pregateste miscari de strada la Chisinau

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 08:06
8835 citiri
Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (II) Rusia pregateste miscari de strada la Chisinau
Fotomontaj Exclusiv News

Toamna electorala fierbinte in regiune. Dupa Ucraina care si-a ales presedinte si parlament pro-european, romanii au votat pentru Klaus Iohannis, care creeaza premise pentru o coabitare mai eficienta a presedintiei cu Guvernul PSD, pe 30 noiembrie este randul Republicii Moldova sa isi decida viitorul parlament, in conditiile in care Rusia vrea sa isi pastreze influenta la Chisinau.

Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (I)

Partidele din Moldova care fac ochi dulci Rusiei

Planul Moscovei in Moldova pare a fi unul foarte simplu. Partidele pro-ruse, sprijinite si finantate direct de la Moscova incearca sa speculeze demoralizarea alegatorilor pro-europeni, care se crede ca nu vor iesi la alegeri sau vor iesi in numar mai mic la 30 noiembrie si sa atraga atentia votantilor predispusi sa acorde un vot de protest fata de actuala guvernare.

Preferatul Kremlinului in campania electorala este Partidul Socialistilor, condus de fostii comunisti Igor Dodon si Zinaida Greceanii, campania electorala agresiva a caruia este intens sprijinita logistic si financiar de Federatia Rusa.

La cererea socialistilor moldoveni, Moscova a aplicat in perioada electorala mai multe embargouri la marfurile moldovenesti si au expulzat moldovenii care muncesc la negru in Rusia. Miza este de a arunca efectele socio-economice dezastruoase pe seama guvernarii pro-europene si de a obtine dividende electorale cat mai mari in urma acestor actiuni diversioniste.

Socialistii cer denuntarea acordului de asociere cu UE si aderarea Moldovei la Uniunea Euroasiatica a lui Putin.

Un alt partid pro-rus este "Patria", condus de milionarul Renato Usatii, afacerist moldovean cu afaceri in Rusia. Desi are un discurs geopolitic mai putin agresiv, acesta nu-si ascunde preferintele fata de Rusia si ostilitatea vis-a-vis de Romania, reusind sa atraga suficient de multi alegatori printr-o campanie electorala populista, in stilul lui George Becali, cu acte de caritate si concerte electorale.

Usatii a reusit sa se impuna pe scena politica printr-un discurs justitiar agresiv si promisiunea de a-i baga la inchisoare pentru ilegalitatile comise pe conducatorii Moldovei din ultimii ani, ceea ce prinde la alegatori.

Partidul Comunistilor al lui Voronin, care a reusit sa se debaraseze de aripa radicala a lui Mark Tkaciuk, pare sa reprezinte un pericol mai mic in aceasta campanie electorala. Avand un strat de alegatori fideli, comunistii au o campanie electorala echilibrata, renuntand la tonalitatile agresive si retorica pro-rusa.

Comunistii au renuntat si la demersurile de denuntare a acordului de asociere cu UE, cerand doar ajustarea unor prevederi ale acestuia, ceea ce l-a deranjat pe Putin si l-a facut sa-si schimbe preferintele de la comunisti spre socialisti. Astfel, comunistii in acest moment mai mult incurca decat ajuta planurile lui Putin in Moldova, zadarnicind cresterea ponderii socialistilor, care se balbaie in continuare prin preajma pragului electoral.

Planul Moscovei pentru Chisinau

A doua componenta a planului lui Putin in Moldova este contestarea rezultatelor alegerilor din 30 noiembrie, in cazul in care partidele pro-ruse nu vor reusi sa obtina majoritatea parlamentara.

In acest caz fortele pro-ruse, sustinute de agenti ai serviciilor speciale de la Moscova si Tiraspol, vor incerca sa mobilizeze moldovenii pentru proteste stradale, care dupa scenariul 7 aprilie 2009 vor trebui sa dinamiteze situatia social-politica din tara si respectiv din regiune.

Acest scenariu este foarte bine lucrat, inclusiv in mass-media controlata de fortele pro-ruse, care incearca sa radicalizeze electoratul si par sa-l pregateasca pentru actiuni extremiste impotriva ordinii constitutionale.

Moldova pro-europeana

De cealalta parte, partidele pro-europene cu sanse de a trece pragul electoral de 6% incearca sa dreaga bucuiocul gafelor guvernarii, incercand sa speculeze la maxim firavele reusite pe segmentul de integrare europeana.

Campania electorala a celor doua componente importante ale coalitiei pro-europene, Partidul Liberal-Democrat si Partidul Democrat este una masiva si promovata intens de presa moldoveneasca, controlata in proportie de 90% de guvernarea de la Chisinau.

Liberal-democratii raman a fi cel mai important partid din tabara pro-europeana, respectiv de la guvernare. Partidul l-a propulsat in fata in campanie pe premierul si fostul ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene Iurie Leanca.

Premierul este vazut bine la Bruxelles si se asociaza in Moldova cu ideea de integrare europeana, trecandu-l in umbra pe liderul de partid Vlad Filat, care are grave probleme de imagine, din cauza scandalurilor de coruptie si a permanentelor conflicte cu fosti si actuali parteneri de la guvernare, in care a fost implicat.

"Inainte, spre un viitor european!" este sloganul cu care PLDM incearca sa recastige increderea celor peste 10% din alegatori pe care i-a pierdut dupa alegerile din 2010, conform sondajelor de ultima ora.

Ponta, calcaiul lui Ahile

Rezultatele alegerilor prezidentiale din Romania venite in plina campanie electorala pun ceva probleme pentru Leanca, care l-a sustinut in campanie, cumva obiectiv, pe omologul sau Victor Ponta. Cei doi premieri au reusit sa promoveze mai multe proiecte importante ale Romaniei in Republica Moldova, bine vizibile in campania electorala, incepand cu gazoductul Iasi-Ungheni si terminand cu renovarea gradinitelor si asigurarea scolilor rurale din Basarabia cu microbuze.

Problema esecului lui Ponta in alegeri probabil va fi reabilitata pe linia relatiilor liberal-democratilor moldoveni cu PPE, din care face parte si Klaus Iohannis.

Tot pe Victor Ponta l-a sustinut la prezidentiale, de data asta absolut firesc, si Partidul Democrat, partenerii din Republica Moldova ai Socialistilor Europeni si ai PSD din Romania.

PDM este pozitionat pe centru-stanga, ca un partid pro-european, care promoveaza integrarea europeana, dar si neutralitatea Moldovei in raporturile cu Rusia si NATO. Dincolo de problemele de imagine pe care le are partidul in legatura cu scandalurile in care este implicat prim-vicepresedintele PD Vlad Plahotniuc, care este si cel mai important finantator al partidului, acesta este unicul partid de orientare social-democrata din Moldova care opteaza pentru integrare europeana si este distantat de Rusia.

PDM-ul lui Marian Lupu s-a detasat de luptele politice pe exterior si reuseste sa promoveze sloganul "Crestem Moldova!" intr-o campanie electorala care pare a fi cea mai dinamica. Democratii au implementat in calitate de know-how in Moldova practica americana cu primaries.

Iohannis, asul din maneca

Victoria lui Klaus Iohannis in alegeri vine cu un avantaj pentru Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, care a sustinut in corpore candidatul ACL. PL promoveaza traditional in campania electorala nu doar integrarea europeana, dar si relatiile speciale cu Romania si sloganuri pro-NATO.

PL pare sa-si revina dupa scindarea si desprinderea grupului liberalilor reformatori, dar si dupa plecarea de la guvernare, avand o crestere lenta, dar stabila in sondaje, avand suficient spatiu de crestere pe dreapta. Nu este de neglijat ca primarul de Chisinau, liberalul Dorin Chirtoaca, continua sa detina locul 2 in topul increderii moldovenilor, fiind devansat doar de premierul Leanca, si continua sa fie locomotiva electorala a partidului.

Numarul indecisilor prezentat in sondaje este in continuare unul foarte mare, partidele pro-europene avand sanse reale de a-si mari scorurile electorale pe ultima suta de metri a campaniei, motivand alegatorii, inclusiv pe cei dezamagiti.

Recentele alegeri prezidentiale din Romania au demonstrat ca orice sondaj poate fi rasturnat, chiar si in ziua alegerilor, ceea ce lasa loc si in Moldova pentru eventuale surprize, preferabil placute. Asta in cazul in care politicienii stiu sa gaseasca si ei calea spre creierul si inima alegatorului. Si daca alegatorilor le pasa de soarta tarii lor si o vor demonstra iesind intr-un numar mare la vot, asa cum au facut-o, parte din ei, si duminica trecuta.

Mai ales in asemenea momente cruciale, cum este cel in care se afla acum Moldova, care are de ales intre valorile si libertatile europene si kalashnikovul lui Putin. Moldovene, iesi la vot, priveste in dreapta, la Bucuresti, apoi in stanga, la Kiev si voteaza... bine!

Veaceslav Balacci

analist politic

Platforma Unionista ACTIUNEA 2012

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#alegeri parlamentare Republica Moldova, #Putin alegeri Moldova, #Rusia alegeri Moldova , #Moldova